Mandat dezamăgitor al lui Piţurcă la Craiova

0
273

Ce s-a întâmplat în acest sezon cu Universitatea Craiova pare desprins tot din ciclul bancurilor cu olteni. Spre deosebire de restul formaţiilor care au operat modificări pe băncile tehnice, clubul din Bănie este singurul care a schimbat antrenorul când echipa era într-un moment bun, pentru ca apoi traseul să fie mai slab. Astfel, Cornel Papură a fost înlocuit în etapa a 8-a, când Ştiinţa ocupa locul 3 şi era la 1 punct de CFR Cluj şi la 2 puncte de liderul Gaz Metan Mediaş. Pentru ca alb-albaştrii să termine anul pe locul 4, la 7 puncte de prima poziţie şi cu poziţia de play-off ameninţată. Oltenii au 4 puncte mai mult ca FC Botoşani, prima echipă sub linie, dar un program mult mai dificil în cele 4 etape rămase din sezonul regular. Dar, ce e mai important, jocul nu le dă defel speranţe fanilor că echipa îşi va asigura prezenţa în Top 6, cu atât mai puţin pot pretinde să lupte pentru titlu, aşa cum decreta Piţurcă la descinderea în Bănie.

Cu excepţia Craiovei, restul echipelor care au schimbat antrenorii în acest sezon au avut un parcurs mai bun cu noul tehnician: cazurile fiind: FCSB, Astra, Dinamo, Hermannstadt şi Sepsi.

Papură: 2 puncte pe meci, Piţi: 1,5 puncte pe meci

Sub conducerea lui Cornel Papură, Universitatea a adunat 16 puncte în 8 meciuri în Liga I, adică o medie de 2 puncte pe meci, asta în condiţiile în care echipa a disputat şi 6 partide în Europa League, având un program cu 3 jocuri în 9 sau 10 zile. Mai mult, Papură a avut la dispoziţie un lot mai slab, fără jucătorii aduşi o dată cu venirea lui Piţurcă: Andrei Ivan, Uros Cosic, Alex Măţel, Mihai Bălaşa şi Goran Zakaric. Totodată, Mihăilă a fost accidentat în debutul de sezon, iar pe Koljic nu s-a putut miza deloc în acea perioadă. Nici cu Papură jocul nu a fost unul care să impresioneze, însă decizia schimbării lui nu s-a luat pe criterii obişnuite, ci la presiunea publicului, care i-a cerut demisia antrenorului inclusiv după unele victorii!

Jucători importanţi au fost neutralizaţi de Piţurcă

Deşi a beneficiat de un lot mai bun, de un program mai aerisit, fără meciuri europene, şi de 3 perioade de pregătire prilejuite de meciurile naţionalei, Victor Piţurcă nu a reuşit să pună la punct un joc de calitate, iar media sa este de numai un punct şi jumătate pe meci. Pe lângă evoluţiile dezamăgitoare, „încununate” cu meciuri în care echipa nu a tras niciun şut pe poartă sau nu şi-a creat nicio ocazie în superioritate numerică, Piţurcă a intrat şi în conflicte cu jucători-cheie, cazurile Pigliacelli, Mateiu, Martic, Kelic fiind de notorietate. De asemenea, fotbalişti care dăduseră randament în bandă, precum Mihăilă sau Ivan, au fost folosiţi pe alte poziţii, în care au dat chix, evoluţiile lor fiind modeste, iar cota le-a scăzut. De asemenea, Uros Cosic, adus în Bănie ca fundaş central, a fost utilizat numai mijlocaş, deşi toţi stoperii Craiovei, Bălaşa, Tiago şi Acka, au gafat aproape meci de meci.

Dan Petrescu: „Craiova se bătea la titlu cu Papură”

Chiar dacă Papură n-a avut cuvinte de laudă faţă de Dan Petrescu şi CFR Cluj în presa franceză, înaintea partidei campioanei la Rennes, în Europa League, „Bursucul” a fost mult mai generos şi  l-a lăudat pe Papură, spunând că a făcut lucruri extraordinare la Craiova. Încă din momentul venirii lui Piţi în Bănie, Dan Petrescu a declarat: „Universitatea se putea bate la titlu fără probleme cu Cornel Papură. Vreau să vă spun că Papură a făcut o treabă bună, dar nu a fost apreciat. A făcut lucruri extraordinare, dar în România nu se apreciază astfel de lucruri”.

În schimb, Papură n-a fost la fel de laudativ cu formaţia din Gruia, despre care a spus pentru presa din Hexagon: „Este o echipă care nu face decât să se apere și să arunce mingi lungi în față. Se apără permanent, are jucători puternici, buni la fazele fixe. Mentalitatea antrenorului Dan Petrescu este să nu ia gol. E un pic pe vechiul stil englez: mingi lungi și multă luptă în dueluri. Cu excepția lui Ciprian Deac, nu are fotbaliști foarte buni, capabili să facă diferența. Cluj e o echipă pragmatică. Pe teren, jucătorii muncesc împreună, luptă împreună, se apără și asta e tot. Voi fi fanul lui Rennes”.