Toamna şi-a intrat în drepturi şi la Ostroveni…

0
444

Cam răcoare ieri, la Ostroveni. Toamna nu a mai bătut la uşă. De data asta s-a instalat cu totul. Un covor de frunze uscate era plimbat de colo – colo prin forţa vântului tăios, iar copilaşii cu hăinuţe cu mânecă lungă alergau prin curtea şcolii. Edilul localităţii, Silviu Preduş, nu se lasă intimidat şi spune că localnicii  sunt pregătiţi şi de sosirea iernii. Grâul este băgat deja în hambare, porumbul  este cules, iar lucrările de toamnă sunt în toi. Cu vinul se stă mai prost anul acesta, ploile şi seceta au dat peste cap calculul viticultorilor, dar se compensează prin alte recolte.

Locuitorii din Ostroveni sunt recunoscuţi prin culturile de porumb, floarea-soarelui şi grâu. Ploile nu au afectat foarte mult recoltarea grâului, iar oamenii sunt mulţumiţi de ce au acum în hambare. „Cam 4000 de kilograme la hectar. Se putea şi mai bine dar ploile au mai afectat prin unele locuri culturile. Dar compensăm cu producţii foarte bune de porumb şi floarea-soarelui. E bine că au şi unde să dea producţia, sunt trei agenţi economici importanţi în Dolj care contractează aproape toată cantitatea de cereale, ceea ce face atractivă agricultura în această zonă a judeţului…”, a explicat Silviu Preduş.

Locuri de joacă pentru preşcolari

Edilul localităţii susţine că micuţii din Ostroveni reprezintă viitorul comunei, iar mai mulţi părinţi au solicitat locuri de joacă pentru preşcolari. Atunci, autoritățile locale și-au propus să amenajeze două părculețe cu bani de la bugetul local. Aşadar, unul se află în satul Grindeni și altul în Lișteava, chiar în imediata vecinătate a grădiniţei. În total vor fi investiți 310.000 de lei, bani cu care cele două spații se vor transforma în adevărate oaze de verdeață, cu băncuțe, alei, o cișmea și chiar un foișor, unde, pe timpul verii, localnicii vor putea să poposească la umbră. Autoritățile au inclus în proiecte și iluminatul acestor părculețe, lucru care va permite frecventarea lor și pe timpul nopții. „Erau niște terenuri care se aflau în proprietatea Consiliului Local și pe care nu le foloseam. Ne-am gândit să le amenajăm corespunzător și să le punem la dispoziția cetățenilor”, a mai spus primarul Silviu Preduș.

Încep lucrările la Teatrul de Vară

Săptămâna aceasta începe o lucrare de anvergută, emblematică am putea să spunem…refacerea Teatrului de Vară, care se află în zona centrală a localității, vizavi de primărie. Autoritățile se pregătesc să demareze și aici lucrarea de investiții, banii fiind asigurați din fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în sumă de 80.000 de euro. „A durat mai mult licitaţia. Aşa este la noi. În sfârşit, acum putem să ne apucăm de lucru și aici. Este o lucrare, mare, complexă, dar care va aduce foarte multe satisfacţii”, a declarat primarul din Ostroveni. Clădirea va fi reabilitată şi modernizată: structura de rezistență va fi consolidată, pereții refăcuți, acoperișul înlocuit, iar la final se vor amplasa scaune pentru public. Printre dotări, se vor număra instalaţiile de sonorizare şi iluminatul clădirii. După terminarea lucrărilor, Teatrul de Vară va fi redeschis, autoritățile având în plan să organizeze o inaugurare cu fast, un eveniment special la care vor fi invitaţi toţi locuitorii din comună.

O grădiniţă modernă ce va fi gata în primăvară

Alte două lucrări de investiţii sunt în plină desfăşurare. Este vorba de două proiecte derulate prin PNDL, un dispensar medical, investiţie care se ridică la 2,7 miliarde lei fără TVA şi o grădiniţă, la Lişteava, lucrările ridicându-se la peste 3,4 miliarde de lei, fără TVA. „Vorbim de lucrări complexe, la ambele investiţii. Se reface acoperişul celor două imobile grav avariate, mai exact facem un acoperiş nou, izolaţie exterioară. Instalaţie de încălzire şi la dispensar şi la grădiniţă. Deşi ne-am dorit foarte mult să finalizăm lucrările la grădiniţă până la începerea anului şcolar, acest lucru nu s-a putut. Şi aici au durat foarte mult licitaţiile şi nu ne-am mai încadrat în timp. Dar ne dorim să nu facem lucrpri de mântuială, mai bine puţin mai târziu, dar lucrarea să fie una de calitate, mai ales că la grădiniţă vorbim de copii şi aceştia au nevoie de cele mai bune condiţii. Cred totuşi şi asta şi din discuţiile cu muncitorii că cel târziu în primăvară totul va fi gata, iar copilaşii noştri vor fi foarte bucuroşi de un astfel de spaţiu interactiv.”, a explicat primarul localităţii Ostriveni.