Dublul standard al alimentelor în România, confirmat de MADR

0
392

MADRMiercuri, 26 iulie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a susţinut o conferinţă de presă privind rezultatele studiului comparativ la produse alimentare susceptibile de dublu standard. Alături de domnia sa s-au aflat reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

“Informare privind realizarea studiului comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard

  1. Context:

În 2011, subiectul a fost adus în atenţie, pentru prima dată, de către o asociaţie de consumatori din Slovacia care a iniţiat un studiu, pe cont propriu, evaluând senzorial produse din Cehia şi similare din Belgia, Luxemburg şi Franţa.

În 2012, s-a organizat o audiere publică în Parlamentul European, dar nu a beneficiat de susţinere largă, iar rezultatele testelor prezentate au fost disputate de către producători invocând lipsa condiţiilor optime de transport şi depozitare. La momentul respectiv Comisia Europeană (COM) a fost reticentă în a se implica în acest subiect.

În 2015 noi studii au fost efectuate, fiind obţinute rezultate similare.

În 2016 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie referitoare la politicile de concurenţă fiind inclus un amendament şi pe această temă; în acelaşi an o nouă întrebare a fost adresată COM căreia i-a solicitat implicarea şi identificarea unor soluţii eventual legislative.

În 6 martie 2017, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, Věra Jourová – Comisar pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitatea de Gen a prezentat stadiul solicitării adresate de către COM autorităţilor de resort din UE, de a examina problema standardelor duble de calitate în cazul produselor alimentare.

În 04.04.2017 pentru a avea o imagine cuprinzătoare privind tipul şi amploarea problemelor care ar putea exista în ceea ce priveşte calitatea duală a produselor alimentare, a fost transmisă o solicitare tuturor statelor membre ale UE, semnată de Elzbieta Bienkowska – Comisar pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri; Vera Jourova – Comisar pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitatea de Gen şi Vytenis Andriukaitis – Comisar pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, prin care s-au solicitat informaţii pe acest subiect, cât şi efectuarea unui studiu comparativ.

În 13.04.2017, MADR a transmis o scrisoare prin care a răspuns la întrebările adresate de COM, privind măsurile întreprinse până la acea dată sub coordonarea ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale din România, Petre DAEA, precum şi măsurile ce urmează a fi întreprinse în vederea realizării unui studiu comparativ.

În 17-18 iulie 2017, în cadrul Consiliului Agricultură şi Pescuit, ministrul ceh a prezentat rezultatele celui mai recent studiu care a arătat diferenţe mari în compoziţia produselor, în funcţie de piaţa/SM pe care sunt comercializate. Slovenia a indicat că rezultatele testelor efectuate au arătat o problemă mai ales la produsele de tip ”marca proprie”, la care s-au constatat diferenţe de compoziţie în 50% din cazuri. Acestea sunt mai ieftine în Slovenia, dar au şi calitate inferioară. Bulgaria a finalizat un studiu la 30 iunie a.c. care arată că există diferenţe de calitate. Va efectua un nou studiu comparativ cu produse de pe piaţa italiană. Ungaria a testat produse şi a constatat diferenţe de calitate, 80% din consumatorii maghiari cer ca produsele de marcă să aibă aceeaşi compoziţie, indiferent de locul comercializării.

Uniunea Europeană nu are reglementări legislative pentru dublul standard.

Lipsa normelor europene privind dublul standard nu dă posibilitatea comparării, determinării dublului standard şi nu oferă instrumente de corecţie referitor la această speţă. Este foarte important ca această analiză să aibă o bază juridică comunitară pentru o comparaţie corectă.

  1. Problematica dublului standard al alimentelor în România

Autorităţile din România s-au implicat în clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod eficient de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiţi.

În perioada 02.03.2017-29.03.2017, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în România în ceea ce priveşte calitatea alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Într-o primă etapă, grupul a realizat analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.

În 07.04.2016, raportul a fost transmis de către MADR şi Premierului României.

În 10.04.2017, după finalizarea acestei prime etape a fost întocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei instituţii implicate din România, respectiv MADR, ANSVSA şi ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din România în conferinţa de presă organizată la MADR.

III.       Justificarea acţiunii desfăşurate în perioada 19 – 26 iunie 2017 la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia).

În data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franţa şi Austria, solicitând ca echipe de specialişti din România să se poată deplasa în aceste ţări pentru a identifica şi preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

Urmare acestor scrisori, au fost primite răspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania şi Belgia în 08.06.2017, 12.06.2017 şi13.06.2017.

În perioada 19 – 26 iunie 2017, o echipă mixtă formată din specialişti în domeniul alimentar, sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, al protecţiei consumatorilor şi al afacerilor europene a participat la identificarea şi recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia).

Întâlnirea cu reprezentanţi ai autorităţilor de control din Belgia

În 22.06.2017, a avut loc la Bruxelles – Belgia o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor de control din această ţară, la care au participat: Eric Sonnet (Director – Direcţia Generală Inspectoratul Economic), Christian De Schacht (Inspector – Direcţia Generală Inspectoratul Economic) şi Ruben Verstraete (Inspector – Direcţia Generală Inspectoratul Economic).

Discuţiile au fost deschise de către reprezentantul Ambasadei României la Bruxelles, Marcel Ștefan SIMA, Ministru-consilier şi au avut ca obiectiv stabilirea procedurilor şi modul în care se vor desfăşura acţiunile de recoltare de probe, având tot suportul şi sprijinul autorităţilor locale belgiene în identificarea produselor şi a hipermarketurilor.

