Se construiesc creşe în România

0
847

Până acum au fost aprobate 47 de cereri pentru construcția de creșe în localități – municipiu, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Dezvoltării. În total se vor construi 138 de creșe, precizează instituția, dar pentru 91 încă sunt în curs de completare documentațiile necesare, informează edupedu.ro. Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, a menţionat: “Încurajez autorităţile locale să depună cereri”. În Dolj, până acum, este aprobată ridicarea unei creşe de nivel minim la Calafat, una mare la Craiova şi alta la băileşti, cea din urmă sub rezerva depunerii documentaţiei, de către autorităţile locale, în termen de 60 de zile.

În Alba, la Aiud și Blaj, în Argeș, la Câmpulung, iar în Bihor, la Salonta, Beiuș și Marghita este aprobată deja construirea de noi creşe. „Conform ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare județ poate fi construită o creșă. Urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

În acest moment, 386 de creşe în toată ţara

AdvertisementMinistrul a precizat: există doar 386 de creșe acum, în România. “Nevoia de a construi creșe noi este evidentă, de aceea, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori”.

”În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe (Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a subliniat Cseke Attila. Ordinul de ministru permite construirea unor creșe noi în 102 municipii din toată țara și cele 6 sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depun, și pentru cele 91 de proiecte aprobate, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate. ”Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul.