Craiovean condamnat definitiv pentru trafic de influență

0
414

Un craiovean de 37 ani, arestat în septembrie 2013 după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 1.000 de euro de la un investigator sub acoperire căruia îi promisese că va aranja transferul fratelui său de la o unitate militară din Craiova la una din Caracal, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare pentru trafic de influență. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Craiova, care a admis apelul procurorilor, întrucât pe fond, la Tribunalul Dolj, bărbatul primise 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare. Bărbatul este după gratii de la prinderea în flagrant și va rămâne în penitenciar până la ispășirea pedepsei.

Craioveanu Daniel Marian Dinu, de 37 de ani, a ajuns în spatele gratiilor pe 10 septembrie 2013, la o zi după ce a fost prins în flagrant primind 1.000 euro din cei 5.000 de lei pretinşi iniţial pentru a interveni în vederea mutării unui cadru militar de la o unitate la alta. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cercetarea craioveanului a început după ce, pe 26 august 2013, un denunţător, Ștefan Dragomir, a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA, cu privire la faptul că, în cursul lunii aprilie 2013, Daniel Marian Dinu i-a cerut 14.000 lei, pentru a interveni la factori de conducere din cadrul unei unităţi militare de pompieri din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, în vederea transferării fiului său la o altă unitate din Craiova. Bărbatul i-a dat lui Dinu suma cerută, însă după ce a așteptat câteva luni degeaba, s-a hotărât să-l denunţe. În baza plângerii făcute de Dragomir, procurorul de caz a autorizat folosirea unui investigator sub acoperire. Poliţistul l-a abordat pe Dinu şi l-a rugat să-l ajute cu transferul fratelui său de la o unitate militară din municipiul Craiova la una din Caracal, judeţul Olt, unde militarul avea domiciliul, cei doi înțelegându-se pentru suma de 5.000 de lei.

Pedeapsă mărită la apel

În cursul zilei de 9 septembrie 2013, investigatorul sub acoperire s-a întâlnit cu Daniel Marian Dinu pentru a-i da suma cerută. Poliţistul i-a dat 1.000 de euro, imediat făcândi-și apariția echipa operativă. „Pentru stabilirea activităţii infracţionale, în cauză a fost autorizată introducerea unui investigator cu identitate reală, de la care D.M.D a primit, în timpul acţiunii de prindere în flagrant, 1.000 euro din cei 5.000 lei socilitaţi iniţial pentru a interveni în vederea efectuării unui transfer. Cu acest prilej. învinuitul a cerut ca restul de 500 lei să-i fie remişi ulterior unei persoane de contact pe care urma să o indice”, au comunicat, la momentul respectiv, reprezentanții DGA.

Acţiunea de prindere în flagrant a fost organizată de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul S.R.I. Dolj, Dinu fiind dus direct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. După ce l-a audiat, procurorul de caz a dispus reţinerea craioveanului pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, o zi mai târziu acesta fiind arestat preventiv, măsură prelungită de mai multe ori de instanță. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că inculpatul nu cunoştea persoane din conducerea ISU Argeş sau a unităţilor militare din Craiova, ci doar susţinea acest lucru pentru a face bani. A fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în octombrie 2013, iar pe 19 noiembrie judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare, judecătorii menţinându-i și arestarea preventivă.

Atât inculpatul, cât și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel, înregistrat la 17 decembrie 2013 la Curtea de Apel Craiova. Pe 14 februarie a.c. instanța a soluționat apelul, a desființat în parte sentința Tribunalului Dolj și, rejudecând, a reținut în sarcina inculpatului două infracțiuni de trafic de influență. În aceste condiții, judecătorii l-au condamnat pe Dinu la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, sentința fiind definitivă.