Universităţile îşi modifică regulamentele interne în virtutea Legii Educaţiei Naţionale, iar drepturile şi obligaţiile studenţilor nu vor fi explicit incluse in reglementările locale, dacă nu va fi adoptat Statutul Studentului, susţin liderii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Reprezentanţii organizaţiei spun că documentul nu a fost adoptat pentru că ministrul îi ignoră şi anunţă că, dacă este cazul şi ei vor răspunde „cu severitate”.
“Ministrul Educaţiei depăşeşte orice limită a decenţei şi a bunului simţ. Deşi în discursul public îşi manifestă un real interes faţă de studenţi şi educaţie în general, acţiunile sale sunt total împotriva noastră. Lipsa unei decizii este o decizie în sine şi neadoptarea Statutului Studentului creează nemulţumire şi haos. Îi reamintim domnului ministru, faptul că studenţii reprezintă o majoritate absolută în sistemul de învăţământ superior. Dacă ‘instanţa’ este severă şi studenţii vor răspunde cu severitate!” a declarat Daniela Alexe – preşedintele A.N.O.S.R.
Studenţii se aşteptau ca Statul să fie adoptat la începutul acestei săptămâni, după cum le-a promis ministrul Educaţiei la ultima întâlnire de la începutul lunii. Pentru realizarea Statutului, cursanţii au organizat cinci luni de dezbateri în cadrul universităţilor şi au realizat un document despre care ei spun că le va îmbunătăţi considerabil condiţiile de studiu. Adoptarea lui este mereu amânată. Sideraţi de promisiunile ministrului Educaţiei, reprezentanţii ANOSR solicită acum şi Preşedinţiei României, precum şi primului ministru, intervenţia pentru adoptarea de urgenţa a Statutului Studentului şi, respectarea Pactului pentru Educaţie, care la punctul 6 menţionează explicit: “Adoptarea unei carte a drepturilor si libertăţilor în Educaţie, care sa garanteze accesul la o educaţie de calitate. Învăţământul romanesc nu are nevoie doar de un statut al personalului didactic, ci şi de un statut al elevului şi al studentului”.