Mii de credincioşi, la procesiunea religioasă de „Sfântul Dumitru”

0
109

Mii de credincioşi au participat la procesiunea religioasă, de joi seara, din ajunul praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Catedralei mitropolitane şi a muncipiului Craiova. Oamenii au mers cu lumânări aprinse pe străzile din centrul oraşului, rugându-se împreună cu preoţii, în fruntea cărora s-a aflat  ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. A doua zi, de Sfântul Dumitru, craiovenii au venit în număr mare pentru a participa şi la slujba Sfintei Liturghii şi pentru a se închina la sfintele moaşte. 

După ce s-a sâvârşit slujba Vecerniei, racla cu sfintele moaşte ale sfinţilor Nifon, Tatiana, Serghie şi Vah a fost scoasă pe braţe de către preoţi şi purtată în tradiţionala procesiune, pe străzile Craiovei. În mijlocul soborului de preoţi şi diaconi s-a aflat ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Emilian Lovişteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi Ioachim Pârvulescu, stareţul mănăstirii Lainici. Procesiunea a fost însoţită cu torţe aprinse şi muzică militară, adunând în drumul ei şi mai mulţi craioveni.

Rugăciuni şi flori

 Un moment frumos s-a petrecut în faţa bisericii ”Sfântul Ilie”. Preoţii de aici i-au aşteptat pe credincioşi cu uşile lăcaşului larg deschise, candelabrele aprinse. Mai mulţi enorioşi care vin la această prohie i-au întâmpinat pe ierarhi cu flori în mână. Mulţimea a rostit într-un glas rugăciunea „Tatăl nostru„ şi, apoi, procesiunea şi-a urmat drumul mai departe. La finalul procesiunii, racla cu moaştele sfinţilor a fost aşezată spre închinare într-un loc special amenajat pe esplanada din faţa Catedralei, credincioşii aşezându-se deja la rânduri, de zeci de metri, pentru a putea săruta sfintele moaşte. În biserică, s-a continuat privegherea până la miezul nopţii, când s-a început Sfânta Liturghie, în aer liber.

A doua zi, de hramul Sfântului Dumitru, Catedrala mitropolitană a fost neîncăpătoare pentru credincioşii care au venit şi din alte localităţi pentru această sărbătoare. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de ÎPS Irineu, care le-a vorbit apoi credincioşilor despre importanţa mărturisirii în credinţa creştin-ortodoxă.

Prefectul judeţului a participat la procesiune

La procesiune au participat şi autorităţi locale, alături de IPS Irineu aflându-se ministrul secretar de stat Mihai Fifor, prefectul de Dolj, Elena Costea, viceprimarul Craiovei, Florentin Tudor şi Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene ”Alexandru şi Aristia Aman”. Prefectul Judeţului Dolj, Elena Costea, a declarat, la finalul evenimentului, că a venit alături de miile de credincioşi pentru a se ruga pentru sănătate, linişte şi prosperitatea cetăţenilor Doljului. “Am venit cu gânduri bune, cu gânduri de pace şi sper ca toată lumea să se simtă astăzi mai liniştită, mai curată şi mai bună. Particip la slujbe de câte ori am ocazia în timpul săptămânii, dar şi duminica, însă nu ajung atât de des pe cât mi-aş dori. Eu cred că e foarte important să mergem la biserică, pentru a găsi în noi resurse să mergem mai departe cu sprijinul lui Dumnezeu. M-am rugat în această seară pentru familia mea, pentru mine şi pentru toţi cetăţenii judeţului Dolj. Îmi doresc ca toţi să fie sănătoşi, toţi să îşi poată câştiga pâinea cea de toate zilele şi să ne îndreptăm mai des gândul către Dumnezeu”, a spus prefectul Elena Costea.