Duminica aceasta, deşi sesiunea este încă departe, studenţi ai Universităţii din Craiova au petrecut o parte din zi muncind. În cadrul acţiunii „Duminica – ziua ecologiei”, studenţii voluntari şi-au dat întâlnire la ora 11.00 în Grădina Botanică din Craiova, nu pentru a admira speciile rare de arbori, ci pentru a aduna resturile menajere şi frunzele uscate din parc.
Acţiunea, cu siguranţă lăudabilă, s-a desfăşurat sub umbrela campaniei „I love UCV”, demarată în vara anului 2012 de Universitatea din Craiova, cu privire la acţiunea de implicare a organizaţiilor studenţeşti în ecologizarea Grădinii Botanice „Alexandru Buia” din Craiova.
Astfel, 50 de studenţi, „înarmaţi” cu saci de gunoi, mânuşi, halate, mături şi alte instrumente ajutătoare au făcut „curăţenie”, timp de două ore, pe aleile care nu se mai zăreau de sub covorul de frunze. Deşeurile au fost depuse în containere special amplasate în incinta parcului, iar frunzele adunate vor fi folosite pentru tratarea anumitor zone în care sunt planificate acţiuni viitoare de plantare.
Care a fost motivaţia studenţilor? „Simplu, un mediu natural sănătos!”, a declarat unul dintre participanţii la acţiune. Nu a fost prima intervenţie a voluntarilor, ne-a spus Radu Antohi, student la Facultatea de Automatică şi preşedinte al Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS), în vara acestui an ei au mai petrecut o zi prin muncă în peisajul Grădinii Botanice. Tot el a afirmat că „această acţiune nu se va opri aici şi va continua prin activităţile de voluntariat ale tuturor asociaţiilor studenţeşti ce fac parte din COS”.
Acţiunea de ecologizare a făcut parte din programul „Studenţiada”, realizat sub egida Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, prin intermediul Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti şi cu sprijinul Universităţii din Craiova, prin Departamentul pentru Probleme Sociale ale Studenţilor. „Studenţiada” este un eveniment cu o tradiţie de şase ani, care se desfăşoară pe parcursul unei săptămâni, la nivel naţional.
Printre obiectivele „festivalului” care se adresează studenţilor din 14 centre universitare se numără stimularea capacităţii intelectuale, a spiritului de echipă, îmbunătăţirea comunicării cu instituţiile publice locale şi centrale. Felicitări voluntarilor şi organizatorilor şi să sperăm că, uşor, uşor, iniţiativa se va transforma în… tradiţie.