Colegiul Naţional “Elena Cuza ” din Craiova şi Limba chineză

0
173

Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova nu se dezminte. Fiind între primele instituţii de învăţământ preuniversitar din România, cu tradiţii în studiul limbilor moderne: engleză, franceză, spaniolă, germană, “Elena Cuza” vine cu o altă ofertă: studiul Limbii chineze.  

În perioada 22 – 24 noiembrie, Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova a fost gazda primului seminar din România, dedicat formării profesorilor care predau Limba chineză în ţară. Evenimentul a reunit 40 de profesori chinezi, voluntari din diverse colţuri ale României, alături de reprezentanţi ai Ambasadei Chinei la Bucureşti, ai Institutului “Confucius” şi ai Universităţii din Beijing. Acest program de formare a urmărit adaptarea metodelor de predare la specificul elevilor români, iar profesorii chinezi au avut ocazia să înveţe mai multe despre sistemul educaţional românesc, istoria şi cultura locale, dar şi cum să interacţioneze cu elevii din ţara noastră.

Tradiţie de 12 ani

“De mai bine de 12 ani, Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova se numără printre primele instituţii din România care oferă cursuri de Limba chineză, iniţial ca disciplină opţională. Programul “Confucius” a atras sute de elevi, mai ales din ciclul primar. Studiul Limbii chineze a fost atât o provocare, cât şi o bucurie pentru elevii noştri. Seminarul, structurat pe două zile, cu sesiuni de prezentări, workshopuri şi studii de caz, a abordat teme esenţiale pentru predarea Limbii chineze.  A fost un eveniment semnificativ în consolidarea relaţiilor educaţionale între România şi China, iar colegiul nostru a demonstrat, încă o dată, că este un promotor în această direcţie”, a precizat prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului Naţional “Elena Cuza”.

Aprecieri pentru Craiova şi România

Noul lector al Colegiului Naţional “Elena Cuza” pentru Limba chineză, Yifan Wang, este la Craiova din septembrie 2023, cu un mandat de  doi ani, înlocuind-o pe Rachel Xu Ru Yu.  Acesta s-a destănuit: “Este extraordinar la Craiova şi, mai ales, în România. Mi-am făcut foarte mulţi prieteni, sunteţi un popor deschis şi primitor. Anul trecut, am avut 260 de elevi, doar patru venind din afara Colegiului “Elena Cuza”. Acum, avem 310, doar doi venind din afară. Am lucrat doi ani şi în Marea Britanie, dar sunt foarte sincer: după ora 22:00, îmi era frică să ies pe stradă. În România şi Craiova am această siguranţă. Referitor la elevi, sigur se vede o diferenţă între ei, de la om la om, de la o clasă la alta. Avem foarte multe activități şi, e tradiţional la noi, i-am învăţat să facă şi găluşte. Am avut şi vom avea şi alte acţiuni culturale. Privitor la sport, aproape în fiecare zi merg la sala de fitness, am jucat şi fotbal, când eram copil, dar noi avem o vorbă: suntem primii peste tot, însă nu la fotbal. Vă mulţumesc pentru această discuţie şi aş dori să transmit un mesaj, în Limba chineză, cotidianului “Cuvântul Libertăţii” , unul de “La mulţi ani!”, ca gest de apreciere”.