Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat numirea lui Mihai Tudose, propus de PSD, în funcţia de premier

0
236

tudosePreşedintele Klaus Iohannis s-a consultat ieri, la Palatul Cotroceni, cu toate partidele parlamentare, în vederea desemnării unui nou prim-ministru. PSD a decis ieri dimineaţă, cu majoritate de voturi, ca fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose din Guvernul Grindeanu, să fie propus ca premier din partea coaliţiei de guvernare. ALDE a agreat propunerea. PNL, USR şi UDMR au mers fără propuneri de premier la discuţiile cu Klaus Iohannis. Iar PMP l-a nominalizat pe europarlamentarul Siegfried Mureşan. L-a final l-a desemnat ca premier pe candidatul PSD-ALDE.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar numai atunci când va avea o majoritate în Parlament şi că nu va face propuneri doar ca să fie făcute. ”Nu facem politică ca să ne aflăm în treabă. Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi de cetăţeni români şi, de asemenea, când ai capacitatea de a obţine sprijinul parlamentar din partea unei majorităţi certe, stabile şi coerente”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

        Şeful liberalilor i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că PNL este totuşi pregătit să intre la guvernare. Orban a spus însă că PNL exclude orice discuţie cu PSD, iar parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva unui executiv din care fac parte social-democraţii. ”Partidul Naţional Liberal, prin decizia Biroului Politic, a exclus PSD de la orice fel de discuţie care să privească formarea unei majorităţi şi, de asemenea, am hotărât că vom vota împotriva oricărui guvern care conţine PSD în el”, a mai spus Orban. Delegaţia liberală a fost condusă de preşedintele PNL Ludovic Orban, fiind însoţit de vicepreşedinţii Raluca Turcan, Mircea Hava, Iulian Dumitrescu şi Ilie Bolojan.

PSD şi ALDE au mers împreună la discuţiile cu preşedintele

           Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, ieri, că social-democraţii speră ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze pe Mihai Tudose, propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, el arătând că, în acest caz, Guvernul va fi votat joi. „Dar am convingerea că preşedintele României, ţinând cont de toate declaraţiile şi poziţiile publice din ultima perioadă, doreşte ca în România să se instaleze destul de repede un Guvern care să nu pună sub semnul întrebării stabilitatea economică şi socială a ţării. Părerea mea este că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească. Eu îmi exprim speranţa că preşedintele României va accepta propunerea majorităţii parlamentare”, a spus Dragnea.

Siegfried Mureşan, propunerea PMP pentru funcţia de premier

            Siegfried Mureşan, în vârstă de 36 de ani, este propunerea PMP pentru funcţia de premier, a anunţat Traian Băsescu după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis. Băsescu spune despre Siegfried Mureşan că este din ”generaţia Macron şi Trudeau”. ”Este parte a grupului Partidului Popular European, fiind membru PMP. Este purtător de cuvânt al Partidului Popular European, este vicepreşedinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia de cooperare UE-Republica Moldova. (…) Eu cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron. Dar şi generaţia Trudeau, din Canada, unde Trudeau Junior este noul premier al Canadei.  Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu numai portretului-robot al lui Dragnea şi a domnului preşedinte Iohannis. Propunerea noastră corespunde portretului robot a oricărui cetăţean român. Un politician tânăr, de succes, dacă a fost desemnat purtător de cuvânt al PPE, un politician care deja este extrem de experimentat în utilizarea şi alocarea banilor europeni, fiind vicepreşedinte al Comisiei de buget, un politician care s-a bătut foarte mult în Parlamentul European şi în Comisia de buget a Parlamentului European pentru alocarea de fonduri Republicii Moldova”, a declarat Traian Băsescu, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

USR şi UDMR nu au venit cu nicio nominalizare

             Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat ca partidul său nu îl susţine pe Mihai Tudose din cauza acuzaţiilor de plagiat, dar va susţine un guvern non-PSD, dacă acesta va garanta continuarea luptei anticorupţie şi numirea unui ministru al Justiţiei care să asigure că “nimeni nu se atinge de justiţie”. Şi delegaţia UDMR-ului a fost la la Cotroceni, pentru a lua parte la consultări. “Noi nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate si nu se pune problema sa intram in coalitie sa facem parte din Executiv. Vom face o primă analiză a colaborării noastre cu coaliţia PSD-ALDE după sfârşitul sesiunii parlamentare. Nu excludem să susţinem Guvernul şi să avem o colaborare parlamentară foarte punctuală. Am discutat şi despre criza de săptămâna trecută, noi nu am negociat nimic ilegal, nimic imoral, nimic neconstituţional. Nu avem intenţia de a leza drepturile majorităţii, dar avem obligaţia de a susţine drepturile minorităţii maghiare.”, a subliniat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.