Calificare în optimile Cupei…României?

0
349

Sepsi Sf. Gheorghe – Universitatea Craiova  0-1

A marcat: Ivan 99

Stadion: Tineretului (Braşov), spectatori: 3.000

Sepsi: Niczuly 7 – Burlacu 6, Ursu 7, Damian 6, Țepes 6 – Mitra 6, Minciună 6 (90+1 Chiş) 6, Plămadă 6 (76 Tofan) 6, Huiban 6 (85 Răduţoiu) 6 – Ene 5, Hadnagy 7. Antrenor: Valentin Suciu.

Universitatea: Calancea 7 – Briceag 6, Kelic 6, Kay 7, Vătăjelu 7 – Bancu 6 (113 Popov) 5, Zlatinski 6, Gustavo 5 (46 Băluţă) 6 – Nuno Rocha 6, Măzărache 5 (82 Rambe) 6, Ivan 8. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Arbitru: Dan Botescu (Bucureşti) 5.

Eliminat: Ene 117

IVAN 1

Într-o atmosferă dominată de etnici maghiari, Universitatea Craiova a avut impresia revenirii în cupele europene, întâlnind o echipă străină

Craiovenii au simţit, cel puţin pentru un meci, că au revenit în cupele europene şi joacă în deplasare, fiindcă arena din Braşov a devenit oază maghiară în seara meciului din şaisprezecimile Cupei României. A României doar prin prezenţa trupei lui Mulţescu şi a celor 50 de fani alb-albaştri, altfel maghiara fiind limba oficială pe „Tineretului”. Cu o oră înainte de meci, vreo 2.500 de secui au ocupat tribuna a doua şi în cele două ore cât a durat disputa dintre Sepsi şi Universitatea au controlat sonor atmosfera. Au fost acompaniaţi de crainicul arenei, şi el de aceeaşi etnie probabil, cel care a încercat să demonstreze că are valenţe de comentator TV, fiindcă a comentat la staţia de amplificare fazele importante ale jocului. Scandările „România, România”, venite din peluza fanilor olteni, au răzbătut cu greu prin mareea maghiară.

În prima repriză nu s-a văzut că între cele două echipe ar fi o diferenţă de un eşalon, mai ales că pe teren ar fi vicecampioana turului din Liga I. Cea mai mare ocazie au ratat-o covăsnenii, prin stoperul Ursu, care a nimerit bara şi a ratat şansa ca de la staţia de amplificare să-i fie tradus numele în maghiară. Doar o repriză i-au ţinut balamalele pe cei de la Sepsi, care au încercat apoi să se baricadeze în sparanţa că vor avea şansa calificării la penalty-uri. Iar pentru acest ţel s-au dăruit total, ba chiar în exces, fiindcă ultimele minute aveau să le joace în inferioritate numerică.

Universitatea a avut posesie netă timp de trei reprize, dar abia după nouă minute de extra-time a reuşit golul izbăvirii, ratând anterior ocazii de gol prin jumătate din jucătorii săi. Chemat sub tricolor de Daum, Ivan a marcat în al treilea meci consecutiv, cu un lob inspirat peste portar, urmat de deja celebra acrobaţie prin care-şi sărbătoreşte golurile. Finalul i-a prins pe fanii Craiovei scandând ironic „Ria, ria Oltenia!”, în timp ce jucătorii  lui Sepsi s-a aliniat la centru pentru a asculta solemn imnul Ţinutului Secuiesc. Şi totuşi, a fost un meci din Cupa României!

Mulţescu, nemulţumit de organizarea jocului

După meci, Gheorghe Mulţescu s-a arătat nemulţumit de condiţiile de joc de la Braşov, însă şi-a felicitat jucătorii pentru calificare: „Sunt dezamăgit de organizarea meciului. Eu sunt adeptul câştigării Cupei României, pentru că este un trofeu la care ajungi mult mai repede, dar nu se poate, am jucat parcă pe o orezărie, să-ţi sară mingea,să nu poţi să o controlezi. Nu ştiu dacă nu a fost premeditată treaba asta, pentru că se ştia că noi suntem o echipă care pasăm şi vrem să controlăm jocul, să atacăm. Ni s-au dat arbitri fără experienţă, care nu ştiu să ţină un joc în mână. Am avut nişte adversari care până în repriza a doua şi-au ţinut cumpătul, dar după au devenit foarte agresivi. Nu se poate, avem jucători cu răni, cu plăgi deschise… Ăsta nu-i fotbal! Noi respectăm competiţia, dar nu suntem respectaţi. Este o victorie mare, pentru că noi am atacat 80 din 90 de minute. Sigur că am ratat mult, dar la bază a stat starea terenului. Stimula contactele cu adversarul şi ei asta aşteptau. Pe ei i-a interesat să ne blocheze, în rest au mers la ce s-o putea face pe contraatac sau la o fază fixă. A fost şi o lipsă de concentrare la noi, mai ales la finalizare. Una peste alta vreau să-i felicit pe jucătorii mei, pentru că au rezistat 120 de minute după ce am avut acum două zile un joc foarte greu la Mediaş, şi un drum cu autocarul, care s-a mărit ca timp din cauza unui accident pe Valea Oltului. Ei merită tot respectul nostru pentru atitudinea şi modul cu s-au luptat până la final. Nu cred că s-a pus problema învingătoarei, ci doar a scorului. Despre Cupă nu putem să vorbim prea mult, pentru că a trecut un singur tur pentru noi, dar în campionat puteam mai mult. Puteam să fim pe primul loc acum, dacă nu pierdeam la Steaua dintr-un penalti imaginar, şi la Timişoara unde am pierdut la fel, din două penaltiuri imaginare. Eram pe primul loc sigur şi meritam să fim acolo, pentru că a fost echipa care am atacat cel mai mult”.