Luni: Lansarea volumului „Mircea Eliade. Definitio sacri”, autor Wilhelm Dancă

0
252

  Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează luni, 31 octombrie, începând cu ora 18.00, la „Casa Dianu”, lansarea volumului „Mircea Eliade. Definitio sacri”, autor Wilhelm Dancă. La lansarea volumului vor participa invitații: prof. univ. dr. Ionel Bușe, Universitatea din Craiova și cercetător științific Lorena Stuparu, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

La finalul evenimentului, participanții vor asista la un intermezzo muzical, oferit de Cristian Fofucă, Andreea Apan, studenți la clasa de canto ai dnei. conf. univ. dr. Renata Vari. „Trebuie recunoscut că un merit al acestei lucrări este faptul de a fi redescoperit și aprofundat rădăcinile și influențele culturale de tinerețe, întotdeauna importante în dezvoltarea succesivă a unui autor, chiar a unuia atât de original ca Eliade. Cititorul va găsi în paginile cărții și multe alte informații importante privitoare la viața intelectuală și formația filosofică a lui Mircea Eliade – autorul evidențiind în mod deosebit cum se articulează influența eseistului și filosofului Nae Ionescu asupra viitorului filosof și istoric al religiilor, ca și asupra altor discipoli cunoscuți, cum ar fi Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu. Dar meritul major al lucrării constă în cercetarea foarte atentă a categoriilor fundamentale din gândirea eliadiană cu privire la sacru și la simbol, trecând dincolo, prin analiză, de operele deja meritorii ale lui Adrian Marino, Ioan Petru Culianu, Mac Linscott Ricketts”. ( din Cuvânt-înainte de Giovanni Magnani)

Wilhelm Dancă s-a născut în anul 1959, în localitatea Buruieni, județul Neamț, iar în anul 1986 a fost hirotonit preot la Iași.

Studii:

– Licența în teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, 1986.

– Masteratul în antropologie filosofică, Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Italia, 1993.

– Doctoratul în filosofie, Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Italia, 1996. Teza de doctorat în italiană: Definitio sacri. Il sacro come „il significativo” e „il destino” e la sua relazione con il metodo storico-fenomenologico nell’opera di Mircea Eliade.

Activități ecleziale:

– Vicar parohial între 1986 și 1989 la Nisiporești și Piatra-Neamț.

– Paroh între 1989-1992 la București.

Activități didactice:

– Profesor de filosofie la Institutul Teologic Romano-Catolic și la Universtitatea “Al. I. Cuza” din Iași, 1996 – 2011

– Profesor de filosofie și teologie fundamentală la Institutul – Teologic Romano-Catolic și la Universitatea din București, din anul 2012

Activități manageriale:

Rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, 2001 – 2011

Rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din București, 2012 – 2018

Decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București, din 2012

Activități publicistice:

Autor a 28 de cărți, dintre care 10 sunt volume colective, și a peste 260 de articole și studii în limba română și în alte limbi străine.

Redator șef al revistei Dialog teologic din 1998 până 2012.

Redactor șef al revistei Caietele Institutului Catolic din 2012 până în 2018.

Redactor șef al revistei Verbum din 2020 până astăzi.

Titluri ale unor cărți mai cunoscute: Mircea Eliade: Definitio sacri (1998;2022), Logica filosofică. Toma de Aquino și Aristotel (2002), Sacro e simbolo in Mircea Eliade (2004); trilogia: Fascinația sacrului (2002), Fascinația binelui (2005) și Fascinația adevărului (2007); Și cred și gândesc (2013;2021); seria: Mysterium Christi, voll. I-V (Meditații filosofice, teolgoice și literare la Evanghelii, 2020-2022).

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”