Cât vor plăti craiovenii la iarnă pentru gigacalorie?

0
289

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional ca, până la sfârşitul acestei luni, să elimine subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primăriilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate. Între timp, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Sebastian Lăzăroiu, a anunţat că va fi sistat şi ajutorul pentru încălzire acordat persoanelor defavorizate. Craioveni încă nu ştiu la această oră care va fi preţul la gigacalorie în această iarnă.

Lia Olguţa Vasilesc

Noile reguli, care elimină subvenţia de la bugetul de stat pentru energia termică livrată populaţiei, au fost pregătite sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă. Până la această ordonanţă subvenţia pentru producerea energiei termice era acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică. Sistemul era aplicat în baza preţurilor locale de referinţă.

Ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern abrogă însă prevederea care stabileşte că preţurile locale de referinţă pentru fiecare localitate sunt fixate de autorităţile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, şi permite, în schimb, primăriei să aprobe preţuri locale la energia termică facturată populaţiei mai mici decât preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic livrat. Însă ordonanţa impune autorităţii locale să acopere doar din bugetul local, nu şi din cel central, sumele reprezentând diferenţa dintre preţul energiei livrate de furnizor şi preţul local aferent energiei termice facturate populaţiei.

„În cazul în care autorităţile executive nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică, la sesizarea scrisă a acestora, direcţiile generale ale finanţelor publice dispun sistarea alimentării cu cote defalcate din impozitul pe venit până la efectuarea plăţilor”, se arată în ordonanţă.

Diferenţa de preţ va putea fi acoperită  numai prin tăierea investiţiilor inutile

La data de 8 august a.c., senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu prezenta, într-o conferinţă de presă, un calcul al departamentelor de specialitate ale PSD, care arăta că prin dispariţia subvenţiei de la stat întregul cost va fi raportat din buzunarul cetăţeanului, iar la iarnă craiovenii vor ajunge la facturi calculate de departamentele de specialitate ale PSD, de 600 de lei pentru două persoane la un apartament cu două camere,  şi de aproximativ 720 lei pentru trei persoane care locuiesc în trei camere.

Pentru că până la această oră autorităţile locale nu au pus în discuţie această problemă, Lia Olguţa Vasilescu i-a trimis o adresă primarului Antonie Solomon în care îi cere să îi transmită care va fi preţul gigacaloriei şi “ce măsuri ia consiliul Local de mărire a subvenţiei, astfel încât populaţia să îşi poată permite plata întreţinerii?”. “Astăzi i-am trimis o adresă primarului Craiovei, în baza Legii 544/2011, în care îl rog să îmi transmită care va fi preţul de vânzare al gigacaloriei către populaţie în această iarnă. Subvenţia pentru încălzire de la stat a fost sistată, asta s-a întâmplat în urma discuţiilor cu FMI şi asta înseamnă că acel cost se va raporta în buzunarul cetăţeanului, în condiţiile în care Consiliul Local nu subvenţionează cu suma respectivă plata către populaţie. Asta însemnând că la aproximativ 50 mp vom avea un cost de aproape 700 de lei. Vă daţi seama ce înseamnă pentru buzunarul cetăţeanului din Craiova să plătească la întreţinere această sumă? Încă nu am primit nici un fel de răspuns din discuţiile pe care le-am avut până acum cu consilierii locali, dacă iau în calcul asemenea chestiune. Din acest motiv m-am adresat primarului Craiovei. Costurile vor fi exagerat de mari în această iarnă. Mai mult decât atât, domnul Lăzăroiu ne-a anunţat că se vor sista şi ajutoarele de încălzire. Ajutoarele de încălzire şi subvenţia de încălzire sunt două lucruri diferite. Ajutoarele se dădeau şi până acum familiilor defavorizate, subvenţia de încălzire venea pentru absolut toată lumea. Cert este că toată populaţia Craiovei va fi afectată din cauza subvenţiei pentru încălzire”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Aşa cum spuneam, factura plătită de craioveni pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte în perioada următoare cu până la 60%, în funcţie de cât va fi dispusă Primăria Craiova să aloce suplimentar pentru acoperirea diferenţei de preţ, eventual prin reducerea fondurilor rezervate investiţiilor şi cheltuielilor de personal. În mod evident se va pune o presiune nu numai pe Primăria Craiova, ci şi pe celelalte primării din judeţ, şi numai primarii care vor reuşi să se gospodărească mai bine sau să taie din investiţii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum creşterea facturii.