După ce a “subtilizat” peste 260.000 lei- Funcţionara penală de la Pleniţa, pusă în libertate

0
473

Arestată preventiv luna trecută pentru delapidare şi falsuri, întrucât era suspectată că, în calitate de angajată a Administraţiei Financiare Pleniţa, şi-a însuşit din gestiune peste 1,3 miliarde lei vechi, Lenuţa Ana Stoica, de 49 de ani, din Pleniţa, a fost pusă, ieri, în libertate. Asta după ce procurorii Pachetului de pe lângă judecătoria Băileşti au stabilit, extinzând cercetările, că faptele comise de femeie erau mult mai grave, iar prejudiciul total cauzat în perioada ianuarie-iunie 2011 era, de fapt, de peste 2,6 miliarde lei vechi. Nemulţumiţi de decizia Judecătoriei Băileşti, procurorii, care au înaintat instanţei rechizitoriul cu propunerea de trimitere în judecată a femeii, au declarat recurs împotriva deciziei de punere în libertate, considerând că se impune judecarea acesteia în stare de arest preventiv.

Reamintim că, la 1 iulie a.c., mai multe Administraţii Financiare locale din judeţ au fost închise, iar la preluarea documentelor de la Pleniţa s-a constatat că lipsesc bani din gestiune. Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a trimis inspectorii să verifice activitatea unităţii din Pleniţa pe perioada ianuarie – iunie 2011 şi a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băileşti. Suspectată de “subtilizarea” banilor a fost Lenuţa Ana Stoica, de 49 de ani, care, de la sfârşitul lui 2010, îndeplinea atribuţiile de casier al unităţii fiscale din Pleniţa, întrucât titulara postului intrase în concediu de maternitate. La finalizarea verificărilor, reprezentanţii DGFP Dolj au constatat că prejudiciul adus instituţiei era de 132.202 lei (1,3 miliarde lei vechi), bani care lipseau din conturile unor primării din judeţ.

Raportul a ajuns şi pe masa procurorilor din Băileşti, care, pe 21 iulie a.c. au efectuat o percheziţie la domiciliul femeii, unde s-au găsit un carnet de file CEC necompletat, o casă de marcat şi mai multe documente contabile, femeia fiind reţinută pentru 24 de ore, apoi arestată preventiv pentru 20 de zile. Măsura a fost ulterior prelungită, întrucât a fost nevoie de efectuarea unor expertize financiar-contabile în cauză, la finalul cercetărilor dovedindu-se că angajata băgase “în buzunare” peste 260.000 lei în perioada respectivă.

Procurorii au întocmit rechizitoriul la finalizarea cercetărilor şi au dispus trimiterea în judecată a Lenuţei Ana Stoica pentru comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată.

“Dacă la început am reţinut în sarcina inculpatei delapidare în formă simplă, pe parcursul anchetei, care a fost destul de complexă, s-a stabilit că faptele sale au fost mult mai grave, iar prejudiciul mai mare. Angajata falsifica file CEC, fie adăugând un zero la finalul sumei, fie modificând prima cifră şi încasa ea diferenţa, iar apoi, ca să acopere banii lipsă, muta diverse sume dintr-un cont în altul, în acest moment fiind prejudiciate primăriile Caraula şi Pleniţa cu peste un miliard de lei vechi. Am înaintat, ieri (n.r. – joi), instanţei, rechizitoriul cu propunerea de trimitere în judecată a angajatei, în stare de arest preventiv, iar astăzi (n.r. – vineri) s-a pus în discuţie legalitatea şi temeinicia arestării preventive, instanţa dispunând punerea de îndată în libertate a inculpatei. Noi am formulat recurs împotriva acestei decizii, întrucât considerăm că se impune judecarea în stare de arest preventiv”, ne-a declarat Mădălin Stanciu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti.

Recursul procurorilor urmează să se judece săptămâna viitoare, la Tribunalul Dolj.