Lucrările realizate pentru Vatican de caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, prezentate în original la Craiova

0
438

Odată cu cea de-a V-a ediţie a Salonului internaţional de caricatură şi grafică satirică, la sediul Primăriei municipiului Craiova s-a deschis, ieri, cu prilejul Zilelor oraşului, şi o expoziţie a artistului timişorean Ştefan Popa Popa’s, aflat în Guiness Book ca fiind cel mai rapid caricaturist din lume.

Pe lângă portrete pictate ale unor personalităţi ale lumii, precum Barack Obama, Vladimir Putin, Luciano Pavarotti ori Madonna, expuse de curând şi la Bruxelles, caricaturistul a prezentat, în original, câteva dintre lucrările pe care editura Vaticanului i le va include în două albume, intitulate „Benedict al XVI-lea şi papii ultimului secol” şi „Papa ultimului mileniu”. Le-a alăturat coperta din piele de Cordoba a albumului său, care va apărea tot la editura Vaticanului, odată cu cel dedicat lui Caravaggio. Creaţiile au putut fi văzute doar la vernisaj, în schimb cele din cadrul Salonului vor putea fi admirate până pe 1 noiembrie pe simezele Galeriei „Arta” a Uniunii Artiştilor Plastici din România (Calea Unirii nr. 12).

Artistul Ştefan Popa Popa’s se numără printre favoriţii primarului Antonie Solomon, nici ieri acesta nescăpând prilejul de a-şi declara preţuirea pe care o are pentru el şi de a-l asigura de faptul că va fi mereu binevenit aici. „Râsul este avuţia săracului. Cum România e o ţară cu oameni săraci, mă rog la Dumnezeu să nu dispară niciodată râsul de pe buzele românilor…”, i-a spus edilul.

Salonul are şase premianţi români şi expozanţi din peste zece ţări

Organizată de Primăria municipiului Craiova, Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail”, Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România – Filiala Craiova şi Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România, cea de-a V-a ediţie a Salonului internaţional de caricatură şi grafică satirică reuneşte 60 de lucrări ale unor artişti din Elveţia, China, Germania, Sebia, Costa Rica, Ucraina, Argentina, Mexic, Spania, Ecuador şi Ungaria. Expun, de asemenea, numeroşi artişti români, între care Tudor Banuş (dar care reprezintă Franţa), Albert Poch, Constantin Ciosu, Vasile Crăiţă Mândră, Romeo Răileanu, Florin Doru-Crihană, Leonte Năstase, Doru Axinte, Octavian Covaci, Dan Hatmanu, Pavel Botezatu, Ovidiu Ambrozie Bortă, Silviu Turculeţ, Valeriu Curtu ş.a.

Din rândul celor din urmă au fost aleşi şi premianţii, după cum a precizat, la vernisaj, Ştefan Popa Popa’s. Este vorba despre Sergiu Grapă (Suceava), Leonte Năstase (Constanţa), Costel Pătrăşcanu (Brăila), Gh. D.  Constantinescu (Bucureşti), Gabriel Bratu (Craiova) şi Virgil Tomuleţ (Cluj-Napoca). „Vă mulţumesc, în primul rând, pentru că facem aceste lucruri împreună de câţiva ani. Dacă saloanele de umor voi trăi în România, nu putem să spunem că se va stinge lumina în această ţară, pentru că poporul acesta este apt, a ştiut să râdă, să facă haz de necaz, deci a trecut peste toate greutăţile şi peste toate necazurile”, a spus caricaturistul de Guiness Book.

Antonie Solomon: „Pentru noi, pentru olteni, sunteţi inegalabil!”

