Două programe TV din Turcia, suspendate după criticile la adresa lui Erdogan

0
193
Autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Turcia, RTUK, a suspendat două programe de televiziune în cadrul cărora preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost criticat, a relatat joi cotidianul Hurriyet, citat de dpa și preluat de Agerpres.
 
Un talk show al postului Halk TV, critic la adresa guvernului, a fost suspendat de cinci ori, iar un program de ştiri difuzat la oră de maximă audienţă al postului Fox TV nu va emite timp de trei zile, a relatat Hurriyet, care citează o decizie a RTUK de miercuri seară. Ambele posturi au primit şi amenzi.
 
La 10 decembrie, prezentatorul Fatih Portakal, de la postul Fox TV, a criticat presiunea asupra opoziţiei, susţinând că oamenii nici măcar nu mai îndrăznesc să protesteze paşnic faţă de creşterea preţurilor la gaze naturale. ”Câţi oameni ar mai îndrăzni să iasă pe străzi, în ciuda fricii?”, s-a întrebat Portakal.
 
Erdogan l-a criticat dur pe prezentatorul Fox TV, al cărui nume de familie, Portakal, se traduce prin portocală. Erdogan a vorbit despre ”o portocală” sau ”citrice” care cheamă lumea în stradă. ”Cunoaşte-ţi limitele”, l-a ameninţat Erdogan, potrivit dpa. ”Altfel, naţiunea îţi va da o scatoalcă peste ceafă. Cred că sistemul judiciar le va da acestor oameni o lecţie”, a mai spus Erdogan, în decembrie, la un miting al susţinătorilor săi din Konya, oraş din centrul Anatoliei.