După decesul a doi pacienţi / Transfuziile de sânge, sistate la Spitalul Filantropia

0
628

După ce doi pacienţi din Secţia de Hematologie a Spitalului Filantropia din Craiova au murit în condiţii suspecte, conducerea unităţii sanitare a luat decizia sistării transfuziilor de sânge, excepţie făcând doar urgenţele majore. Pornind de la cele întâmplate în noaptea de vineri spre sâmbătă, Spitalul Municipal a demarat o anchetă internă pentru a stabili cauzele care au condus la acest incident. În paralel, la sesizarea unităţii sanitare, au fost pornite şi cercetări ale Poliţiei. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a deschis o anchetă proprie în acest caz.

PAGINA UNUÎn cursul după-amiezii de vineri, la Spitalul Filantropia au fost efectuate 12 transfuzii, cu masă eritrocitară, masă trombocitară, transfuzii solicitate de medicul curant. Şase dintre aceşti pacienţi au început să se simtă rău, acuzând dureri gastrice şi lombare, sindrom febril şi frisoane. În jurul orei 23.00, una dintre paciente, o femeie în vârstă de 81 de ani, cu patologie cardiacă, a decedat, la puţin timp după perfuzie. Câteva ore mai târziu, la ora 2.00 noaptea, a murit şi un al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 67 de ani, bolnav de leucemie acută mieloblastică. Toţi ceilalţi patru pacienţi au fost transportaţi la Secţia de Terapie Intensivă a spitalului, fiind stabilizaţi, iar în momentul de faţă prezintă o stare de sănătate bună şi vor putea fi externaţi, după spusele medicilor.

Conducerea spitalului aşteaptă rezultatul anchetelor

Conducerea spitalului a organizat, ieri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că unitatea medicală a sesizat toate autorităţile competente pentru a se stabili ce anume a declanşat acest incident. „Am făcut demersurile necesare, anunţând toate autorităţile competente, începând cu DSP-ul, Ministerul Sănătăţii, Secţia 1 Poliţie, care a solicitat Medicina Legală, tocmai pentru că concomitenţa acestor evenimente, chiar dacă nu au fost majore în momentul sesizării lor, ridică un semn de întrebare şi noi trebuie să aflăm exact ce s-a întâmplat. Şi dacă a fost o problemă trebuie să ştim cum putem să o rezolvăm. Ieri (n.r. – duminică), în urma acestor evenimente, s-a constituit şi o comisie de anchetă internă pentru a derula firul acţiunii şi a vedea dacă există vreo verigă slabă. Este în derulare şi un control specific al Direcţiei de Sănătate Publică, prin inspectori ai instituţiei şi inspectori din minister, pentru a se vedea dacă este doar o concomitenţă nefericită ori sunt nişte cauze care ar putea fi remediate”, a precizat dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al spitalului.

Dr. Alice Vrâncuţi, managerul spitalului, a menţionat că s-a solicitat şi o necropsie a persoanelor decedate pentru a se stabili exact cauza decesului. „Este o anchetă în desfăşurare, iar rezultatele de la Anatomie Patologică şi Medicină Legală pot să vină şi într-o lună. Necropsia s-a făcut de urgenţă, ieri, (n.r. – duminică), fiind solicitată şi de noi. Nu putem să dăm un răspuns, avem anchete în desfăşurare şi am fost rugaţi să lăsăm organele competente să-şi facă treaba”.

Asistentele susţin că au îndeplinit corect manevrele

transfuzieDr. Lorena Dijmărescu a declarat că transfuziile au fost manevrate de cele două asistente care, în momentul respectiv, erau pe secţie. Una dintre acestea era o asistentă cu vechime, iar cealaltă, debutantă. „Are şcoală postliceală sau facultate, depinde. Ea s-a înscris la concurs pe un post de asistent debutant”, susţine conducerea spitalului. „Ele spun că au îndeplinit corect manevrele de administrare a sângelui. S-au făcut verificările de rigoare, s-a făcut verificare şi la patul bolnavului, au instituit aceste transfuzii vizavi de pregătirea pacientului înainte de transfuzie. S-au montat transfuziile, apoi ele au ieşit din tură. Efectele adverse au apărut pe tura următoare. Angajaţii spun că şi-au făcut treaba aşa cum trebuie, conform protocolului”, a mai spus directorul medical, menţionând şi că, deocamdată, nu s-a dispus nici o măsură disciplinară. „Orice este posibil, erori pot să apară, şi umane şi materiale, dar acest lucru îl vom discuta după ce se va finaliza ancheta”, este de părere dr. Dijmărescu.

Reprezentanţii spitalului neagă că ar fi încălzit sângele în chiuvetă

Potrivit protocoalelor în domeniu, sângele este păstrat la o temperatură de 4 grade Celsius, fiind transportat către spital de la Centrul de Transfuzii în geantă frigorifică. În cadrul unităţii de transfuzii, care funcţionează la spital, sunt obligatorii testele de compatibilitate. Atunci când este administrat, trebuie să aibă 37 grade Celsius, exact ca temperatura corpului. Pentru a-l aduce la această temperatură optimă, se foloseşte un aparat medical, termostatul. Întrebaţi dacă deţin un astfel de aparat, reprezentanţii unităţii medicale au precizat că au în dotare un termostat şi că a fost folosit. Directorul medical, Lorena Dijmărescu, a negat că pungile cu sângele ar fi fost încălzite impropriu, într-o chiuvetă, sub jet de apă fierbinte, de una dintre asistente.

Raportul DSP Dolj, trimis către Ministerul Sănătăţii

conferinta spitalDirecţia de Sănătate Publică Dolj a demarat o anchetă pentru a stabili exact condiţiile în care au decedat cei doi pacienţi şi era aşteptat ca un raport al inspectorilor sanitari să ajungă pe masa ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, ieri după-amiază.

„În cursul zilei de sâmbătă, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a fost sesizată prin sistemul de alertă rapidă că există şase cazuri de reacţii adverse la transfuzii în Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia. În data de 24 februarie a.c. au fost transfuzaţi 12 pacienţi, iar şase dintre ei au prezentat reacţii adverse, doi cu forme grave. Este vorba de o femeie cu diagnostic anemie cronică şi un bărbat cu leucemie acută mieloblastică, anemie secundară care au decedat. Ceilalţi patru pacienţi au fost izolaţi la ATI, fiind stabilizaţi şi, în prezent, cu stare generală bună. Conform legislaţiei în vigoare, s-a constituit o comisie mixtă formată din inspectori DSP şi ai reţelei de transfuzii sanguine care vor efectua o anchetă privind aceste cazuri. Un prim raport va fi trimis în această după-amiază (n.r. – ieri după-amiază) către Ministerul Sănătăţii”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Şi Inspectoratul de Poliţie Dolj a confirmat că Secţia 1 de Poliţie Craiova a fost sesizată de reprezentanţi ai Spitalului Municipal „Filantropia”cu privire la faptul că doi pacienţi ai unităţii medicale au murit, vineri, în condiţii suspecte.

„Este vorba despre o femeie în vârstă de 81 ani şi un bărbat în vârsta de 67 ani. Conducerea Spitalului a sesizat că cei doi au decedat în condiţii suspecte. Se aşteaptă efectuarea necropsiilor, în urma cărora se va stabili cauza decesului celor doi pacienţi”, a declarat agent-şef adjunct Amelia Barbu din cadrul Biroului de Presă al IPJ Dolj. Până la efectuarea necropsiei, Poliţia a încadrat cazurile ca moarte suspectă.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE