Gerul de afară şi preţurile ridicate au ţinut craiovenii în case în acest sfârşit de săptămână. Pieţele, altădată însufleţite de cumpărători, au cam dus lipsa clienţilor ieri. Comercianţii se plâng şi aşa că vânzările au scăzut, că marfa stă zile în şir pe masă, iar oamenii vin, se uită şi merg mai departe. Ieri-dimineaţă, cumpărătorii s-au lăsat aşteptaţi mai mult ca-n alte zile, deşi îi aşteptau mesele pline cu verdeţuri şi legume înviorate de câţiva stropi de apă, vânzătorii gata să negocieze preţurile cu clienţii care doreau cumpere în cantităţi mai mari, numai să facă treaba să meargă. Cartofii stagnează la 2-2,50 lei pe kilogram, stabilit de la începutul lunii, dar comercianţii pregătesc etichete cu noi preţuri, pentru eventuale schimbări, mai ales că se vehiculează perspectiva sumbră că românii vor ajunge să plătească un euro pe un kilogram din ceea ce obişnuiam să numim „mâncarea săracului”. Cel mai mare succes îl au, în această perioadă, verdeţurile şi legumele. Spanacul, salata, ridichile, păstârnacul, ceapa verde şi prazul diversificau coloritul în Piaţa Centrală şi atrăgeau cei mai mulţi clienţi.
O vizită prin pieţele agroalimentare din Craiova arată o realitate îngrijorătoare: preţurile la alimente urmează un curs ascendent, în timp ce puterea de cumpărare a omului de rând scade. Cu alte cuvinte, comercianţii se plâng că vânzările merg prost încă din octombrie anul trecut, când s-a dat startul scumpirilor, iar cumpărătorii pleacă din piaţă cu sacoşa mai goală. Faţă de începutul lunii, când am făcut o primă vizită în pieţe, preţul cartofului s-a stabilizat la 2-2,50 lei. În pieţele de cartier, ieri, la orele dimineţii, atmosfera s-a dezmorţit cam greu, doar câţiva cumpărători trecând prin faţa tarabelor. În Piaţa Chiriac, unde clienţii sunt obişnuiţi cu vânzările angro, preţurile la cartofi variau de la 1,50 de lei la 2 lei/kg, în funcţie de calitatea, mărimea şi ţara sau ţinutul de provenienţă, iar primii cumpărători erau patronii de magazine veniţi în oraş să facă aprovizionarea. Se vorbeşte din ce în ce mai mult că vom ajunge să plătim un euro pentru un kilogram de cartofi, deoarece stocul naţional e aproape epuizat şi România va fi nevoită, în curând, să importe. Comercianţii nu văd cu ochi buni scumpirea şi spun că vor rămâne de-a binelea fără clienţi. „Nu văd bine această creştere de preţuri, cu ce mai cumpără oamenii atunci? Şi aşa stăm prost cu vânzările, nu vedeţi, trec oamenii se uită şi merg mai departe. Nu mai au bani. Vom sta cu marfa pe masă şi nu va mai veni nimeni să cumpere. Avem preţurile din alte ţări, salarii şi pensii de nimic”, spunea o vânzătoare. Roşiile sunt 4,50 de lei/kg, preţul este însă în scăderea faţă de începutul lunii, când se cumpăra cu 6 lei. Totuşi scump, spun clienţii care mai aşteaptă o lăsare la preţ.
Verdeţurile din solar – sănătoase şi acceptabile la preţ
După o iarnă grea, în care s-au mâncat mai mult alimente conservate, verdeţurile şi legumele au mare căutare, iar solariile încep să dea primele roade. Deja au apărut salata verde, ridichile, spanacul, ceapa verde, păstârnacul şi prazul. Aici se opreau cei mai mulţi cumpărători să aleagă cele mai proaspete şi arătoase produse. Spanacul se vindea cu 2 lei pe kilogram, iar legătura de ceapă cu un leu. Salata verde avea, atât în Piaţa Centrală cât şi în pieţele de cartier, preţuri cuprinse între 2 lei şi 2,50, în timp ce prazul costa între trei şi patru lei/legătura. „Cumpără lumea, dar azi nu prea a venit la piaţă. Sunt legume de la noi din solarii, puse, îngrijite şi culese de noi. Sunt alimente sănătoase, mai ales acum că a trecut iarna şi am mâncat mai mult uscături. Nu ne plângem deocamdată de clienţi, dar pot să spun că anul trecut, în vremea asta, era ceva mai bine”, a spus o vânzătoare.