Mulţumirile lui Ştefan Popa Popa’s s-au îndreptat în primul rând către municipalitatea craioveană, care susţine financiar acest Salon, în special către primarul Antonie Solomon, căruia, din partea Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, i-a şi înmânat o Diplomă de Excelenţă. O astfel de distincţie a primit, în acelaşi cadru, şi Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova. „Aceste saloane n-ar exista dacă n-ar exista nişte oameni minunaţi care să ne sprijine în realizarea lor”, a spus caricaturistul înainte de a-i înmâna diploma lui Solomon.

„Mă onorează. Vreau să-i spun domnului Popa’s că râsul este avuţia săracului. Cum România e o ţară cu oameni săraci, mă rog la Dumnezeu să nu dispară niciodată râsul de pe buzele românilor”, a replicat edilul. Nici acum acesta n-a scăpat prilejul de a-şi declara aprecierea pentru artist, cu atât mai mare fiind aceasta, pare-se, în ultima vreme… „Ştefan Popa Popa’s preţuieşte Craiova şi pe mine, aceleaşi sentimente nutresc şi eu pentru dânsul, mai ales că a făcut un gest pentru mine extraordinar: la nunta copilului meu a participat prin muncă, a făcut peste 400 de caricaturi! O noapte întreagă, până spre dimineaţă, le-a făcut o bucurie invitaţilor. Bine aţi revenit la Craiova! Pentru noi, pentru olteni, sunteţi inegalabil!”, i-a mărturisit primarul.

Vaticanul îi cere lucrările pentru a-i realiza un album!

Alături de lucrările din cadrul Salonului internaţional de caricatură şi grafică satirică, Ştefan Popa Popa’s şi-a prezentat câteva portrete pictate ale unor personalităţi ale lumii, precum Barack Obama, Vladimir Putin, Jerzy Buzek, Luciano Pavarotti ori Madonna, care au putut fi văzute şi la Palatul Parlamentului European din Bruxelles. De asemenea, în două vitrine au fost expuse, în original, câteva dintre lucrările pe care caricaturistul timişorean le-a realizat pentru Papa Benedict al XVI-lea. Lucrările au ajuns la editura Vaticanului şi vor fi incluse în două albume, intitulate „Benedict al XVI-lea şi papii ultimului secol” şi „Papa ultimului mileniu”. Reproducerea unui tablou al său se va afla chiar pe coperta unuia dintre aceste albume.

Artistul le-a alăturat şi coperta din piele de Cordoba a albumului său, care urmează să fie editat tot de Vatican, odată cu cel dedicat pictorului italian Michelangelo Merisi Caravaggio. „Mă onorează, pentru că sunt, deocamdată, primul artist ales de Vatican să mi se editeze un album. Reţineţi, Vaticanul editează albumul Popa’s, nu România! Vaticanul îl editează, alături de cel dedicat lui Caravaggio. Când am întrebat dacă nu cumva e o blasfemie, mi-au răspuns că este o onoare pentru ei”, a spus caricaturistul.

De altfel, în luna mai a acestui an, Ştefan Popa Popa’s a avut în oraşul medieval Assisi, din Italia, prima sa expoziţie de caricaturi de pe un domeniu papal. Caricaturistul a primit aici distincţia Mediteraneo Arte 2011, care se oferă o dată la trei ani. Ultimul care a beneficiat de acest premiu a fost regretatul Luciano Pavarotti.

Deşi bucuros ca a revenit la Craiova – oraş al cărui Cetăţean de Onoare este –, Ştefan Popa Popa’s a fost neplăcut surprins, ieri, la ceremonia festivă prilejuită de cea de-a XV-a ediţie a Zilelor municipiului, de reacţia publicului la prezentarea unui film realizat cu prilejul expoziţiei sale din Italia. „Îmi pare rău că n-am prezentat filmul, dar am văzut că sala n-are răbdare şi… n-are pregătirea necesară. Asta… aşa, pe româneşte! Să dăm Cezarului ce e al Cezarului: dacă aveţi un primar extraordinar, nu ştiu dacă sala a fost chiar pe măsura lui…”, a spus cu indignare caricaturistul.