La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Vasile” din Craiova, proiect internaţional pentru educaţia copiilor cu dizabilităţi

0
1417
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Vasile” din Craiova găzduieşte, în perioada 24 – 30 noiembrie, prima activitate de învăţare şi formare, din cadrul proiectului „ONE MISSION, ONE VISION, ONE FOCUS”, cu finalizare în 31 august 2021, finanţat de Comisia Europeană, prin Programul Erasmus+ – „Parteneriate strategice în domeniul şcolar – proiecte de schimb interşcolar”. Ieri, la „Sf. Vasile”, au fost reprezentanţi din cadrul tuturor  unităţilor şcolare partenere, din mai multe ţări, în cadrul unei manifestări festive, care a pus în valoare modul în care se realizează incluziunea elevilor cu dizabilităţi în fiecare ţară participantă la program.

Potrivit celor precizate de prof. Florentina Cornea,  director al Centrului pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Vasile” din Craiova, „fiecare unitate parteneră din România, Republica Macedonia de Nord, Italia, Turcia , Polonia şi Slovacia va prezenta modul cum se realizează incluziunea elevilor cu dizabilităţi în ţările lor, iar, astăzi (ieri – n.r.), în deschidere, trupa de teatru de păpuşi a şcolii noastre , formată din elevi surzi şi cu tulburări din spectrul autist vor prezenta un scurt moment artistic. După acesta, vor urma dezbateri, iar, apoi, oaspeţii vor fi serviţi cu preparate culinare tradiţionale româneşti ”. La rândul său, prof.  Mihaela Filimon, coordonator de proiect, a menţionat: „Proiectul îşi propune crearea unei reţele internaţionale de cooperare, asistenţă şi schimb de experienţă pentru profesori şi părinţi, perfecţionarea cadrelor didactice în domeniul psihopedagogiei speciale, pentru a sprijini dezvoltarea şi incluziunea elevilor cu nevoi educaţionale speciale, prin instrumente suplimentare, în domeniile predării diferenţiate, în special în categoria tulburărilor de spectru autist, deficit de atenţie, dizabilităţi comportamentale, socio – emoţionale şi tulburări de învăţare: dislexie, disgrafie, discalculie”. La manifestarea de ieri , Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a avut un reprezentant, în persoana inspectorului pentru învăţământ special şi religie, prof.  Iuliana Gheorghe, care a declarat: „Susţinem astfel de proiecte, care arată grija cadrelor didactice în pregătirea tinerilor cu dizabilităţi. Este un moment important, cel de aici, prin parteneriatul cu alte unităţi din state europene”.
Aprecieri venite din partea oaspeţilor
Dar, cum au fost invitaţi din mai multe state, am luat legătura cu doi reprezentanţi , oaspeţi la Craiova. Adile Kaplan este o tânără din Turcia, care este prezentă, în aceste zile, la Craiova. S-a arătat încântată de cele văzute, după cum a precizat: „Am fost foarte bine primiţi şi , pentru mine şi colegii mei, este o experienţă extraordinară. Poate pare curios, dar avem multe lucruri în comun. Şi noi, şi voi vorbim mult şi repede şi ne place să socializăm. Ceea ce am văzut la Craiova este extraordinar, în ceea ce priveşte efortul de incluziune a copiilor cu dizabilităţi”. Giuseppe Carlino, director al „Instituto Comprensivo Statale Ignazio Buttitta Bagheria” din Palermo, a menţionat: „Pe lângă faptul că am avut o primire extraordinară, aici, la Craiova, am rămas impresionat şi de implicarea cadrelor care se ocupă de procesul educaţional al elevilor cu dizabilităţi. Aici, în România, este un sistem diferit faţă de ceea ce este în Italia. Noi nu mai avem şcoli speciale, copiii fiind integraţi în sistemul public de învăţământ. De aceea, cu atât mai mult trebuie apreciaţi cei care , zi de zi, îi pregătesc pe aceşti tineri, iar profesionalismul lor se vede”.