Putin şi Erdogan se vor întâlni în august

0
286

9423“Mulţumim autorităţilor ruse, mai ales preşedintelui Puţin. Am primit sprijin necondiţionat din Rusia, spre deosebire de alte ţări. Asta aşteptăm şi de la ceilalţi prieteni”, a declarat astăzi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, într-un interviu la Haberturk TV.

Conform agenţiei de ştiri a Iranului Fars şi a unor organizaţii mass media arabe, care citează surse diplomatice din Ankara, agenţiile ruse de informaţii au interceptat comunicaţiile criptate ale puciştilor şi l-ar fi informat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu câteva ore înaintea puciului, exact înainte ca operaţiunea să înceapă să se desfăşoare, conform dezvăluirilor care oficializează, practic, noua axă Turcia – Rusia.

Informaţiile despre puci ar fi fost colectate de serviciile militare ale Rusiei din regiune. Analiştii sunt de părere că rolul cheie în colectarea informaţiilor l-ar fi avut grupurile militare de la baza aeriană de la Hmeimim din nordul Siriei, care găzduieşte sisteme moderne de interceptare, capabile să captureze şi să decripteze mesaje radio, dezvăluind astfel planurile generalilor turci de instaurare a unui regim militar şi de capturare şi/sau omorâre a preşedintelui Erdogan.

Informaţiile primite de Erdogan de la agenţiile ruse au dat regimului de la Ankara suficient timp pentru a pregăti un răspuns adecvat evacuând hotelul unde era cazat preşedintele turc, înainte ca mai multe elicoptere militare să sosească şi să bombardeze hotelul.

La sfârşitul lunii iunie, Turcia şi Rusia au pus capăt unei perioade de 8 luni de tensiuni după ce Erdogan i-a trimis lui Putin o scrisoare în care şi-a exprimat regretul faţă de doborârea unui bombardier rusesc de către aviaţia turcă de-a lungul graniţei siriene în 24 noiembrie 2015.