Despre experienţa iernii

0
358

Premierul Victor Ponta şi-a găsit, ieri, răgazul de timp să vorbească în şedinţa de guvern, despre iminenţa instalării sezonului rece. Chiar dacă unora poate li s-a părut un truism tot setul de recomnadări exprese, făcute unor factori de decizie, de a nu mai tergiversa toate pregătirile necesare, premierul a stăruit asupra seriozităţii măsurilor luate, spre a nu se mai repeta experienţa iernii trecute. De ani de zile trăim experineţa iernii. Mereu ne-am comportat identic şi previzibilul ne-a găsit nepregătiţi. Proasta noastră dispoziţie s-a cuplat cu un precar spirit gospodăresc.  

Victor Ponta i-a atenţionat pe miniştri că trebuie să fie pregătiţi pentru iarnă, şi că nu doreşte situaţii în care ”să fim pregătiţi să nu apară probleme şi abia apoi să acţionăm”. Deasemnea, Victor Ponta a cerut ca harta  ”drumurilor care se află în mod tradiţional” pe lista zonelor cu risc mare de inundaţie să fie publică, pentru ca oamenii să ştie ce drumuri să ocolească: ”Aş vrea să faceţi publică această hartă pentru ca oamenii să ştie de principiu care sunt zonele care se blochează în momentul apariţiei precipitaţiilor. Aş vrea să vă rog şi să vă cer, autorităţilor locale şi prefecturilor, să aveţi utilajele pregătite, nu vreau ca după ce vedem zăpada pe stradă să nu avem utilaje.Este foarte important, domnule ministru al Administraţiei să luaţi legătura şi cu companiile private din domeniu, gaze, lumină şi apă. Există localităţi izolate şi trebuie să fim pregătiţi. Nu vreau să mai aud scuze şi explicaţii. Vreau să fim mult mai prompţi în măsurile de oprire a circulaţiei. Va dau autoritatea să închideţi acele drumuri (înzăpezite-n.red.). Oamenii o să fie nemulţumiţi, dar decât să rămână înzăpeziţi pe drum pe acolo, mai bine închidem drumurile. La fel şi cu CFR-ul. Vreau să opriţi trenurile decât să rămână înzăpezite doua trei zile în câmpie. Mai bine pierd oamenii un drum decât să îngheţe în câmp în tren”. De asemenea, şeful Guvernului a evidenţiat că nu este treaba oamenilor de rând să dea zăpada din drum: ”Povestea să dea oamenii cu lopata e o poveste, de aia suntem stat şi încasăm taxe şi impozite ca să nu le spunem oamenilor să dea cu lopata doi metri de zăpadă sau un drum de 50 de km. Dacă acum când e frumos afară nu luaţi măsurile necesare, nu vreau să aud după că nu le-aţi luat. Sunt convins că nu putem opri iarna, dar putem să prevenim şi să cheltuim astfel mai puţini bani”.

Prefectul Elena Costea a emis ordin pentru pregătirea sezonului rece

”Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă dar şi Comitetele locale se pregătesc pentru sezonul rece. Este necesar să fim operaţionali în timp oportun pentru deszăpezirea drumurilor naţionale, judeţene şi comunale, şi să asigurăm serviciilor medicale pentru populaţia din zonele afectate (urgenţe şi tratament). Trebuie să cunoaştem starea drumurilor, în vederea intervenţiei în situaţiile de blocare sau îngreunare a circulaţiei pe anumite porţiuni, ca urmare a înzăpezirilor sau a carosabilului îngheţat ori acoperit de polei”, a declarat prefectul judeţului Dolj, Elena Costea, care a emis un ordin privind aplicarea măsurilor de prevenire şi intervenţie pentru situaţiile de urgenţă generate de fenomene specifice sezonului de iarnă.

”Nu vor fi probleme cu deszăpezirea drumurilor judeţene”

În Dolj pregătirile pentru intervenţia în situaţiile de urgenţă pe timp de iarnă sunt în derulare, urmând a se finaliza pînă la începerea sezonului rece. ”Am luat parte la o videoconferinţă în care s-au purtat discuţii despre stadiul pregătirilor pentru sezonul rece. Trebuie să evităm blocarea unor drumuri, şi să luăm măsuri eficiente pentru ca transportatorii mari să nu mai rămână împotmoliţi. Societatea Pentru Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj are asigurate stocurile de nisip şi sare în procent de 75%. Stocurile vor fi completate, şi sunt convins că nu vor fi probleme cu deszăpezirea drumurilor judeţene, pentru că la rectificarea de buget a Consiliului Judeţean Dolj am asigurat finanţarea necesară acestei societăţi. Ca o noutate vine cererea premierului Victor Ponta către ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, de a realiza o hartă cu drumurile cu risc crescut a fi blocate din cauza viscolului. Evident că vom face şi noi în judeţul Dolj o hartă cu aceste drumuri, şi vom încerca să luăm măsurile necesare pentru ca acestea să nu fie blocate pe timpul iernii”, a declarat Cristinel Iovan. Secretarul de stat în MAI, Mihai Fifor,care a participat la videoconferinţă, a spus că s-a pus şi problema alimentării cu combustibil a şcolilor, elevii reprezentând prioritatea zero în perioada de iarnă: ”Tema întâlnirii  a fost stadiul pregătirilor pentru sezonul rece şi a fost analizat modul de constituire a stocurilor de combustibil, păcură şi cărbune, precum şi situaţia destul de complicată a centralelor având ca furnizor companiile de gaz. Premierul a cerut prefecţilor să se asigure că şcolile au necesarul de combustibil asigurat, precizând că elevii sunt prioritatea 0, solicitând şi măsuri ferme astfel încât să nu mai existe situaţii în care autovehicule să poată pătrunde pe drumuri în pericol de înzăpezire”.