Autorul accidentului din Leu achitat pentru ucidere din culpă

0
530

Ionuţ Aurelian Bîrcu, tânărul de 21 de ani din Craiova care, în septembrie 2013, la volanul unei autoutilitare marca Citroen, a accidentat grav un biciclist, pe DN 6, la intrarea în comuna Leu şi a fugit, a fost achitat în primă instanţă. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor, tânărul nu va fi nevoit să plătească nici despăgubiri, întrucât rudele victimei au ajuns la o înţelegere cu firma la care şoferul avea încheiată poliţa de asigurare obligatorie auto. Sentinţa pronunţată joi, 25 iunie a.c., de Judecătoria Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj anunţau că, în dimineaţa zilei de 4 septembrie, în jurul orei 6.30, Marin Viscol, de 47 de ani, din comuna Leu, în timp ce circula pe bicicletă, pe marginea DN 6, la intrarea în localitate, a fost lovit din spate de un autovehicul al cărui conducător auto a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de anchetă. Victima a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în stare gravă, unde ulterior a decedat, iar poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Dolj au demarat imediat cercetările, în cursul după-amiezii reuşind identificarea autorului în persoana lui Ionuţ Aurelian Bîrcu, de 21 de ani, din Craiova. „S-a stabilit că, în timp ce conducea o autoutilitară, nu a păstrat o distanţă de siguranţă faţă de biciclistul care circula în aceeaşi direcţie, în faţa sa, intrând în coliziune cu acesta. Pe numele conducătorului auto, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor judiciare. În urma probatoriului administrat, tânărul a fost reţinut pentru 24 ore şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Dolj”, după cum a declarat, la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Alin Apostol. După o noapte petrecută în arest, pe 5 septembrie 2013, Ionuţ Aurelian Bîrcu a fost prezentat Judecătoriei Craiova, care i-a emis mandat de arestare pe o perioadă de 19 zile. A făcut recurs, iar pe 9 septembrie 2013 Tribunalul Dolj l-a pus în libertate.

Despăgubirile le achită societatea de asigurări

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova l-au trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 4 noiembrie 2014. Joi, 25 iunie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa, inculpatul fiind achitat pentru ambele infracţiuni reţinute în sarcina sa: „În baza art. 396 alin. 5 C.p.p. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a C.p.p., achită pe inculpatul Bîrcu Aurelian Ionuţ sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 192 (n.r.-ucidere din culpă) alin. 1, 2 C.p. cu apl. art. 5 C.p. În baza art. 396 alin. 5 C.p.p. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a C.p.p., achită pe inculpatul Bîrcu Aurelian Ionuţ sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. 338 alin. 1 C.p. (n.r.-părăsirea locului accidentului), cu apl. art. 5 C.p. Constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv în perioada 04.09.2013 la 09.09.2013. Ia act de tranzacţia încheiată de părţile civile Viscol Mihaela, Viscol Georgiana Alina, Viscol Carmen Marinela şi asiguratorul Societatea Asigurare Reasigurare Astra SA. Respinge acţiunile civile formulate de părţile civile Viscol Mihaela, Viscol Georgiana Alina, Viscol Carmen Marinela. Respinge acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Respinge cererea părţilor civile de obligare a inculpatului la plata cheltuielilor judiciare. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 25.06.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova.