Încă un an şcolar fără uniformă obligatorie

0
347

La fiecare început de an şcolar, părinţii caută tot felul de pretexte prin care încearcă să-şi convingă copiii de imaginea nepreţuită pe care o are elevul în uniformă, sperând că astfel îi vor face să renunţe la hainele „la modă” cu care nu puţini defilează pe culoarele unităţilor de învăţământ. Din păcate, pentru mulţi elevi uniforma a devenit istorie, cămaşa în carouri albastre sau sarafanul cu guler apretat şi cordeluţă asortată fiind uitate de mult timp undeva într-un cui…

Reintroducerea uniformei şcolare a fost un subiect intens dezbătut în primele patru luni ale acestui an atât de Parlament, cât şi de Guvern, însă discuţiile pe această temă au fost abandonate fără nici un rezultat. Prin urmare, elevii vor începe un nou an şcolar fără o ţinută obligatorie. Nu au apărut nici alternative, pentru că Legea educaţiei nu are nici un articol care să facă referire la o ţinută obligatorie.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, pentru anul şcolar următor elevii vor fi obligaţi să poarte doar însemne distinctive impuse prin Legea nr. 35/2007 pentru creşterea siguranţei în şcoli. Însemnele distinctive pot fi eşarfe, ecusoane sau chiar articole vestimentare, cum ar fi cămaşă cu insigna şcolii: „Nu există nici un fel de normă legislativă care să precizeze obligativitatea uniformei şcolare, iar la nivelul judeţului Dolj nu există nici o şcoală care să aibă uniformă pentru toţi elevii. Au fost doar încercări de a impune o astfel de ţinută, care ar aduce mai multă disciplină în rândul elevilor”.