Zeci de persoane din India au murit şi 170.000 s-au refugiat

0
233

Zeci de persoane au fost ucise în cursul unor violenţe interetnice in ultima perioadă în nord-estul Indiei, au anunţat autorităţile, care au suplimentat miercuri efectivele militare în teritoriu.

Peste 170.000 de localnici şi-au părăsit satele din statul Assam, refugiindu-se în tabere, clădiri guvernamentale şi şcoli, pentru a scăpa de violenţele care au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, al căror bilanţ, potrivit autorităţilor, a ajuns, miercuri, la 35 de morţi. În conflict sunt implicate triburile indigene din Bodo, pe de o parte, şi musulmani, de cealaltă parte, care îşi dispută de mai mulţi ani proprietatea asupra terenurilor din această regiune izolată a Indiei. “Situaţia este tensionată şi primim întăriri militare suplimentare”, a declarat seful poliţiei din Assam, J.N. Choudhury.

Televiziunea a transmis imagini cu locuinţe în flăcări, în timp ce localnicii s-au refugiat în tabere protejate de militari. Potrivit unui oficial local de rang înalt din Bodoland, Hagrama Mohilary, “treizeci şi cinci de persoane au fost ucise, iar numărul persoanelor din taberele de refugiaţi este estimat la circa 170.000”. Trupurile victimelor au fost găsite în orezării şi de-a lungul unor drumuri, a adăugat acesta.

Poliţia a instaurat, luni seara, o politică de deschidere a focului fără avertisment, după ce persoane turbulente au atacat mai multe magazine şi locuinţe. A fost, de asemenea, instituită o interdicţie de circulaţie. “Am pierdut totul în aceste violenţe. Casele ne-au fost rase, iar mulţimea dezlăţuită ne-a dat foc bunurilor”, a declarat un localnic din districtul Kokrajhar, refugiat într-o tabără, citat de postul local de televiziune. Potrivit agenţiei Press Trust of India, violenţele au izbucnit după ce doi lideri ai studenţilor musulmani au fost impuşcaţi, fiind grav răniţi. Acest lucru a provocat acte de represalii împotriva populaţiei Bodo.

Partea de nord-est a Indiei este legată de restul ţării printr-o fâşie strâmtă de teren şi, timp de mai multe decenii, s-a confruntat cu conflicte etnice şi separatiste. Recent, câteva dintre principalele mişcări separatiste au demarat negocieri de pace cu Guvernul central.