Elevii olimpici, invitaţi de onoare ai „Zilelor Craiovei”

0
807

În centrul atenţiei, la şedinţa solemnă a CLM Craiova, de ieri, au fost elevii olimpici şi sportivi care au urcat pe podium la diverse competiţii în acest an. Sala a fost plină de campionii din Bănie, aceştia fiind felicitaţi pe rând de către primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care le-a înmânat apoi diplome de recunoştinţă din partea Primăriei Craiova şi un premiu în bani. Tot cu ocazia celei de-a XVI-a ediţie a Zilelor Muncipiului Craiova, autorităţile locale au oferit titlul de cetăţean de onoare mai multor personalităţi din viaţa Băniei, profesorului universitar Paul Rezeanu, actorului Valer Dellakeza, iar post-mortem comandorului Aurelian Cojocaru şi deputatului Liana Dumitrescu. 

Şedinţa a debutat cu intonarea Imnului naţional al României, care a înlocuit, la această ediţie, Imnul Craiovei. După acest moment, preşedinte de şedinţă, consilierul Mărinică Dincă a dat citire dispoziţiei de primar pentru convocarea plenului, anunţând totodată şi programul. În prima parte a manifestării, invitaţii au luat cuvântul. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a fost primul care le-a transmis craiovenilor că trebuie să se simtă mândri că locuiesc în acest oraş din care au pornit atâtea personalităţi.  „Sunt onorat să fiu prezent astăzi la acest eveniment important pentru municipiul Craiova, prilejuit de cea de-a XVI-a ediţie a Zilelor Municipiului Craiova, ocazie cu care doresc să felicit Primăria Craiova, pe doamna primar Lia Olguţa Vasilescu şi Consiliul Municipal pentru buna organizare şi desfăşurare a acestor manifestări. În fiecare an, pe 26 octombrie, Craiova îmbracă straie de sărbătoare, o sărbătoare plină de speranţe şi semnificaţii pe care locuitorii Băniei o merită şi de care trebuie să se bucure în fiecare an. Craiova este oraşul a cărui inimă a bătut întotdeauna pentru ţară, pentru liberatate şi pentru identitate naţională. Craiovenii aparţin cu toţii, nu doar afectiv, ci şi prin năzuinţe, cutezanţă şi înţelepciune spirualităţii româneşti. Craiova ne oferă şansa de a ne revendica apartenenţa la unul dintre cele mai însemnate centre culturale, universitare şi academice din ţară. Personalităţi proeminente ale României, adevăraţi ambasadori în lume au influenţat destinul unei ţări căreia i-au scris istoria şi i-au prefigurat viitorul. De Craiova îşi leagă numele Nicolae Titulescu, Constantin Brâncuşi, Titu Maiorescu, Petrache Poenaru, Gogu Constantinescu, Dimitrie Gerota, Theodor Aman, Alexandru Macedonski, Marin Sorescu, Adrian Păunescu sau Tudor Gheorghe”, a declarat Ion Prioteasa.

Mesaje din partea consilierilor

La rândul său, consilierul Mărinică Dincă, cel care ieri a îndeplinit rolul de preşedinte de şedinţă, a declarat că aleşii locali au datoria să facă din acest oraş un loc în care craiovenilor să le placă să trăiască. „Suntem astăzi în faţa unei mari sărbători pe care o marcăm în fiecare an cu discursuri, concerte, parade, cu omagierea unor personalităţi marcante care au făcut cinste acestui oraş. O facem şi anul acesta. O facem pentru că vrem ca oamenii care locuiesc în acest muncipiu să se bucure, măcar câteva zile pe an, de oraşul lor, de lucrurile bune care se întâmplă în jur. Vă spun însă că nu trebuie să sărbătorim Craiova ci cetăţenii ei. Iar celebrare nu ar trebui să dureze o zi sau câteva ci mereu. Cu siguranţă, craioveanul pe care se bazează acest oraş este acela care îşi plăteşte în fiecare an dările către autorităţile locale, pentru ca oraşul prin edilii săi să-i folosească pentru a se dezvolta, acel om care din puţinul pe care îl are, găseşte mereu resurse să plătească întreţinerea la zi, tânărul care face eforturi pentru a urma studii pentru ca apoi să pună umărul la evoluţia Craiovei. Suntem datori faţă de cei care ne-au trimis aici să facem din acest oraş un loc în care să le placă să trăiască”, a spus acesta.

