Violenţa în familie nu trebuie să te lase rece!

0
492

În perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin Direcţia pentru Protecţia Copilului, derulează Campania naţională privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, sub genericul “Violenţa în familie nu trebuie să te lase rece!” în baza unui proiect finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În cadrul campanie au loc conferinţe adresate specialiştilor care să contribuie la o mai bună cunoaştere a competenţelor şi atribuţiilor ce revin autorităţilor care intervin în asigurarea protecţie victimelor violenţei în familie. O astfel de conferinţă s-a desfăşurat ieri şi la Craiova, reunind specialişti în domeniul protecţiei sociale şi reprezentanţi ai ONG-urilor.

“O persoană care a fost victimă se tratează foarte greu”

Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Oana Pătraşcu, cifrele privind violenţa în familie sunt alarmante, doar 1 la sută din victime reclamând acest abuz. De asemenea, aceasta a atras atenţia asupra faptului că societatea trebuie să se implice mai mult în cazurile de violenţă, să nu le lase să treacă neobservate.

Oana Pătraşcu

“Violenţa în familie este o problemă care reprezintă în acest moment un flagel în societatea românească. Vorbim de o victimă a violenţei în familie la două zile, iar asta înseamnă că o persoană – copil, femeie sau bărbat – moare în România ca urmare a nepăsării noastre. Campania pe care noi am promovat-o ca urmare a modificării în primul rând a Legii privind violenţa în familie este tocmai pentru a creşte gradul de conştientizare referitor la acest flagel. Trebuie să conştientizăm că felul în care este educat un copil, mediul în care trăieşte îl influenţează şi trebuie să ne intereseze pe fiecare dintre noi. A educa un copil prin violenţă înseamnă că el devine o victimă care poate continua spirala de violenţă atunci când devine adult, iar lucrurile astea nu se pot schimba. Violenţa se întâmplă în multe familii în care ea este camuflată şi nu se rezumă doar la mortalitate, înseamnă foarte multe echimoze psihice, înseamnă lucruri care duc la un regres psihologic. O persoană care a fost victimă se tratează foarte greu. La scara traumei, violenţa în familie se află foarte aproape de viol. A ascunde violenţa în familie ne face pe fiecare dintre noi răspunzători. Atunci când vedeţi o persoană care are o vânătaie, întrebaţi-o de ce o are pentru că este posibil să fie ultima oară când o vedeţi, iar asta vă face complici la moartea acelei persoane. Nu trebuie să fim nişte ziduri pe lângă care persoanele abuzate trec. Trebuie să fim activi şi să nu permitem ca cei de lângă noi să fie victime vii”, a declarat în cadrul conferinţei care s-a desfăşurat, ieri, la Craiova, secretarului de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Oana Pătraşcu.

Campania “Violenţa în familie nu trebuie să te lase rece” se desfăşoară la nivelul întregii ţări, în 29 de oraşe şi în cele şase sectoare ale oraşului Bucureşti fiind organizate evenimente tip caravană. Aici se realizează sondaje de opinie şi conştientizări publice cu privire la fenomenul violenţei în familie.