Politica Agricolă Comună, adaptată noilor provocări

0
335
Marian Jean Marinescu

În cadrul şedinţei plenare din 22-23 iunie, de la Bruxelles a fost adoptată de către Parlamentul European, rezoluţia Parlamentului European, elaborată de deputatul german Albert Dess privind Politica Agricolă Comună (PAC), după 2013. Documentul reflectă priorităţile PE pentru următoarea perioadă financiară 2014-2020 şi el a fost adoptat înaintea prezentării de către Comisie a arhitecturii viitoare a Politicii Agricole Comune (PAC). „În minisesiunea de la Bruxelles au fost votate două lucruri importante. Pe de o parte, s-a votat Raportul PAC, la care a luat parte şi Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, iar pe de altă parte, mandatul PE pentru bugetul pe 2012” a precizat europarlamentar Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP, în cadrul unei conferinţe de presă. Cheltuielile din agricultură acaparează momentan 41% din bugetele anuale europene, reprezentând un punct cheie în formularea de politici europene, iar Parlamentul, Comisia şi statele membre au demarat discuţiilor cu privire la stabilirea politicilor europene pentru perioada 2013-2020.

UE va garanta un preţ corect pentru fermieri

PAC a fost modificată ultima dată în anul 2003. După valul de aderări din 2004-2007 a devenit evident faptul că, în ciuda acordurilor temporare cu noile state membre în domeniul agricol, această politică va trebui adaptată noilor provocări. Astfel, la Bruxelles, zilele trecute s-a discutat despre modalitatea de distribuire a bugetului pentru agricultura în mod egal între noile şi vechile state membre; despre politicile europene care ar trebui să stimuleze fermierii pentru a adopta metode ecologice; despre posibilitatea de a garanta Uniunea Europeană un preţ corect pentru fermieri şi nu în ultimul rând, despre poziţia UE pe piaţa concurenţei la nivel global. „În urma discuţiilor şi dezbaterilor s-a stabilit să rămână în continuare cei doi piloni, adică, plata directă şi dezvoltarea rurală. S-a vorbit foarte mult despre buget şi am căzut de acord ca el să fie cel puţin la nivelul celui actual, 2007-2011. În ceea ce priveşte plata directă, s-a renunţat la criteriul istoric şi s-a decis să se aplice acel criteriu care să genereze o plată directă, încadrată în nişte limite. Adică să se stabilească o limită, şi sub această limită să nu se găsească niciun stat. Există şi o condiţionare pe mediu şi pe dezvoltare reruală. Adică, politica agricolă comună va pune mare preţ pe siguranţa alimentară şi pe respectarea politicilor de mediu…” a mai subliniat Marian Jean Marinescu.

Mandat pentru creşterea bugetului cu 5% la categoria plăţi

Tot în cadrul aceleiaşi minisesiuni, de la Bruxelles, s-a votat şi mandatul pentru Parlamentul European pentru negocierea bugetului pe 2012. „În 2012 vor fi cei mai mulţi bani pentru fonduri europene. PE a dat mandat celor care vor negocia pentru a susţine creşterea bugetului la categoria plăţi cu 5%.  Joi, 30 iunie, Janusz Lewandowski, comisar european pentru bugetul UE va veni şi va face propunerea de buget pentru 2014-2018. Ulterior, orice propunere din partea Comisarului se va aprova în cadrul Colegiului Comisariilor…” a mai spus vicepreşedintele EPP. Bugetul pentru 2012 este creionat în aşa fel încât să se menţină investiţiile pentru a ajuta Europa să iasa din criză. Cu alte cuvinte, investiţiile cheie în educaţie, integrare socială, reducerea sărăciei şi societatea bazată pe cunoaştere trebuie continuate fără întârziere, sunt investiţiile menţionate într-un proiect de rezoluţie al Comisiei pentru bugete asupra proiectului de buget pe 2012 întocmit de Comisia Europeană.