Reflectarea identităţii culturale a românilor în mass-media

0
393

Timp de patru zile, în perioada 20-23 octombrie, la Cernăuţi, Ucraina a avut loc cea de-a III-a ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români, organizat de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Evenimentul s-a desfăşurat sub genericul „Identitate, cultură, mass-media”.

Cei peste 100 de jurnalişti din ţară, din statele învecinate şi din emigraţie reuniţi în capitala Bucovinei de Nord au dezbătut pe marginea mai multor subiecte legate de reflectarea identităţii culturale a românilor în presa de limba română din comunităţile româneşti din jurul graniţelor, presa pentru minorităţi în spaţiul Uniunii Europene, precum şi identificarea posibilităţilor de finanţare a presei româneşti din afara ţării. Principalele teme abordate au fost legate de situaţia presei de limba română din afara României, de colaborarea dintre jurnaliştii din România şi cei din afara ţării, precum şi reflectarea identităţii culturale a românilor în mass-media . Una dintre temele abordate a fost nerecunoaşterea comunităţii româneşti din Serbia, de pe Valea Timocului. „Spre deosebire de românii din provincia sârbească Voivodina, care se bucură de o largă gamă de drepturi, minoritatea românească de pe Valea Timocului se confruntă cu ostilitatea autorităţilor locale şi, implicit, nerepectarea drepturilor, aşa cum au fost ele stabilite de documentele europene. Într-o situaţie asemănătoare se află şi comunitatea românească din Bulgaria” se precizează într-un comunicat de presă al agenţiei Timoc Press.

Următorul congres va avea loc în Ungaria

Dusan Prvulovic, directorul Agenţiei Timoc Press din Serbia a semnalat situaţia dificilă în care se află comunitatea românească din Valea Timocului. Următorul congres va avea loc în oraşul Jula, din Ungaria, ţară în care ziariştii români au enunţat, în repetate rânduri, greutăţile pe care le întâmpină în exercitarea profesiei lor. Sesiunea de comunicări a fost moderată de Traian Bărbulescu, realizator de emisiuni şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTV care a pus o întrebare extrem de interesantă: “Cum este posibil ca o parte a comunităţii româneşti din Serbia (din Voievodina) să se bucure de toate drepturile, iar o altă parte, cea mai numeroasă, din Valea Timocului, să nu se bucure de niciun drept, în aceeaşi ţară?” şi a anunţat cu această ocazie vizita preşedintelui Traian Băsescu în Serbia, în perioada imediat următoare.