Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova

0
397

Salariaţii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Craiova au protestat ieri-dimineaţă după ce au aflat că în următoarea perioadă la nivelul unităţii sanitare vor fi aplicate o serie de măsuri de austeritate. În aceste condiţii, peste 50 de salariaţi s-au adunat în faţa birourilor administrative solicitând managerului să găsească o soluţie, astfel încât salariile să nu le fie reduse.

În cazul Spitalului de Boli Infecţioase, ca de altfel şi al celorlalte unităţi sanitare din Craiova, mărul discordiei îl reprezintă încadrarea în cheltuielile de personal, care nu trebuie să fie peste 70% din bugetul total. Tocmai pentru că unitatea medicală depăşeşte cu 3-4% procentul impus prin lege, conducerea spitalului intenţionează să reducă sporurile, măsură care nu a fost deloc pe placul salariaţilor, hotărâţi ieri-dimineaţă să ceară socoteală managerului. Însă, în loc de promisiuni “de mai bine”, reprezentanţii spitalului le-au transmis protestatarilor că situaţia este atât de gravă încât se gândesc serios să introducă şi zilele libere fără plată, o practică uzuală deja în alte unităţi sanitare din Craiova.

„Legea spune că spitalul poate să funcţioneze şi să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate în situaţia în care nu depăşeşte procentul de 70% pentru cheltuielile de personal. Pentru a nu închide anul cu această problemă trebuie să luăm nişte măsuri. În mai multe departamente vor fi reduse sporurile. Nu se pune problema de disponibilizări pentru că nu ne permite legea. Oricum, personal, nici nu mi-aş dori aşa ceva. Avem cei mai puţini angajaţi dintre spitalele craiovene. Atunci când am angajat câţiva oameni a fost o adevărată gură de oxigen. O să luăm şi unele măsuri care afectează gărzile”, a declarat conf. univ. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftziologie „Victor Babeş” din Craiova.

„Am senzaţia că sunt furat de sistem”

La rândul lor, medicii din cadrul unităţii sanitare acuză Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru situaţia creată. Mai precis, aceştia dau vina pe oficialii de la Bucureşti, în cazul transferului unor cadre medicale de la Spitalul din Bălceşti, judeţul Vâlcea, la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Deşi, iniţial, oficialii din minister au promis fonduri suplimentare pentru plata salariilor celor de la Bălceşti acest lucru nu s-a întâmplat.

„Spitalul este obligat să ia aceste măsuri din cauza unei interpretări proprii şi fără argumente a Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În vară s-au închis câteva spitale din ţară între care şi cel de la Bălceşti. Atunci reprezentanţii Ministerul Sănătăţii au spus că spitalele pot să preia din personalul acelor unităţi medicale şi fondul de salarii va fi completat cu sume pentru angajaţii respectivi. Spitalul de Boli Infecţioase a preluat 18 persoane care, salarizate din luna mai până acum, au creat acest deficit pentru că, până la urmă, spitalul nu a primit niciun leu în plus. Sunt afectat şi eu de această măsură. Mi se pare o ipocrizie ce se întâmplă. Pe de-o parte ceri servicii de calitate, pe de altă parte nu ştii cum să mai iei de la salariaţii din Sănătate. Am senzaţia că sunt furat de sistem”, a mărturisit dr. Constantin Ecobici, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

Angajaţii acuză şi condiţiile de muncă

Salariaţii de la Spitalul de Boli Infecţioase s-au plâns ieri şi de condiţiile grele în care sunt nevoiţi să lucreze. Cadrele medicale au mărturisit că lipsurile sunt la ordinea zilei. O problemă o reprezintă atât materialele sanitare cât şi medicamentele, indiferent că este vorba de mănuşi de unică folosinţă, seringi sau perfuzoare. „Suntem multe care am luat tuberculoza în spital şi acum asta e răsplata. Lucrăm în microbi şi cu tot cu gărzi nu câştigăm mai mult de 12 milioane. Asta până acum, când aud că ne scad salariile la jumătate. Nu avem nici cu ce să transportăm mâncarea. Nu există nici măcar un căruţ cu care să cărăm ciorba. O să aduc o cobiliţă de acasă, ce să fac?”, s-a plâns una dintre infirmiere.

Într-un final, după o oră de discuţii cu managerul, angajaţii spitalului au plecat din faţa birourilor administrative fără a obţine vreo promisiune din partea conducerii.