Rezidenții din Centrul istoric nu mai plătesc taxă de acces

0
387

Consilierii municipali au votat, în ședința de joi, regulamentul de acces în Centrul istoric. Autoritățile locale au revenit asupra modului de taxare a persoanelor care locuiesc în zona veche și au scos obligația acestora de a achita suma de 40 de lei pe an pentru locul de parcare.

Propunerea a fost făcută în cadrul ședinței pe comisii, care are loc înaintea plenului, de către consilierul independent Ionel Pană, iar autoritățile locale și-au însușit acest amendament. Înainte să fie supus la vot, reprezentantul din partea Direcției Juridice a Primăriei Craiova a anunțat că regulamentul a suferit o modificare, în sensul că a fost scoasă taxa de acces, de 40 de lei pe an, care li se cerea rezidenților din Centrul istoric. Pentru toate celelalte persoane însă, taxa de accesrămâne obligatorie, stabilindu-se ca atunci când solicită eliberarea autorizației de acces, să vină și cu dovada că s-a achitat cei 40 de lei.

Propunere pentru vigniete în zona veche

Consilierul Ionel Pană a venit și cu alte două amendamente pe care a ținut să le prezinte și în plen. Unul dintre ele se referă strict la modul cum se plătește această taxă de acces. Alesul local a propus să se facă o taxare în sistem de vignietă, anume cu tarife diferite în funcție de perioada de autorizare. „Sunt oameni care au nevoie pentru o lună, trei luni, pentru șase luni sau pentru un de acces. Propunerea mea este ca, pentru o lună, taxa să fie de 20 de lei, pentru trei luni – 30 de lei, pentru șase luni – 40 de lei și pentru 12 luni – 80 de lei”, a propus Pană. Consilierul Bianca Predescu a explicat că există riscul ca o persoană să plătească o vinietă pentru o perioadă redusă, dar să folosească respectivul loc de parcare tot anul.

Denumirea de Centru istoric nu mai poate fi schimbată

Același consilier a cerut să se schimbe și denumirea din Centrul istoric în Centrul vechi al Craiovei, motivând cu faptul că oamenii folosesc, cu precădere, această titulatură. „Dacă facem un sondaj pe o să vedeți că toată lumea spune că vine la plimbare pe Centrul vechi. Propunerea mea ar fi să se numească Centru vechi”, a spus Ionel Pană. Alesul local Bianca Predescu a explicat, și de această dată, că o asemenea propunere nu ar fi potrivită. „Modificarea produce costuri mari pentru cei care funcționează și locuiesc în această zonă, în măsura în care denumirea de Centrul istoric este încorporată în actele care se eliberează persoanelor în cauză. De aceea, nu este economică o modificare a denumirii”, a precizat consilierul Bianca Predescu.

Regulamentul ar putea fi rediscutat peste șase luni

Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a propus consilierilor să voteze, totuși, regulamentul de acces în această formă, cu indicația că se va reveni din nou asupra lui peste șase luni când se vor clarifica lucrurile în Centrul istoric. „Eu v-aș propune să îl lăsăm așa cum este acum și peste șase luni, când vedem exact cum funcționează, mai venim o dată cu o modificare. Până atunci eu cred că se va regla totul și vom veni cu alte modificări. Sunt foarte firme care își schimbă autorizațiile de funcționare pentru că vindeau telefoane mobile, iar acum și-au dat seama că este un loc de promenadă, iar oamenii vor să vadă acolo fie comerț, fie spațiu de alimentație publică”, a menționat primarul Craiovei. „Și atunci, dar numai să țineți cont de propuneri”, a fost de acord Pană.

Program redus pentru terasele de la „Femina”

Deși nu a fost inclus în regulament acest lucru, primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus craiovenilor care locuiesc în cele două blocuri de la Femina că vor fi protejați de decibelii de la terase, pe timp de noapte. „Pentru terasele de la Femina, în autorizația pe care o vom elibera, vom scrie foarte clar că, după ora 22.00, nu mai este permisă muzica. Într-adevăr, acolo sunt niște blocuri de locuințe și trebuie să facem acest lucru. Însă nu sunt de acord să blocăm tot centrul vechi la ora 22.00 fiindcă acest spațiu l-am făcut pentru promenadă”, a menționat Olguța Vasilescu. Acestea sunt excepțiile, regula generală spunând că terasele pot să funcționeze, la cerere, și până la orele dimineții.