Primarul a anunţat o nouă zi pentru organizarea sărbătorii oraşului

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, chiar în plenul de ieri, că anul viitor Zilele Craiovei vor fi sărbătorite pe 1 iunie, data la care au fost atestat, pentru prima dată, municipiul nostru. „Este ultimul an în care Zilele Craiovei se mai sărbătoresc în luna octombrie. De anul viitor ele vor fi sărbătorite în luna iunie, după prima atestare documentară a Craiovei şi dat fiind faptul că pot fi organizate mai multe activităţi în aer liber. Acum, în luna octombrie, deja este foarte frig. Doresc în calitate de primar să-mi cer scuze pentru modul în care s-a circulat şi se va circula în următoarele zile în centrul Craiovei. Aceasta este situaţia şi trebuie să organizăm şi aceste activităţi. Am avut un program foarte frumos, care va continua. Am încercat să fim cât mai aproape de cetăţenii Craiovei. Este prima dată când se organizează activităţi în cartierele craiovene şi prezenţa cetăţenilor a fost nesperat de mare. Am mers şi în Rovine şi în Valea Roşie şi în Craioviţa. Au fost mii de oameni la fiecare dintre aceste activităţi ceea ce nu poate decât să mă bucure în calitatea pe care o am”.

Olimpicii craioveni, aplaudaţi la scenă deschisă

În partea a doua a şedinţei festive, cei mai merituoşi elevi din Craiova au fost premiaţi pentru rezultatele obţinute anul acesta, la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Cei 34 de premianţi au fost chemaţi la prezidiu, pentru a primi felicitările meritate. În aplauzele audienţei, acestora le-au fost înmânate diplome şi un premiu în bani, în valoare de 1.000 de lei, din partea Primăriei Craiova. Printre cei care au fost recompensaţi se numără Adrian Radu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, care a obţinut Medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene; Ioana Bianca Cergan, de la Colegiul Naţional ”Carol I” – premiul I la Olimpiada de Neogreacă; Denisa Cârstea, de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” – premiul I la Limbi Romanice: Spanioală; Dan Mircea Mirea, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – premiul I la Olimpiada de Biologie; Vlad Vulpe, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – premiul I la Olimpiada de Limba Germană; Adina Alina Anuţa, de la Liceul de Artă ”Marin Sorescu” – premiul I la Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor: Creaţie vestimentară; Adela F. Liculescu, de la la Liceul de Artă ”Marin Sorescu” – premiul I la Interpretare muzicală: Pian.

Sportivii care au urcat pe podium au fost şi ei premiaţi de autorităţile locale. Echipa de volei – fete de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, antrenată de Adrian Popescu, a luat locul III la Tuneul final Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar în acest an. La fel şi echipa de volei – băieţi, care este antrenată de Daniel Săvoiu. A fost premiată şi echipa de tetratlon-fete, antrenată de Nicuşor Bugiulescu. Au fost felicitaţi apoi şi elevii premiaţi individual la Olimpiada Naţională a Sportul Şcolar: Andreea Ciugulin, de la Şcoala ”Decebal”; Luminiţa Achim, de la LPS ”Petrache Trişcu”; Dan Zărnescu, de la Liceul Teoretic „Henri Coandă”; Andreea Cîrlig, de la Colegiul Naţional „Carol I” şi Cosmin Lenghel, de la LPS ”Petrache Trişcu”.

Paul Rezeanu, cetăţean de onoare al Craiovei:

«Mărturisesc că sunt puţin emoţionat, sunt onorat pentru titlul care mi se acordă. Şi cu acest prilej, de Zilele Craiovei, ediţia a XVI-a aş vrea să vă prezint cartea care mi-a apărut anul acesta intitulată „Brâncuşi. Tatăl nostru”, tatăl tuturor românilor. Vă reamintesc că e cel mai celebru român. El este acela care a spus că: „la Craiova m-am născut a doua oară”. Aş vrea să spun că e o carte ştiinţifică la care am lucrat 45 de ani şi am avut şansa să văd printre primii arhiva Brâncuşi. Printre altele am descoperit trei autobiografii Brâncuşi. Toate trei se opresc după ce prezintă Craiova. Şi ne prezintă atâtea lucruri interesante şi frumoase despre Craiova încât mărturisesc că şi eu am fost surprins».

Andrada Cojocaru, soţia comandorului Aurelian Cojocaru:

«Nu ştiu ce aş putea să spun despre soţul meu în plus faţă de ceea ce a spus el despre el şi viaţa lui, în acea dimineaţă de 23 august. Deşi poate o să vă pară paradoxal, dar el a plecat spre moarte pentru ca alţii să câştige ani de viaţă. Se spune că în aviaţie mor aşii şi proştii. Aviaţia a pierdut un as, iar Craiova un locuitor care într-adevăr a iubit-o. El îmi spunea: „aici la Craiova noi suntem acasă” şi mi-aş dori ca aici, la Craiova, fiecare dintre noi să se poarte şi să se simtă ca un cetăţean de onoare al Craiovei».

Constantina Dumitrescu, mama deputatului Liana Dumirescu:

 „Mă întorc în timp şi privesc copilăria dragei mele fiice Liana crescută în simplitatea vremurilor ce ni le-a oferit comunismul. Ea s-a pregătit pentru o viaţă pe care o aşteptam: aceea de a dărui bucuria neamului ei, oraşului Craiova, Olteniei şi României. A parcurs 38 de ani, supunându-se principiilor ei morale pline de demnitate şi dragoste pentru oameni. Liana s-a născut în Craiova, a crescut în Craiova şi se află în Craiova”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU