Analize gratuite pentru craioveni

0
346

La începutul lunii octombrie, craiovenii pot beneficia de analize prin intermediul unei campanii gratuite. În cadrul platformei „Împreună pentru viaţă, sănătate prin cunoaştere”, şi în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu, săptămâna aceasta a fost demarată o campanie gratuită pentru depistarea pacienţilor cu risc de osteoporoză, prin intermediul determinărilor  de osteodensitometrie.

În Craiova, testările se vor desfăşura pe 2 octombrie – între orele 14.00 – 18.00 şi pe 3 octombrie – între orele 09.00 – 13.00 -, în Farmacia Sensiblu de pe strada Piaţa Gării, Bl. V.

Campania se desfăşoară în toată ţara, în perioada 24 septembrie – 22 octombrie. Testările sunt programate să aibă loc în farmaciile Sensiblu din 22 de oraşe, în Bucureşti, Alexandria, Arad, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mediaş, Mureş, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Slobozia, Târgovişte şi Timişoara. Adresele farmaciilor, precum şi orarul după care se efectuează testările pot fi găsite pe website-ul www.impreunapentruviata.ro, la secţiunea Osteoporoză, sau pe www.sensiblu.ro.

„În cadrul campaniilor de screening şi prevenire a osteoporozei derulate în farmaciile Sensiblu în anii anteriori, au fost diagnosticate câteva mii de persoane care sufereau de această afecţiune. Prin această campanie dorim să le reamintim pacienţilor noştri că este mai uşor să previi decât să tratezi, iar acolo unde este cazul, să îi ajutăm să adopte tratamentul necesar din timp, înainte ca osteoporoza să le afecteze calitatea vieţii”, declară Dan Nicolescu, Marketing Director Sensiblu.

Boala fără simptome

Osteoporoza, o boală a oaselor, fără simptome este definită în principal printr-o densitate minerală redusă la nivel osos, care duce, în timp, la o porozitate crescută a oaselor şi, implicit, la risc crescut de fractură. Cea mai frecventă complicaţie asociată acestei boli este fractura de şold, cu un impact puternic asupra calităţii vieţii pacientelor. Numărul estimat de fracturi de şold în 2009, în România, era de 18.400. Majoritatea pacienţilor cu osteoporoză nu beneficiază de o abordare terapeutică adecvată.

„Potrivit Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF), în România, prevalenţa osteoporozei postmenopauză este estimată la 11,5% – ceea ce înseamnă că una din trei femei din România suferă de osteoporoză sau afecţiuni osteopenice după vârsta de 55 de ani. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, alături de partenerii noştri, am venit în sprijinul populaţiei cu o campanie gratuită de testare pentru a diagnostica la timp această afecţiune şi a evita apariţia fracturilor”, declară Florentin Scarlat, Policy and Communication Director MSD România.

O fractură la fiecare trei secunde

Osteoporoza determină, în întreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi în fiecare an, ceea ce înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde. De asemenea,  osteoporoza afectează 200 de milioane de femei din întreaga lume. La nivel mondial, una din 3 femei şi unul din cinci bărbaţi de peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică

Ziua Mondială a Osteoporozei este marcată anual pe 20 octombrie. Determinarile de osteodensitometrie din farmaciile Sensiblu se realizeaza in baza trimiterii de la medicul de familie si a programarii prealabile.

 

Platforma „Împreună pentru viaţă”, dezvoltată de MSD ROMÂNIA se adresează tuturor celor implicaţi în sistemul de sănătate din România şi are ca scop principal îmbuntăţirea calităţii vieţii, prin facilitarea accesului la informaţii relevante şi încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenţiei pacientul.