Afumaţi, comuna care se apropie de normalitate

0
973

primaria afumatiÎn partea de sud a României, la 20 de kilometri de Dunăre, în Dolj, se află o comună care, de mai mulţi ani, încearcă să depăşească toate dificultăţile şi să intre într-o era modernă. Populaţia este undeva la 3.000 de persoane, în trei sate – cel de centru, Boureni şi Covei. Nimeni din aceste comunităţi nu se poate mândri cu o situaţie de invidiat. Tocmai de aceea primarul are foarte multe proiecte, care să aducă locuitorilor comunei Afumaţi confortul meritat.

Primele atestări documentare ale Afumaţiului apar undeva la începutul secolului al XVII-lea, iar ca şi comună a fost constituită în 1864, cu desfiinţare în 1930 (situaţie care a durat doi ani), iar între 1941 şi 1943 s-a numit Amzuleşti, după numele unui cioban care a constituit în zonă prima aşezare. Originea toponomică a comunei nu este cunoscută cu precizie, dar bătrânii spun că numele ar proveni de la o ocupaţie veche în zonă. Se vorbeşte că oamenii din partea locului făceau vara cărbuni şi iarna îi transportau şi comercializau. O altă variantă ar fi că, pe la 1864, după ce clăcaşii au fost puşi în posesie pe pământuri, s-a început ridicarea unor locuinţe în pământ – binecunoscutele bordeie. Fiind joase, aveau la ferestre piei de oaie, iar iluminatul se făcea prin ardere de grăsime ori seu, care degajau mult fum.

În 1864, cu ocazia parcelării pământului, când s-a văzut cum  trăiesc localnicii, acestei aşezări i s-a zis Afumaţi.

Proiecte multe

afumati primarAnii au trecut, viaţa şi-a urmat cursul, cu bune şi cu rele. Cel mai bine ştie primarul, Titel Stoenescu: „Suntem pe ultima sută de metri pentru faza finală a unui proiect de asfaltare de drumuri în comună. De asemenea, avem un program de înfiinţare a unui after-school pentru copiii din localitate şi suntem la final cu reabilitarea căminului cultural, costurile ridicându-se la circa 1,7 milioane de euro, bani reprezentând fonduri europene. Am depus şi un proiect pentru alimentarea cu apă şi canalizare, cu finanţare de 2,5 milioane de euro. De asemenea, suntem aproape de finalizarea evaluării unui program de formare profesională, în mai multe domenii de activitate, a 500 de localnici. Vor fi acordate finanţări persoanelor care doresc să dezvolte o afacere, în valoare de 25.000 de euro, acest lucru însemnând şi crearea de locuri de muncă”.

scoala afumatiNu sunt singurele activităţi pe care administraţia publică locală le are în vedere. „Am depus mai multe cereri de finanţare, una fiind pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale din Afumaţi, care ar costa circa şapte miliarde de lei vechi. Mai dorim să finalizăm asfaltarea unor drumuri din comună şi reţeaua de apă şi canalizare. Ne-am propus să ridicăm şi o bază sportivă multifuncţională în satul de centru. Pentru că la Boureni, pe vremuri, am avut o mare echipa de oină, vom solicita fonduri pentru reabilitarea bazei sportive de acolo şi a căminului cultural, la fel ca la Covei”.

Nu e uitată nici agricultura

afumati asfalt„Având un bun bazin legumicol la Boureni, vom încerca să revitalizăm această veche îndeletnicire şi să-i încurajăm pe oameni să revină la această activitate, cu atât mai mult cu cât pot să primească fonduri pentru înfiinţarea de culturi protejate – solarii. Sigur, la noi este o problemă legată de asigurarea încălzirii, dar sperăm să o putem rezolva. Pe aici au fost foarte multe ferme, pământul fiind roditor şi generos. Trebuie să-l redescoperim, să îi recunoaştem din nou valoarea”, ne-a mai declarat primarul comunei Afumati.