Peste 300 de doljeni au petrecut Crăciunul la Urgenţă! – După friptură şi alcool, la spital

0
309

Doljenii au depăşit până şi cele mai negre aşteptări ale medicilor în materie de excese alimentare şi bahice. De Crăciun, peste 300 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au mâncat sau au băut prea mult. Friptura de porc, caltaboşii şi alcoolul, toate consumate peste măsură, le-au căzut greu petrecăreţilor. Aşa se face că, din Ajunul Crăciunului şi până ieri, în camerele de gardă ale unităţilor sanitare sau la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost agitaţie mare indiferent că medicii au avut sub supraveghere victime ale abuzului de vin sau de bucate tradiţionale. Desigur, din peisaj nu au lipsit nici pacienţii transportaţi la spital în urma unor agresiuni ce s-au petrecut tot pe fondul consumului de alcool.

Ospăţul de Crăciun nu a fost tocmai uşor de digerat, motiv pentru care mulţi doljeni au ajuns la spital direct de la petrecere. Cei mai gurmanzi s-au aşezat la masă încă din seara de Ajun şi nu s-au mai ridicat decât după intervenţia medicilor chemaţi de urgenţă să le dea primul ajutor. S-a „respectat”, aşadar, tradiţia ultimilor ani ca, de sărbători, mesele bogate, stropite din plin cu alcool, să aglomereze până la refuz camerele de gardă ale spitalelor. Nici anul acesta nu s-a făcut excepţie de la regulă şi, în zilele de Crăciun, friptura de porc, caltaboşii şi cârnaţii le-au venit de hac celor mai pofticioşi. În plus, aşa cum era de aşteptat, consumul exagerat de alcool a provocat evenimente neplăcute, din meniul zilelor de sărbătoare fiind nelipsite agresiunile. Zece doljeni au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au fost implicaţi în diverse altercaţii.

Număr de solicitări aproape dublu, la Ambulanţă

Obişnuite cu recordurile în materie de pacienţi bine ameţiţi de aburii alcoolului, cadrele medicale ţin totuşi să tragă un semnal de alarmă mai ales în privinţa celor care ajung în stare de ebrietate. „De regulă, în zilele de sărbătoare, la Urgenţă ajung destui pacienţi cu probleme digestive. Între 24 şi 25 decembrie au fost 305 prezentări, din acestea şapte fiind cazuri de urgenţe majore. A fost vorba, în principal, de persoane care au făcut abuzuri alimentare, pacienţi cu boli digestive cronice care nu au mai respectat tratamentul şi au ajuns la Urgenţă. Printre pacienţii din aceste zile s-a numărat şi un tânăr de 18 ani cu intoxicaţie etanolică acută”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Ambulanţele au fost solicitate intens şi ieri, iar medicii se aşteaptă ca apelurile să crească în perioada următoare, mai ales că peste doar câteva zile va fi petrecerea de Revelion. Medicii spun că numărul doljenilor care au sunat la 112 a crescut considerabil, cele mai multe apeluri înregistrându-se chiar pe 25 decembrie. Dacă, de obicei, pe parcursul a 12 ore se înregistrează în jur de 70 de apeluri, de Crăciun, în acelaşi interval de timp, au fost contabilizate 115 apeluri. Au existat solicitări din cauza abuzului de alimente cum ar fi colicile biliare, au fost cardiaci decompensaţi, dar şi consumatori de alcool.

Bolnavii cronic au avut cel mai mult de suferit

Majoritatea celor care au solicitat şi de această dată intervenţia medicilor sunt bolnavi cronic, care au uitat de recomandările medicilor şi s-au înfruptat din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Au ignorat regimul alimentar şi tratamentul prescris de medic şi, de Crăciun, au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare. Iar ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, foarte mulţi pacienţi s-au ales cu suferinţe digestive, dar şi cu suferinţe cardiovasculare, fiind nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile pe patul de spital.

Şi, pentru că sărbătorile de iarnă nu s-au încheiat, specialiştii recomandă, în continuare, consumul moderat de alimente tradiţionale pe bază de carne de porc, mai ales a celor cu conţinut ridicat de grăsimi şi preparate termic, prin prăjire. Alimentaţia trebuie să fie diversificată şi să cuprindă cereale, legume, fructe şi produse lactate. Medicii recomandă, de asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool.