Parlamentul şi Guvernul din Crimeea, ocupate de persoane înarmate, avioanele de luptă ruseşti, sub alertă ridicată

0
430

Parlamentul republicii autonome Crimeea a anunţat, ieri, că va organiza un referendum pentru a determina viitorul regiunii, pe fondul tulburărilor din ţară, relatează Russia Today, în pagina electronică. Pe de altă parte, echipajele avioanelor de luptă din Districtul Militar de Vest au fost plasate în stare de alertă ridicată în cadrul unor exerciţii-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin. „Tot ce se întâmplă în prezent în Crimeea nu s-ar fi putut întâmpla fără susţinerea liderilor politici ruşi. Eu cred că planul aplicat în prezent în Crimeea este planul Moscovei”, a declarat Rifat Ciubatov, liderul Adunării tătarilor din Crimeea (Medjlis). Membrii grupului armat prorus care a preluat controlul asupra Parlamentului din Crimeea sunt „terorişti”, consideră Ciubatov. Tătarii, comunitate musulmană instalată din secolul al XIII-lea în Crimeea, reprezintă 12% din populaţia de 2 milioane de locuitori a acestei regiuni ucrainene. În altă ordine de idei, agenţiile de presă ruse au anunţat că preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, va susţine o conferinţă de presă, astăzi, din Rusia.  

Reprezentanţi ai grupului de persoane înarmate care a preluat controlul asupra clădirilor Parlamentului şi Guvernului Crimeei l-au informat pe premierul regiunii autonome că nu sunt „autorizaţi” să poarte negocieri, relatează postul Russia Today, în pagina electronică. Revenind la referendum, Parlamentul a declarat că acesta este despre „îmbunătăţirea statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale”. „Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie pe teren este recurgerea directă la popor. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului Autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul Autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe”, a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului. Ca urmare a „preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate”, pacea şi ordinea în Crimeea sunt „sub ameninţare”, a subliniat ea.

Rusia va respecta acordurile cu Ucraina privitoare la flota din Sevastopol

Rusia a asigurat, ieri, că va respecta acordurile semnate cu Ucraina privind flota sa la Marea Neagră. „În ceea ce priveşte declaraţiile privind încălcarea de către Rusia a acordurilor privind flota la Marea Neagră, declarăm că în situaţia actuală, dificilă, flota rusă la Marea Neagră aplică strict acordurile în cauză”, a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, citat de agenţiile ruse. „Deplasarea unor blindate ale flotei Mării Negre s-a făcut conform acordurilor şi nu necesită nici o aprobare, a adăugat el. Echipajele avioanelor de luptă din Districtul Militar de Vest au fost plasate în stare de alertă ridicată în cadrul unor exerciţii-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin, comandantul suprem al forţelor armate, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia Interfax online. În replică, Ucraina l-a convocat, ieri, pe însărcinatul cu afaceri rus Andrei Vorobiev, pentru a-i „aminti” că Rusia este garanta integrităţii sale teritoriale, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat. Kievul „a insistat asupra faptului că Rusia s-a oferit garantă a independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a subliniat ministerul, adăugând că „i-am remis o notă prin care cerem ca militarii (din cadrul) Flotei ruse la Marea Neagră (staţionaţi la Sevastopol, în Crimeea) să se abţină de la orice mişcare în afara perimetrului în care sunt cantonaţi”.

Iatseniuk, ales premier de Parlament

Arseni Iatseniuk

Pro-europeanul Arseni Iatseniuk, unul din liderii mişcării de contestare de la Kiev, a fost desemnat ieri de către Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) în funcţia de prim-ministru al unui guvern de tranziţie. În favoarea candidaturii sale s-au pronunţat 371 de parlamentari, cu mult peste cele 226 de voturi minim necesare. Olexandr Turcinov, care asigură interimatul la preşedinţia Ucrainei, a semnat ulterior decretul de numire a lui Arseni Iaţeniuk în postul de şef al guvernului, după cum precizează ITAR-TASS. La 39 de ani, Arseni Iatseniuk va conduce un guvern de uniune naţională până la alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai, convocate după destituirea, la sfârşitul săptămânii trecute, a preşedintelui Viktor Ianukovici. În discursul său de candidatură, Iaţeniuk nu a ascuns amploarea sarcinilor ce stau în faţa guvernului său, în condiţiile în care Ucraina este în pragul falimentului. El a evocat necesitatea unui „guvern de kamikaze”, având în vedere măsurile impopulare ce urmează a fi luate. „Conturile publice sunt goale, totul a fost furat. Eu nu promit o îmbunătăţire nici astăzi, nici mâine. Obiectivul nostru principal este stabilizarea situaţiei. Datoria publică este de 75 miliarde de dolari acum. În 2010, când Ianukovici a venit la putere, această datorie era de două ori mai mică. Şomajul a luat un ritm galopant, ca şi plecarea investitorilor. Nu avem altă soluţie decât luarea unor măsuri impopulare, între care reducerea programelor sociale şi a subvenţiilor, reducerea cheltuielilor bugetare”, a afirmat noul premier în faţa deputaţilor, potrivit relatării AFP. „Ucraina îşi vede viitorul în Europa, ca membră a Uniunii Europene”, a continuat Iatseniuk.

Dosarele Iuliei Timoşenko vor fi închise doar dacă e nevinovată

Iulia Timoşenko

Toate cazurile care o vizează pe Iulia Timoşenko pot fi închise doar dacă există dovezi că este nevinovată, a declarat miercuri procurorul general interimar al Ucrainei, Oleh Mahniţki, relatează agenţia Interfax Ukraine, în pagina electronică. „Aceste cazuri vor fi revizuite”, a anunţat procurorul general interimar, adăugând că a dat ordin ca acestea să fie studiate. „Dacă nu există dovezi cu privire la vina ei, atunci, desigur, vom lua o decizie obiectivă”, a adăugat Mahniţki într-o conferinţă de presă. Timoşenko a fost eliberată sâmbătă, după ce a ispăşit doi ani şi jumătate din pedeapsa de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea a fost condamnată în 2011, pentru că a semnat, în calitate de şef al Guvernului, un acord pe tema gazelor cu Rusia ale cărui condiţii au fost descrise drept prejudicioase pentru ţara sa.

SUA pregătesc un împrumut de un miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite vor garanta un împrumut în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, a anunţat secretarul de stat american, John Kerry, care, în acelaşi timp, a prevenit Rusia că orice intervenţie militară în această ţară ar fi o „gravă eroare”, scrie AFP. „Suntem pe cale să formulăm o garanţie pentru un împrumut de un miliard de dolari”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Washington în prezenţa câtorva jurnalişti acreditaţi la Departamentul de Stat, adăugând că „europenii se gândesc la 1,5 miliarde de dolari” garanţie.