Ziua Cornului, sărbătoare cu tradiţie la Drăgoteşti

0
325

De ani buni, în ultima duminică a lunii august, stadionul din satul Popânzăleşti devine neîncăpător pentru mulţimea de oameni care vin din toate cele şase aşezări ale comunei Drăgoteşti, dar şi din împrejurimi pentru a participa sărbătoarea tradiţională a localităţii, Ziua Cornului. De fiecare dată când se desfăşoară o nouă ediţie a bâlciului, autorităţile locale ţin cont, mai întâi de toate, de tradiţiile străvechi şi dorinţa oamenilor şi nu e deloc uşor să mulţumeşti pe toată lumea!

Tiribombe şi tarabe pline cu fel şi fel de dulciuri şi jucării au fost, la fel ca în fiecare an, atracţia copiilor, iar micii fierbinţi abia luaţi de pe grătar şi berea rece i-au atras ca un magnet pe cei mai în vârstă. Atmosfera antrenantă de la una dintre cele mai frumoase sărbători ale comunei Drăgoteşti – Ziua Cornului – a fost întregită de muzica săltăreaţă, pe care petrecăreţii veniţi la bâlci au încins hore până seara târziu.

Nu au lipsit nici negustorii, unii de prin părţile locului şi alţii din Craiova, care şi-au întins încă de dimineaţă tarabele pe stadion şi şi-au aşezat mărfurile cât mai ademenitor, aşteptând cu mare interes muşteriii, care nu au întârziat să apară. Pofticioşi, copiii nu ştiau ce să-şi cumpere mai întâi din gama variată de dulciuri – mere trase prin caramel, halviţă, vată pe băţ sau cocoşei din zahăr. Dacă la dulciuri s-au mai descurcat, savurându-le cu rapiditate, în cazul jucăriilor au întâmpinat dificultăţi, pentru că negustorii au avut grijă să înşire pe mese o gamă întreagă – de la prinţese în miniatură pentru fetiţe până la mitraliere, maşini de poliţie şi roboţi pentru băieţei –, care mai de care mai atrăgătoare pentru cei mici.

«În fiecare an, în ultima duminică a lunii august, la noi în localitate se sărbătoreşte Ziua Cornului, sărbătoare cu tradiţie. Ideea a fost a părinţilor noştri, care s-au gândit că pădurea noastră, în care creşte un arbust specific acestei zone – cornul – merită o sărbătoare numai a ei. Aşa a apărut Sărbătoare Cornului, care a fost întreruptă timp de câţiva ani, după Revoluţie, şi reluată în urmă cu zece ani. Pe vremuri petrecerea se rezuma doar la muzică şi câteva hore, dar noi am încercat să lăsăm de-o parte toate problemele şi am organizat din nou această frumoasă sărbătoare, la care, an de an, se adună sute de persoane din satele comunei noastre, dar şi din împrejurimi. Grătarele sunt pline cu mici, avem şi bere, dar mai ales avem voie bună, aşa că ne vom petrece până târziu, ca să mai uităm, pentru o zi măcar, de toate problemele. Măcar astăzi să fie sărbătoare în casele tuturor localnicilor din Drăgoteşti. Din păcate, nu am putut invitat nici un interpret de muzică populară din cauza bugetului mic», a declarat primarul comunei Drăgoteşti, Dumitru Dincă.