Delegaţia României a identificat şi recoltat  produse alimentare  identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: LIDL – Germania şi Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image–România). Produsele au fost selectate şi recoltate, conform competenţelor, de către reprezentanţii ANPC şi ANSVSA ţinând cont de ingredientele şi declaraţiile nutriţionale ale acestora. De asemenea, s-a avut în vedere ca aceleaşi produse din ţările vizate să aibă acelaşi producător cu cele comercializate în România.

Ca urmare a acestor acţiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peşte, ciocolată.

Probele prelevate din Belgia, Olanda şi Germania au fost transportate în România către laboratorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti în condiţii de deplină siguranţă, respectiv temperatură şi umiditate controlată.

În 26.06.2017, ora 21:00, probele recoltate din Belgia, Olanda şi Germania au fost predate în condiţii optime Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA, în vederea efectuării următoarelor determinări:

–           fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, peşte, ciocolată;

–           prezenţa grăsimilor de origine vegetală în lapte şi produse din lapte.

În 28-30 iunie 2017, imediat după finalizarea acţiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda şi Germania, echipele au organizat şi desfăşurat acţiunea de identificare şi prelevare a celor 29 de produse identice existente în reţelele comerciale din ţara noastră, conform procedurilor în vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti –  ANSVSA.

  1. Valorificarea rezultatelor analizelor de laborator
  1. Informarea opiniei publice

Rezultatele analizelor de laborator sunt confirmate în buletinele de analize emise de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti urmând a fi prezentate opiniei publice din România.

  1. Transmiterea rezultatelor la Comisia Europeană

Rezultatele şi concluziile acestui studiu comparativ efectuat de România vor fi transmise operativ Comisiei Europene respectiv celor trei comisari europeni menţionaţi mai sus, pentru completarea datelor în vederea stabilirii măsurilor ce se impun.

  1. Propunerea României privind reglementări juridice şi proceduri unitare

România consideră că la nivelul Uniunii Europene se impune elaborarea unor norme juridice, metodologii specifice cu caracter unitar, astfel ca statele membre să poată răspundă la problematica dublului standard într-un mod eficient.

  1. Înaintarea concluziilor la grupul europarlamentarilor români în vederea evaluării în Parlamentul European”, se arată în comunicatul MADR.

 

“La Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti, institut aflat în subordinea Autorităţii Sanitar Veterinare, au fost recepţionate un număr de 29 de probe prelevate de pe piaţa românească. Acelaşi număr de 29 de probe corespunzătoare au fost recoltate din piaţa Uniunii Europene din diverse categorii, probele fiind identice. Categoriile de produse care au fost recepţionate la institut sunt următoarele: nouă probe de brânzeturi, două probe de unt, o probă de smântână, şapte probe de şuncă, trei probe de cârnaţi, o probă de cremvurşti, trei probe de conserve de peşte, două probe de pateu de ficat şi o probă de ciocolată. Probele au fost recepţionate în condiţii corespunzătoare îndeplinind toate cerinţele pentru a putea fi analizate în condiţii optime. Vreau să fac precizarea că Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară este institutul de referinţă al României pe produse de origine animală, pentru siguranţa alimentelor. Este recunoscut internaţional, fiind primul laborator acreditat din România începând cu anul 2002. Am procedat la analiza produselor şi am obţinut următoarele rezultate: din cele 29 de produse analizate am găsit diferenţe la 9 dintre acestea”, a spus Rodica Tănăsuică, director al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

Datele prezentate de către specialista Institutului arată diferenţe faţă de valorile calorice înscrise pe etichete, dar şi faţă de cele ale produselor din alte ţări, respectiv a nivelului proteinelor sau a conţinutului de grăsime, dar şi pentru clorură de sodiu şi aditivi alimentari.

Astfel, conform datelor centralizate, pentru parizer de porc valoarea declarată de către producător pe etichetă era de 279 kcal/100 de grame, în schimb valoarea obţinută în România se situa la 259,09 kcal/100 g, iar cea pentru Uniunea Europeană la 274,32 kcal/100 g.

Totodată, în cazul baconului cuburi, valoarea declarată pe etichetă era de 233 kcal/100 g, în timp ce valoarea din România ajungea la 278,55 kcal/100 g, iar cea pentru UE la 192,14 kcal/100 g.

Referitor la acest subiect, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a menţionat că opinia publică trebuia informată despre aceste rezultate, iar datele vor fi transmise încă din seara zilei de miercuri.

“Întrebarea care se pune la această dată este cum valorificăm rezultatele analizelor de laborator. Și prima obligaţie pe care am avut-o, o avem şi o vom avea în continuare este de a informa opinia publică. De aceea am socotit necesar ca imediat când s-au definitivat aceste analize să le transmitem opiniei publice prin dumneavoastră. Al doilea lucru, transmitem imediat, în această seară, Comisiei Europene aceste rezultate pe care noi le-am obţinut pe procedurile care v-au fost prezentate solicitând Comisiei Europene să accelereze procesul de reglementare în aşa fel încât să putem avea instrumente şi juridice şi proceduri unitare pentru a putea analiza oricând oriunde şi în orice ţară o situaţie privind dublul standard, pentru că, repet, la această dată nu este reglementat. Nu în ultimul rând, vom transmite aceste informaţii tuturor europarlamentarilor români în aşa fel încât în comisiile de specialitate să aibă instrumentarul tehnic şi concluziile pe care noi le-am putut culege în acestă perioadă de timp prin procedurile pe care vi le-am prezentat”, a subliniat Daea.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a afirmat că acestea nu pun în pericol sănătatea populaţiei.

Ministrul Agriculturii a menţionat faptul că nu se vor mai face analize de dublu standard pentru că trebuie să existe instrumentar unitar, dar şi pentru că acestea costă.

Valoarea analizelor de laborator se ridică la 7.206 de lei, la care se adaugă cheltuielile de deplasare ale specialiştilor, de 32.884 de lei.