Clariant și Eta Bio au semnat acordului de licenţă pentru utilizarea tehnologiei sunliquid în Bulgaria

0
596

Clariant, o companie inovatoare și sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate și Eta Bio, o companie fondată de familia Pavlovi, proprietară a unei afaceri de top în sectorul agricol din Bulgaria, au anunțat astăzi semnarea acordului de licență privind utilizarea tehnologiei sunliquid pentru producția de etanol celulozic.

Eta Bio a fost înființată recent, cu scopul de a construi, a deține și a administra o fabrică la scară comercială, destinată producției de etanol celulozic din reziduuri agricole. Pentru Clariant, anunțul acordării celei de-a patra licențe reconfirmă relevanța tehnologiei inovatoare și sustenabile  sunliquid și reprezintă încă un pas înainte, în vederea comercializării acesteia.

“Tehnologia noastră sunliquid stabilește noi standarde în materie de dezvoltare sustenabilă și biocombustibili avansați. Succesul continuu de care se bucură această tehnologie este o dovadă importantă a faptului că ea răspunde cerințelor pieței în materie de soluții sustenabile și ne conferă un statut competitiv”, a afimat Hans Bohnen, Chief Operating Officer în cadrul Clariant.

“După semnarea acordurilor de licență cu producători de etanol de primă generație, dar și cu jucători din industria uleiurilor minerale, ne bucurăm să intrăm acum într-un nou segment important – cel agricol – prin intermediul tehnologiei noastre sunliquid”, a adăugat Christian Librera, Șeful Diviziei de Biocombustibili și Derivate a Clariant.

Eta Bio va dezvolta și implementa proiectul și va asigura funcționarea fabricii într-o zonă greenfield din apropierea satului General Toshevo, în regiunea de nord-est a Bulgariei, folosind terenul disponibil, aflat în proprietatea familiei Pavlovi, dar și infrastructura existentă. Capacitatea anuală de producție a fabricii va fi de 50.000 de tone de etanol celulozic, ce vor rezulta din procesarea a 250.000 de tone de paie, o resursă abundentă în regiune, cunoscută și sub denumirea de grânarul din Bulgaria.

“Realizarea primului proiect de producție a etanolului celulozic, în Bulgaria, va ajuta la rezolvarea uneia dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă producătorii agricoli din regiune – înlăturarea paielor de pe câmp. Acest proiect ne va oferi șansa de a obține un venit suplimentar din reziduurile agricole,” a declarat Kiril Pavlov, Managing Director al Eta Bio.

Datorită utilizării materiilor prime locale, economiile de gaze cu efect de seră pot fi maximizate și vor apărea oportunități suplimentare de afaceri, de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.

„Suntem încântați deoarece, prin intermediul acestui proiect, intrăm în sectorul energiei regenerabile și devenim, prin urmare, un pionier pe piața biocombustibililor avansați din Bulgaria. Acest proiect ne va permite să ne diversificăm în continuare portofoliul de afaceri, dar și să ne consolidăm poziția în sectorul agricol,” a subliniat Hristo Pavlov, cel care co-administrează afacerile agricole ale grupului.

Pentru Bulgaria, demersul reprezintă o investiție esențială în tehnologii ecologice și sustenabile. Etanolul celulozic produs aici va fi utilizat ca aditiv în benzină, pentru a îndeplini obiectivele naționale pentru biocombustibili avansați, așa cum este prevăzut în Directiva privind Energia Regenerabilă (RED) II.

Proiectul este alcătuit din licența ce permite utilizarea tehnologiei sunliquid®, furnizarea de servicii tehnice, precum și furnizarea culturilor de pornire oferite de Clariant prin platforma proprie de enzime și de drojdie, acestea fiind necesare pentru a procesa materia primă a Eta Bio și a o transforma în etanol celulozic.