Extrădat din Venezuela – Craioveanul Ilie Paşcalău a ajuns în arestul Poliţiei municipiului Bucureşti

0
200

Ilie Tudor Paşcalău

La mai bine de 6 ani după ce a fugit din ţară, craioveanul Ilie Tudor Paşcalău, de 52 de ani, condamnat definitiv în două dosare, la pedepse de 7, respectiv 10 ani de detenţie, a ajuns, în sfârşit, în România. Acesta a fost dat în urmărire internaţională în 2005, a fost prins în ianuarie 2011 în Venezuela, cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare a fost admisă, iar în urmă cu trei zile, pe 24 ianuarie a.c., bărbatul a fost introdus în arestul Poliţiei municipiului Bucureşti. Acesta va fi transferat în penitenciar pentru a ispăşi condamnarea cea mai grea, de 10 ani închisoare pentru înşelăciune.

În urmă cu aproximativ un an, în ianuarie 2011, ministrul de Interne venezuelean anunţa capturarea craioveanului Ilie Tudor Paşcalău, căutat de Interpol. Bărbatul, de 52 de ani, era dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare române, întrucât se sustrăgea de la executarea unei pedepse de 7 ani de detenţie, la care fusese condamnat pentru proxenetism şi corupţie sexuală pronunţată de Judecătoria Sibiu şi rămasă definitivă.

În aprilie 2000, Ilie Tudor Paşcalău, patronul a două baruri din municipiul Craiova, a fost arestat preventiv pentru că a racolat mai multe tinere şi le-a obligat să se prostitueze. Mai exact, pe 14 aprilie 2000, poliţiştii le-au descoperit pe Irina Csorba, de 17 ani, din Lupeni, şi Mioara Ghişan, de 30 de ani, din Costeşti, judeţul Vaslui, în timp ce se prostituau. În aceeaşi zi, poliţiştii au organizat descinderi în barurile “French Can-Can” şi “Cafe de Paris”, din Craiova, unde au fost descoperite alte 17 fete, unele având mai puţin de 18 ani, care erau racolate de patronul celor două baruri, Tudor Ilie Paşcalău, cetăţean român cu domiciliul în Luxemburg, în scopul practicării prostituţiei. Pe parcursul cercetărilor au fost identificate şi cercetate peste 50 de femei, din Valea Jiului, Satu Mare, Baia Mare, Gorj, Vaslui, Sălaj şi Bucureşti, care au practicat prostituţia în localurile craioveanului.

Paşcalău a fost arestat pe 14 aprilie 2000 şi a rămas încarcerat, în arest preventiv, până la 30 aprilie 2001, când a fost pus în libertate. În 2003, magistraţii Judecătoriei Sibiu l-au condamnat pe Ilie Paşcalău la şapte ani de detenţie, pentru proxenetism şi corupere sexuală, decizia fiind menţinută şi de instanţele de apel şi recurs. Numai că înainte ca hotărârea să rămână definitivă, bărbatul a părăsit ţara.

În plus, în anul 2007, Paşcalău a fost condamnat, în lipsă, de Curtea de Apel Craiova, la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune, după ce s-a stabilit că a obţinut rambursări ilegale de TVA, fiind obligat, în plus, la plata sumei de 644.808 lei, plus majorările de întârziere calculate de la 24 mai 2007.

După ce Paşcalău a fost prins în Venezuela, Ministerul Justiţiei din România a formulat cerere de extrădare pe numele sau, iar autorităţile din Venezuela au admis solicitarea. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al IGPR, comisar-şef Christian Ciocan, la începutul acestei săptămâni, o escortă formată din poliţişti de la Interpol l-a preluat pe craiovean de la Caracas – Venezuela, marţi, 24 ianuarie a.c., acesta ajungând în România, în arestul Poliţiei municipiului Bucureşti. Urmează ca judecătorii să stabilească în ce penitenciar îşi va ispăşi bărbatul pedeapsa – fie în Craiova, fie în alt loc de detenţie din ţară –, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 10 ani închisoare.