Gazonul de pe stadion, pe umerii RAADPFL Craiova

0
354

A expirat garanţia la gazonul de pe stadion, iar RAADPFL Craiova îşi asumă, de acum înainte, toate lucrările de întreţinere. Banii pe care îi implică pregătirea şi păstrarea gazonului în cele mai bune condiţii vor fi decontaţi de la bugetul local, pe baza unor tarife de întreţinere pe care consilierii municipali urmează să le voteze, în şedinţa de joi.

Starea gazonului de pe noul stadion, care s-a dovedit extrem de firav chiar de la primele meciuri, a ţinut mult timp prima pagină a ştirilor sportive, fiind ţinta multor reproşuri. Atât specialiştii, cât şi jucătorii au acuzat că se joacă în condiţii dificile, gazonul fărâmiţându-se după joc. S-a vorbit, la un moment dat, de schimbarea integrală a covorului verde, lucru pe care constructorul CON-A SRL a refuzat să-l facă totuşi, considerându-l prea costisitor, având în vedere că toată operaţia aceasta ar fi trebuit să o suporte singur. Luna aceasta însă, garanţia pe care a asigurat-o constructorul a expirat, iar municipalitatea trebuie să îl preia alături de tot restul stadionului. RAADPFL Craiova a fost desemnată să se ocupe de întreţinerea acestui gazon, iar consilierii municipali sunt chemaţi, în şedinţa de joi, să voteze caietul de sarcini care detaliază modalitatea în care trebuie să se facă toate lucrările de îngrijire a stratului de iarbă. Printre acestea, cea mai importantă este menţinerea densităţii şi omogenităţii gazonului. Se indică faptul ca iarba să fie tunsă la o înălţime de 3 centimetri, respectându-se liniile, care sunt foarte importante, iar în ziua meciurilor oficiale – la 2 centimetri. Această înălţime a firului de iarbă trebuie respectată strict, menţionându-se că, la începerea fiecărui meci, înălţimea firului de iarbă se măsoară cu un dispozitiv special. Când creşterea gazonului este abundentă, se recomandă ca tunderea gazonului să se facă în fiecare zi, bineînţeles utilizându-se maşini speciale, care să nu distrugă iarba. La cererea beneficiarului, regia trebuie să fie pregătită să execute şi o tundere a gazonului tip masă de şah.

Gazonul trebuie să fertilizat şi periat

La capitolul lucrări permanente de care are nevoie gazonul, sunt menţionate fertilizarea şi udarea stratului de iarbă. Se recomandă să fie asiguraţi nutrienţi esenţiali, de două ori pe lună, pentru a susţine creşterea şi îmbunătăţirea culorii firelor de iarbă. O dată pe lună, gazonul mai trebuie să fie periat, pentru a împiedica formarea de alge la suprafaţa firelor de iarbă şi pentru a permite picăturilor de rouă să se strecoare la rădăcină. Mult mai atent detaliată este modalitatea prin care se va asigura irigarea gazonului. Acest lucru trebuie să se facă numai cu echipamente speciale: aspresoare şi furtunuri mobile, tunuri de apă şi sistem de irigat de tip pop-up. Se spune că trebuie să fie acordată o atenţie aparte acestei activităţi, deoarece apa în exces poate fi dăunătoare firelor de gazon. Se indică, prin urmare, ca mai întâi să se măsoare umiditatea solului cu ajutorul unui umidometru, şi abia după aceea să se irige terenul de joc. În general, se recomandă să se aplice minim 7 litri pe metru pătrat, la o udare. În sezoanele calde, când temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius, specialiştii recomandă ca gazonul să fie răcorit cu reprize de irigaţii.

Instalaţia de fotosinteza artificială, folosită 48 de ore

Dacă sistemul de irigaţii revine în totalitate în sarcina regiei, care se vede obligată să suporte şi eventualele defecţiuni, sistemul de încălzire şi cel de drenaj al gazonului nu rămân în răspunderea operatorului. În caietul de sarcini se menţionează că, în momentul în care vor apărea probleme, regia trebuie să contacteze firme de specialitate pentru a remedia situaţiile apărute. Fiind un stadion semi-acoperit, arena de la Craiova va avea nevoie de o atenţie sporită şi în ceea ce priveşte fotosinteza artificială, care permite gazonului să crească uniform. Specialiştii spun că, din cauza acoperişului, lumina solară nu poate să pătrundă în aceeaşi măsură, în toate zonele de pe stadion, pe durata unei zile. Gazonul creşte haotic şi, pentru a îndrepta acest defect, trebuie să se utilizeze un sistem de fotosinteză artificială, ghidat de un soft precis. Se recomandă, totuşi, ca nici acesta să nu se folosească mai mult de 48 de ore, pentru a nu deveni dăunător gazonului.