Contestaţia în anulare nu i-a oferit decât două luni de libertate – Fost inspector fiscal, din nou după gratii

0
769

O craioveancă de 48 de ani a ajuns, luni, pentru a doua oară în arestul IPJ Dolj, în baza aceluiaşi mandat de executare a unei pedepse de trei ani închisoare pentru abuz în serviciu. Femeia, fost inspector în cadrul DGFP Dolj, a fost condamnată împreună cu ale persoane într-un dosar vizând rambursări ilegale de TVA în valoare de 9,8 milioane lei, a fost încarcerată în noiembrie anul trecut, însă a formulat o contestaţie în anulare, fiind eliberată pe parcursul procesului, în luna aprilie a.c. Numai că acum, Curtea de Apel Bucureşti a soluţionat contestaţia femeii şi i-a menţinut pedeapsa, astfel că a ajuns din nou după gratii.

Reprezentanţii IIPJ Dolj au anunţat că, în cursul zilei de luni, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au reţinut-o pe Mihaela Valentina Nicolae, de 48 de ani, din Craiova, în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Femeia a fost condamnată de instanţă la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Culmea este că femeia a mai fost ridicată şi anul trecut, în luna noiembrie, în baza aceluiaşi mandat de executare a pedepsei şi a ajuns după gratii. Craioveanca, fost inspector fiscal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, a fost condamnată cu un întreg lot de colegi, dar şi mai mulţi administratori de societăţi comerciale, pentru implicarea în rambursări ilegale de TVA în valoare de aproape 10 milioane de lei.

Decizia definitivă în acest dosar a fost pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, pe 24 noiembrie 2011. Inculpaţii erau Eugenia Ghiga condamnată la şase ani de închisoare, Mihaela Valentina Nicolae şi Nicu Ciurlin care au primit câte trei ani de închisoare, Georgeta Prepeliţă, care a primit un an şi zece luni de închisoare (neputând fi condamnată şi pentru fals intelectual deoarece această infracţiune s-a prescris până la momentul pronunţării hotărârii definitive), Ion şi Maria Pipan, care au primit câte şase ani de închisoare şi Gabriel Constantin zis Gabi Alunecosu, care a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare. Cinci dintre persoanele condamnate de Curtea de Apel Bucureşti în noiembrie 2011 în acest dosar, între care şi Mihaela Valentina Nicolae, au fost ridicate şi au ajuns în arestul IPJ Dolj, pe 28 noiembrie 2011, de unde au luat drumul penitenciarului, pentru executarea pedepselor.

Pedeapsă menţinută şi în urma contestaţiei

Mihaela Valentina Nicolae a formulat însă o contestaţie în anulare, înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2011. Femeia se legase tocmai de infracţiunea pentru care colega ei de dosar, Georgeta Prepeliţă, fusese achitată pe motivul prescrierii, respectiv falsul intelectual. Pe 10 aprilie a.c., judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis, de principiu, contestaţia în anulare depusă de apărătorii femeii şi au dispus punerea ei în libertate. Procesul a continuat, iar săptămâna trecută, pe 21 iunie a.c., magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat soluţia definitivă: contestaţia în anulare a femeii a fost admisă, însă completul, în urma rejudecării, a condamnat-o pe Mihaela Valentina Nicolae tot la trei ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, consemnând în încheierea de şedinţă că procesul penal pentru infracţiunea de fals intelectual a încetat la momentul intervenirii prescripţiei. Astfel că femeia nu a câştigat, de fapt, decât câteva luni de libertate. Pentru că poliţiştii doljeni au primit un nou mandat pe numele femeii şi au ridicat-o luni.

Reamintim că, în aprilie 2005 procurorii DIICOT – Structura Centrală începeau urmărirea penală faţă de mai mulţi inspectori fiscali şi şefi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, dar şi faţă de mai mulţi administratori de firme care obţinuseră ilegal rambursări de TVA în valoare totală de 9,8 milioane de lei. Anchetatorii stabiliseră că în perioada iunie 2003 – august 2004, o serie de societăţi comerciale aparţinând unor „grupuri organizate de persoane“ au solicitat şi primit, ca urmare a unor tranzacţii comerciale nereale, consemnate în actele contabile, restituiri de TVA de la DGFP Dolj în valoare de aproximativ 9,8 milioane de lei.

În iulie 2005, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Eugenia Ghica, fost şef serviciu la DGFP Dolj, Mihaela Valentina Nicolae şi Georgeta Seftulescu, în prezent Prepeliţă, inspectori fiscali în cadrul aceleiaşi instituţii la data comiterii faptelor, dar şi Cornel Vîrlan, Nicu Ciulin, soţii Ion şi Maria Pipan, Gabriel Constantin şi Dănuţ Feraru, administratorii societăţilor comerciale care au obţinut rambursări ilegale de TVA în baza unor tranzacţii fictive. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sector 5 Bucureşti, instanţă care s-a pronunţat în noiembrie 2009. Eugenia Ghiga a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Valentina Mihaela Nicolae, Georgeta Seftulescu şi Nicu Ciurlin au fost achitaţi. În schimb, soţii Pipan, Feraru şi Vîrlan au primit câte cinci ani de închisoare, iar Gabi Alunescosu şase ani. Procurorii au făcut apel împotriva hotărârii Judecătoriei Sector 5, care s-a judecat la Tribunalul Bucureşti până în februarie 2011. Judecătorii de aici i-au condamnat pe Ion Pipan, Feraru şi Vârlan la câte trei ani de închisoare cu suspendare, Eugeniei Ghiga i-au mărit pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare, iar pentru restul inculpaţilor au menţinut dispoziţiile sentinţei anterioare. Procurorii nu au renunţat şi au făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, unde situaţia s-a schimbat. Instanţa a hotărât joi, 24 noiembrie 2011 ca Ghiga să execute şase ani de închisoare, Mihaela Valentina Nicolae şi Nicu Ciurlin câte trei ani de închisoare, iar Georgeta Prepeliţă, un an şi zece luni de închisoare. Ion şi Maria Pipan au primit câte şase ani de închisoare, iar Gabriel Constantin a rămas cu şase ani de închisoare, în timp ce faţă de Dănuţ Feraru procesul penal a încetat întrucât decedase între timp.