Şoferul fugar din Brazda lui Novac, condamnat la 2 ani şi 6 luni de puşcărie

0
334

Ionuţ Cristian Manea, craioveanul care, pe 20 ianuarie a.c., a accidentat un bărbat de 37 de ani şi pe fetiţa lui, de 1 an şi 7 luni, pe o trecere de pietoni din cartierul Brazda lui Novac, apoi a fugit, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Împreună cu el au fost condamnaţi şi cei trei bărbaţi care l-au ajutat să-şi facă bucăţi maşina, un Mercedes Benz, pentru a şterge urmele faptei, unul dintre ei primind 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare, iar ceilalţi doi 1 an şi 2 luni, respectiv 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentinţa, pronunţată luni, 25 iunie a.c., de Judecătoria Craiova, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, la începutul lunii martie, au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Ionuţ Manea, de 33 de ani, din Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia; a lui Laurenţiu Călin Pop, de 45 ani, din Craiova şi Mădălin Floricel, de 38 ani, din Craiova pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, şi a lui Marius Toma Vasile, de 35 ani, din comuna Leu, pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că „pe 20.01. 2018, în jurul orei 20.20, inculpatul Manea Cristian Ionuţ a condus autoturismul marca Mercedes Benz pe bulevardul Decebal din municipiul Craiova şi a provocat un accident rutier în urma căruia a rezultat vătămarea corporală gravă a unei minore în vârstă de 1 an şi 10 luni, cât şi a tatălui acesteia, pietoni angajaţi în traversarea regulamentară a străzii, pe marcajul pietonal, după care a părăsit locul producerii accidentului, fără încuviinţarea poliţiei. Ulterior, în data de 23.01.2018, inculpaţii Pop Laurenţiu Călin şi Floricel Mădălin, împreună cu Manea Cristian Ionuţ, în scopul împiedicării şi îngreunării cercetărilor în cauză şi tragerii la răspundere penală a acestuia din urmă, au apelat la numitul Vasile Toma Marius, iar împreună cu acesta, care, deşi cunoştea că autoturismul provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, la domiciliul lui Pop Laurenţiu Călin, au procedat la distrugerea prin tăiere a autoturismului marca Mercedes Benz, pe care, în aceeaşi zi, l-au depozitat la domiciliul lui Vasile Toma Marius”.

La aproape trei săptămâni de la comiterea faptei, mai exact pe 6 februarie a.c., reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau că au identificat şoferul, Ionuţ Cristian Manea, de 33 de ani, din Craiova, şi alte trei persoane care au favorizat şi tăinuit fapta de părăsire a locului accidentului. Oamenii legii au făcut 11 percheziţii în Craiova, comuna Leu şi comuna Cârcea, fiind găsite şi ridicate mai multe părţi componente ale autoturismului implicat în eveniment. Ionuţ Cristian Manea, Călin Laurenţiu Pop, de 45 ani, din Craiova, Mădălin Floricel, de 38 ani, din Craiova, şi Marius Toma Vasile, de 35 ani, din comuna Leu, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Inculpaţii au recunoscut comiterea faptelor în faţa judecătorilor craioveni, au cerut să fie judecaţi în procedura simplificată, iar luni, 25 iunie a.c. a fost pronunţată sentinţa. Manea şi Pop au primit pedepse cu executare, iar ceilalţi doi inculpaţi pedepse cu suspendare şi câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii: „condamnă pe inculpatul Manea Cristian-Ionuţ, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, cu executare în regim de detenţie.(…) Condamnă pe inculpatul Pop Laurenţiu-Călin la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, cu executare în regim de detenţie. (…) Condamnă pe inculpatul Floricel Mădălin, cercetat în stare de arest preventiv, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. (…) Condamnă pe inculpatul Vasile Toma-Marius, la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani”, se arată în hotărârea instanţei. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.