Oamenii rămaşi înzăpeziţi pe şosele primesc conserve, apă, ceai şi carburant

0
291

Un număr de 39 de sectoare de drum şi drumuri naţionale erau ieri, în continuare, blocate, înclusiv centura Bucureştiului – unde existau, însă, speranţe de deblocare în cursul serii. Blocată este şi autostrada A2, însă numai până la Cernavodă, între Cernavodă şi Feteşti traficul fiind reluat de ieri de la ora 12. Pe autostrada A1, Bucureşti-Piteşti, circulaţia a fost, de asemenea, redeschisă, însă numai pe sensul de mers dinspre Capitală. 1.500 de kilograme de conserve, 4.500 de litri de apă, 11 tone de motorină şi şase tone de benzină de la rezervele de stat au fost distribuite, ieri, către persoanele rămase înzăpezite pe şosele, situaţii speciale fiind pe autostrada A2, la kilometrul 84, în zona judeţului Argeş şi în zona Adunaţii Copăceni – Călugăreni, din judeţul Giurgiu. Cel mai rău stau lucrurile în judeţele Constanţa şi Tulcea, unde atenţionarea de cod galben de viscol a fost prelungită până astăzi la ora 10.00, meteorologii anunţând că în aceste zone vântul va avea intensificări cu viteze de până la 60 de kilometri pe oră, troienind zăpada. În restul judeţelor a fost ridicat codul, însă valorile termice vor continua să scadă, iar vremea va deveni geroasă în cea mai mare parte a ţării, potrivit ANM. În numai două zile, patru persoane şi-au pierdut viaţa din cauze corelate cu vremea, în Dâmboviţa, Giurgiu, Brăila şi Tulcea, a declarat ieri subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. O femeie însărcinată din localitatea Budeşti (Călăraşi), izolată din cauza zăpezii, a fost preluată de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie şi adusă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Directorul de marketing al CFR Călători, Adrian Vlaicu, a declarat, ieri, că 60 de trenuri din ţară au fost anulate, însă întârzierile pentru cele aflate în trafic sunt mici, de până la 15 minute. Din Gara de Nord Bucureşti nu mai există plecări întâziate. Doar două trenuri au avut întârzieri de o sută de minute ieri, întrucât garniturile au plecat tardiv, astfel că, la retur, au înregistrat întârzieri. În schimb, linia directă cu Constanţa era tot închisă, din cauza problemelor generate de viscol şi zăpadă, însă se circulă către această destinaţie pe ruta Ploieşti-Buzău-Feteşti.

Activitatea şcolară a fost suspendate în 681 de unităţi de învăţământ din 23 de judeţe, cele mai afectate fiind judeţele Călăraşi, Buzău, Constanţa şi Giurgiu, a anunţat ieri Ministerul Educaţiei.

Oamenii străzii, preluaţi de ambulanţe şi duşi în aziluri

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, joi seara, în cadrul videoconferinţei Guvernului cu prefecţii, că maşinile destinate intervenţiilor medicale vor patrula noaptea, între diferite ore, în zone în care stau persoane fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate şi cazate în azilurile de noapte: „Vom avea o procedură prin care, în fiecare noapte, între anumite ore, vor ieşi ambulanţe care vor patrula, iar orice persoană fără adăpost să fie preluată şi dusă la un azil de noapte, pentru a evita cazuri în care persoane să moară de hipotermie în cursul nopţii”. El a solicitat, totodată, unităţilor de primiri urgenţe, să nu externeze „în stradă” persoanele fără adăpost, în cursul nopţii, ci să le direcţioneze către un azil de noapte. Ieri, Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială, a şi anunţat că pune la dispoziţia persoanelor fără adăpost 224 de locuri (cu posibilitate de suplimentare) în centrele sociale de urgenţă. Cei aflaţi în evidenţele Direcţiei care refuză să meargă în adăposturi vor primi căciuli, mănuşi, şosete, cămăşi şi pantaloni.

Cinci porturi închise, dar aeroporturile rămân operaţionale

Cinci porturi fluviale şi maritime (Constanţa Nord, Midia, Mangalia, Basarabi şi Medgidia), precum şi căile navigabile Poarta Albă – Midia Năvodari, Dunăre -Marea Neagră şi Bara Sulina au fost închise din cauza vântului puternic şi a vizibilităţii scăzute, a informat ieri Ministerul Transporturilor. Totodată, în portul Constanţa se operează mărfuri într-un ritm foarte lent din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

O veste bună ar fi că, deşi unele aeronave de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa au întârzieri, în medie de 30 de minute la decolare, din cauza operaţiunilor de degivrare, nici o cursă nu a fost anulată, după cum a anunţat, ieri, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), într-un comunicat.

Avertisment pentru turiştii din zona munţilor Retezat

Riscul de avalanşe în Munţii Retezat (judeţul Hunedoara) este foarte ridicat, producându-se, deja, două alunecări masive de zăpadă, iar stratul de zăpadă depăşeşte un metru şi jumătate. „Pe o scară de la unu la cinci gradul de risc de producere a unor avalanşe este de patru spre cinci. Deja, în zona staţiunii montane Râuşor, s-au produs două avalanşe, care au angrenat sute de metri cubi de zăpadă, ce au blocat drumul de acces spre staţiune. Din fericire, aceste avalanşe s-au produs seara, când nu erau turişti pe traseu, iar până dimineaţa drumul de acces spre staţiunea Râuşor (…) a fost deblocat de salvamontişti şi de trei utilaje aduse în zonă. Turiştii care urcă şi rămân în staţiunea Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtia a fost pregătită pentru schi. Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunea Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase”, a spus şefului Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.