Aproximativ 85.000 de salariaţi din sistemul bugetar s-ar putea solidariza, pe 1 septembrie, cu greva angajaţilor ROMATSA

0
129

Aproximativ 85.000 de salariaţi din sistemul bugetar s-ar putea solidariza, pe 1 septembrie a.c., cu greva angajaţilor ROMATSA, a anunţat, ieri, printr-un comunicat, Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX.

„Biroul Executiv al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, reunit astăzi, 26 august 2015, în şedinţă extraordinară, a hotărât, în spirit de solidaritate cu salariaţii ROMATSA, să demareze procedurile de susţinere prin acţiuni de protest. Biroul Executiv al Alianţei SED LEX urmează să aplice toate prevederile legale, astfel încât pe data de 1 septembrie 2015 să ne putem solidariza cu colegii noştri de la ROMATSA. În funcţie de cât de rapid vom reuşi să parcurgem paşii legali, la nivel naţional, în toate instituţiile şi companiile în care Alianţa SED LEX are sindicate, sperăm ca aproximativ 85.000 de salariaţi ai sistemului bugetar să participe la această acţiune”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, solidarizarea Sed Lex faţă de greva angajaţilor ROMATSA este determinată de existenţa unor „scopuri comune în depolitizare şi profesionalizare instituţională, dar şi în încercarea de a limita intimidarea şi încălcarea drepturilor sindicale de cei care conduc companii private, instituţii publice etc.”.

Gabriel Tudorache, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), a declarat, marţi, că discuţiile purtate între reprezentanţii sindicatului din ROMATSA şi cei ai Ministerului Transporturilor s-au încheiat fără a se ajunge la un rezultat, însă acestea vor continua pe parcursul zilelor următoarelor zile, astfel încât să poată fi evitată declanşarea grevei generale anunţate pentru data de 1 septembrie.

„Discuţiile de azi cu domnul ministru (ministrul Transporturilor, Iulian Matache n.r.) practic au fost mult mai constructive decât ceea ce s-a întâmplat ieri. Am discutat pe punctele ce rămăseseră în conflict. Nu am ajuns în acest moment la niciun rezultat, dar am stabilit împreună să facem toate eforturile, toate părţile implicate, pentru a evita declanşarea grevei generale pe data de 1 septembrie, la ora 11,00. Pentru acest lucru am stabilit acum să continuăm în fiecare zi negocierile. În speţă, inclusiv mâine vom veni la minister. Încă nu am stabilit ora la care ne vom întâlni pentru a continua negocierile. Şi domnul ministru a înţeles că, dacă până luni nu vom reuşi să avem un contract colectiv de muncă încheiat cu acele revendicări pe care le-am avut şi pe care le avem în continuare, nu vom renunţa la declanşarea grevei generale”, a afirmat Gabriel Tudorache.