Meșterii populari au adus sărbătoarea în centrul Craiovei

0
528

Peste 70 de meșteri populari sosiți din diverse colțuri ale țării și-au expus produsele, în acest week-end, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, prezența lor plină de culoare fiind o adevărată sărbătoare pentru craiovenii care au vizitat în număr mare standurile, mai ales astăzi, în ultima zi.

Pe tarabele lor au putut fi admirate unele dintre cele mai frumoase obiecte populare, toate confecționate manual: ii cusute cu acul pe pânză de casă, cu diferite motive folclorice reprezentând zona din care meșterii provin, ilice și curele din piele, scoarțe țărănești, tsblouti lucrate în tehnica goblenului, pălărioare și fulare din lână.

Un meșter popular din Botoșani, de pildă, a venit cu ouă de rață și de gâscă, cu coaja decupată și încondeiată în vopseluri sidefii. Alți meșteri populari s-au întrecut în tehnica de olărit, ceramica lor fiind un adevărat spectacol de culoare, care i-a atras ca un magnet pe cumpărători, aproape fiecare vizitator ducând acasă, drept amintire de la târg, câte o farfurioară sau o cănuță de Horezu. Ceramica din nordul țării a fost admirată îndelung, ca pe o adevărată operă de artă, prețurile fiind și ele pe măsură.

De la târg nu au lipsit nici produsele de pus pe masă: tot felul de mezeluri preparate de meșterii de la Sibiu, țuică, miere de albine. Nu au lipsit nici produsele dulci, cum sunt cozonacul săsesc, prăjiturile de casă, merele învelite în zahăr ars, turtă dulce, halva, magiun, nuga de casă, castane coapte, porumb fiert.

Meșterii populari și-au strâns tarabele abia pe înserat, plecând și ei încărcați cu premii și urmând să se întoarcă abia anul viitor, tot de sărbătoarea Sfântului Dumitru, pentru a 43-a ediție.

Primăria Craiova a oferit, și anul acesta, Premiul „Cetatea Banilor”, în valoare de 1.000 de lei, unui meșter popular din zona Ardealului.