Un refugiat a fost arestat în urma unei confuzii de identitate în locul unui traficant de persoane

0
443

Un refugiat eritreean ar fi fost arestat din greşeală în iunie 2016 de un procuror italian în Sudan, fiind confundat cu cel mai căutat traficant de persoane, care se afla deja într-o închisoare din Emiratele Arabe Unite, informează The Guardian.

politi-Procurorul din Palermo a anunţat capturarea şi extrădarea lui Medhanie Yehdego Mered, în iunie 2016. Presupusul suspect a fost extrădat în Italia cu ajutorul Agenţiei Britanice pentru Combaterea Criminalităţii, ce a participat la această operaţiune. Arestarea bărbatului a stârnit o serie de înrebări legate de adevărata sa identitate, după ce mai mulţi prieteni ai deţinutului au declarat cotidianului The Guardian că bărbatul arestat se numeşte de fapt Medhanie Tesfamariam Berhe şi este un refugiat eritreean în vârstă de 29 de ani. Berhe a rămas în arest, deşi anchetatorilor le-au fost oferite suficiente dovezi că acesta este un caz de identitate greşită.

     Ziarul New Yorker a publicat săptămâna aceasta un articol bazat pe un interviu telefonic cu Mered, adevăratul traficant. Mered, este suspectat că ar fi supravegheat personal călătoriile pe mare a peste 13.000 de persoane din Libia spre Europa. Acesta susţine că a fost arestat de agenţi vamali în decembrie 2015 pentru că ar fi folosit un paşaport eritreean fals. Conform acestuia, el a fost închis vreme de opt luni.

             Mered ar fi aflat de presupusa sa extrădare în Italia, în timp ce se afla deja în închisoare, el rămânând închis până în august 2016, fiind eliberat din închisoarea Emiratelor Arabe Unite la două luni după presupusa sa arestare de către procurorul italian. Acesta a fost eliberat după ce unul dintre asociaţii săi a prezentat autorităţilor un alt paşaport fals şi Mered a fost repatriat în presupusa sa ţară de origine.

             La zece luni după ce a fost închis pe nedrept, eritreeanul Berhe rămâne în continuare închis pe nedrept, potrivit The Guardian. Vizitele familiei sale nu sunt permise şi rămâne în continuare înregistrat drept traficantul Medhanie Yehdego Mered. Procurorii insistă însă că bărbatul capturat este adevăratul traficant, deşi nu au putut găsi nici măcar un martor care să depună mărturie împotriva acestuia.