Un craiovean şi un bucureştean reţinuţi pentru că fabricau whisky „de apartament”

0
797

Poliţiştii doljeni au descins, ieri dimineaţă, la şase locaţii din Bucureşti, Craiova şi comuna doljeană Valea Stanciului, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei reţele de producere şi comercializare ilegală whisky. Un craiovean şi un bucureştean au fost reţinuţi în acest caz, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Zeci de poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj şi Serviciului de Intervenţie Rapidă Dolj, beneficiind de suportul de specialitate al ofiţerilor DGIPI şi împreună cu lucrători ai Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au descins, ieri dimineaţă, la şase locaţii din Dolj şi Bucureşti, la mai multe persoane suspectate că se ocupau cu contrafacere de băuturi alcoolice, în speţă whisky J&B şi Jack Daniel’s. Pe parcursul activităţilor, la locuinţa lui Niculae Zava, de 45 de ani, din Bucureşti, oamenii legii au descoperit o fabrică clandestină unde se producea şi îmbutelia, ilegal, whisky contrafăcut care, ulterior, era distribuit şi comercializat în mai multe judeţe, cea mai mare cantitate ajungând în Dolj. „În locaţia din Bucureşti au mai fost descoperite şi 450 sticle goale de whisky pregătite pentru îmbuteliere, 73 sticle whisky îmbuteliate, cantități mari de coloranţi, esenţe şi alte ingrediente folosite la prepararea clandestină a băuturilor alcoolice”, a declarat agent principal Amelia Căprărin, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.

În Craiova, într-un spaţiu folosit de Marian Birtu, de 32 de ani, poliţiştii au mai găsit 126 sticle cu whisky şi, ulterior, cel în cauză a mai primit printr-un serviciu de curierat, 75 sticle cu aceeaşi băutură. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, din cercetările făcute până acum, s-a stabilit că relaţiile dintre cei doi, Zava şi Birtu, durează de aproximativ 6 luni, timp în care aceştia au îmbuteliat şi vândut pe piaţa neagră, la preţuri suficient de atractive încât să-i atragă pe cei care organizau diverse petreceri, 1.500 sticle. „Cantităţile de băuturi alcoolice identificate, recipienţii şi instalaţia folosită la îmbuteliere au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor şi lăsate în custodia DRAOV Craiova, instituţie care a prelevat şi probe din aceste băuturi în scopul identificării cu exactitate a parametrilor organoeliptici ai acestor produse. Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi, pe bază de ordonanţă emisă de procurorul de caz din cadrul Tribunalului Dolj, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrafacerea de produse, falsificarea de alimente şi alte produse precum şi producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă”, a mai adăugat agent principal Amelia Căprărin.