ANSVSA opreşte importurile de lapte şi produse lactate provenite din Bulgaria

0
451

lapte 1Colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate (caşcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiţionale), ce provin din Bulgaria, sunt interzise pe piaţa din România.  Totodată, în data de 14 iunie 2016 a fost adoptată de Comisia Europeană, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, secţiunea Igienă, Decizia privind aprobarea programului de vaccinare de urgenţă împotriva dermatozei nodulare a bovinelor pe întreg teritoriul Bulgariei. Cu toate acestea, Bulgaria poate să supună laptele la tratament şi are voie, mai apoi, să-l exporte. România, care este indemnă, până în prezent, la această boală, se confruntă cu un risc crescut.

Conform acesteia, zona de restricţie menţionată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016, privind anumite măsuri de protecţie împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria, s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat, în totalitate, zonă de restricţie. În Codul Terestru OIE este stipulat faptul că o ţară este considerată infectată cu virusul DNCB în urma confirmării unui focar în teritoriu sau ca urmare a utilizării vaccinării împotriva virusului dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB).

Ţinând cont de cele menţionate anterior şi în concordanţă cu Decizia de punere în aplicare 2016/645/CE a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecţie împotriva DNCB din Bulgaria, este interzisă introducerea pe piaţă, în afara zonei de restricţii (teritoriul Bulgariei) şi expedierea în alte state membre şi ţări terţe, a următoarelor produse obţinute de la bovine: colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate.lapte

Dacă este tratat, laptele poate fi exportat!

Conform articolului 7 al Deciziei menţionate anterior, prin derogare de la interdicţia menţionată la articolul 3, autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piaţă a laptelui destinat consumului uman, obţinut de la bovinele ţinute în ferme situate în zona de restricţii, dacă laptele a fost supus unui tratament (prevăzut în partea A a anexei IX la Directiva 2003/85/CE). Totodată, transporturile spre alte state membre trebuie să fie însoţite de un certificat oficial de sănătate, în conformitate cu modelul prezentat în anexa la Regulamentul (CE): “Laptele sau produsele lactate în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecţie împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria”

Cele mai multe focare, în Bulgaria

Până la data de 21.06.2016, de la începutul anului, la zi, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) în Balcani se prezintă astfel: Grecia: 56 de focare; Bulgaria: 173 focare; Serbia: 17 focare; Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei: 35 de focare. Reamintim că, în ceea ce priveşte Bulgaria, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care se instituie restricţii pentru această ţară privind mişcarea bovinelor şi a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) şi una, în care aprobă planul de vaccinare de urgenţă împotriva acestei boli şi care a intrat în vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restricţiile se aplică teritoriului întregii Bulgarii, completând restricţiile Deciziei 2016/645/CE. Toate aceste măsuri sunt aplicate atât pentru a împiedica răspândirea bolii în alte zone ale Bulgariei neafectate de boală, cât şi în alte state membre, în care boala nu a fost diagnosticată.lapte 3

Boala se manifestă prin febră şi noduli

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor continuă acţiunile de informare, instruire şi pregătire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, precum şi pe cele de informare a crescătorilor de bovine, privind evoluţia bolii şi măsurile pe care trebuie să le respecte. Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici şi chimici. Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşti noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.

Recomandare de a nu cumpăra bovine din Bulgaria

În data de 21 aprilie, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) — membră a Federaţiei Pro-Agro — recomanda crescătorilor de bovine din România să nu achiziţioneze animale din Bulgaria, deoarece au fost confirmate nouă focare de dermatită nodulară virală la bovine, iar un număr de 366 de bovine au fost deja ucise. „Boala evoluează grav, mai ales la tineret, fiind însoţită de simptome ca: anorexie, reticenţă la mişcare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Singura măsură este uciderea şi distrugerea cadavrelor (există un vaccin, dar este unul viu şi nu se recomandă)”, se arăta în comunicatul ACEBOP.

Pentru reducerea riscului apariţiei bolii în efectivele din România, Asociaţia recomandă membrilor săi să nu achiziţioneze bovine din Bulgaria până la închiderea focarelor, să verifice zilnic animalele, să anunţe fără întârziere medicul veterinar la apariţia unor suspiciuni, să îndepărteze gunoiul de grajd şi să asigure dezinsecţia spaţiilor cu gunoi.

Buying milk in a supermarket
Buying milk in a supermarket

Virusul este foarte rezistent

Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Acestea sunt virusuri de dimensiuni mari şi sunt foarte strâns înrudite antigenic cu virusul variolei ovine, de care nici nu pot fi deosebite prin testele serologice obişnuite. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici şi chimici. Temperatura de 55°C le distruge în două ore, iar cea de 65°C, în 30 de minute. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% şi unii detergenţi. Au o rezistenţă remarcabilă în mediul ambiant. În ţesuturile cutanate necrozate şi uscate rezistă cel puţin 33 de zile.