Onor la „Tricolor”

0
283

Ieri, a fost zi mare pentru naţiunea română: s-a celebrat Ziua „Drapelului Naţional”. Steagul care ne duce în lume are o istorie veche şi a fost onorat, aşa cum se cuvine, şi ieri, la ,Craiova. Ziua de 26 iunie a fost proclamată „Ziua Drapelului Naţional” prin Legea nr. 96/20.05. 1998, fiind marcată de către autorităţile locale şi de toate instituţiile statului, aşa cum se cuvine.

drapel (1)În anul 1834, când Ţările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru D. Ghica Vodă, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Un francmason, Jean Alexandre Vaillant se pare că a arborat pentru prima dată Tricolorul, acesta fiind adoptat, la 1848, la Revoluţia de la 1848. De atunci, a devenit un simbol, care a fost recunoscut de-a lungul veacurilor şi la care se raportează şi cei de acum, demnitari care au ţinut să-şi aducă omagiul. „Aduc mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, prin care adugem un omagiu Drapelului nostru . Vă urăm să vă bucuraţi de arborarea acestuia” , a precizat Cristian Şovăilă, subprefect al judeţului Dolj.

        La rândul său,  Adrian Cosman, viceprimar al Craiovei, a menţionat: „Suntem mândri de acest Tricolor şi ştim că are o istorie lungă, de la 1834, de aceea trebuie să-l onorăm”.

Sărbătorim unul dintre simbolurile care definesc identitatea noastră de neam

 drapel (2)De asemenea,  Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ţinut să sublinieze faptul că tricolorul a fost reperul în jurul căruia românii au strâns rândurile. „Astăzi, sărbătorim unul dintre simbolurile care definesc identitatea noastră de neam, drapelul naţional, exprimându-ne astfel ataşamentul pentru idealurile pe care le-a reprezentat de-a lungul timpului şi respectul pentru memoria tuturor celor care au trăit, au luptat şi au murit pentru realizarea lor.

drapelAdoptat prin primul decret al Guvernului revoluţionar din Țara Românească, în 1848, şi eliberat de sub umbra celor patru decenii de comunism prin Decretul-lege numărul 2, în zilele Revoluţiei din 1989, steagul tricolor îşi împleteşte propria istorie cu perioada celor mai importante episoade ale destinului nostru, ca naţiune. S-au împlinit 10 ani de când, alături de drapelul naţional, îl înălţăm pe cel al Uniunii Europene, 10 ani de când tricolorul este arborat, alături de steagurile celorlalte state membre, în inima Europei. Este dovada că aspiraţiile care au însufleţit generaţiile ultimilor 170 de ani au fost înfăptuite, iar România şi-a afirmat identitatea comunitară.

Cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, sunt onorat să adresez tuturor craiovenilor şi doljenilor, în numele meu şi al întregului Consiliu Judeţean Dolj, alesele noastre gânduri de preţuire şi respect.“