Concert pentru pian şi orchestră

0
63

Stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii „Oltenia”, organizată sub genericul „Muzica uneşte!”, continuă cu un concert simfonic susţinut astă-seară, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului coreean Jangwon Seo, solist fiind tânărul pianist Marius Boldea. Programul cuprinde o compoziţie românească – Jocuri olteneşti pentru orchestră de Constantin Bobescu, precum şi Concertul în La minor pentru pian şi orchestră, op. 16 de Edvard Grieg şi Simfonia nr. 5 în Fa major, op. 76 de Antonin Dvorak.

Jangwon Seo

Compozitor şi dirijor, Jangwon Seo este absolvent al Universităţii de Muzică din Dusseldorf/Germania, apoi al unui stagiu de perfecţionare în domeniul dirijatului de orchestră la Academia de Muzică din Kassel. I s-a decernat Diploma de Onoare în domeniul dirijatului, fiind primul muzician de origine asiatică beneficiar al acestei importante distincţii. În prezent, activează ca profesor-asistent în cadrul Universităţii Naţionale Gangneung-Wonju şi la Universitatea Sookmyung (Coreea de Sud), unde predă cursurile de dirijat orchestră, analiză şi forme muzicale, teoria muzicii şi armonie. A deţinut postul de dirijor al Orchestrei Simfonice Naţionale din Seul. Actualmente, este dirijor principal al Companiei de Operă Michooholl şi director artistic al Companiei de Operă Seorum, ansambluri alături de care participă la turnee internaţionale şi promovează în special creaţii moderne din domeniul muzicii de operă.

Marius Boldea

Marius Boldea s-a născut în 1994, la Târgu Mureş. În prezent este masterand la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, susţinând, în paralel, concerte şi recitaluri în ţară şi străinătate. Este finalist în cadrul concursului internaţional de duo „Suzana Szoreny”, alături de pianista Ana Bădică, obţine premiul I la Concursul Internaţional de pian „Pro Piano” – secţia pian 4 mâini şi a fost finalist în cadrul concursului naţional „Mihail Jora”. De asemenea, participă la concursul internaţional „Jeunesses, Europa fest”, unde, din 61 de participanţi din 35 de ţări, s-a situat pe locul IV, ca şi semifinalist. Anul acesta a debutat la Ateneul Român, unde a susţinut un recital amplu cu lucrări ale compozitorilor Mozart, Brahms, Debussy şi Enescu.