Trei români reținuţi pentru trafic de migranți

0
169

Poliţişti din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au depistat şi identificat, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii migraţiei ilegale, trei cetăţeni români care au sprijinit 11 egipteni şi un sirian în încercarea de a trece ilegal frontiera.

Ieri, aceștia, în cooperare cu colegi din cadrul I.P.J. Timiş – Poliţia Lugoj şi I.J.J. Timiş, au desfăşurat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă. În jurul orei 01.00, au identificat pe raza localităţii Bacova un microbuz condus de un cetăţean român în vârstă de 59 de ani, având ca pasager un alt cetăţean român, proprietar al mijlocului de transport, în vârstă de 50 de ani. În compartimentul marfă al mijlocului de transport au fost descoperiţi 12 cetățeni străini, toţi bărbaţi, care nu aveau documente de identitate asupra lor. La faţa locului a fost solicitată intervenţia unui echipaj medical, care a efectuat triajul epidemiologic al străinilor, după care aceştia, împreună cu cei doi şoferi  români, au fost conduși la sediul instituţiei pentru cercetări.

Din verificările preliminare a reieșit că este vorba despre 11 egipteni şi un sirian, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani. Cei doi cetățeni români aveau rol de călăuze şi intenţionau să îi ajute pe cetăţenii străini să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge în vestul Europei. În urma extinderii verificărilor efectuate de poliţiştii de frontieră, a fost depistat şi reţinut și organizatorul transportului, un roman din Timiș, în vârstă de 33 ani. Cei trei urma să primească între 200 și o mie de euro pentru transportul fiecărui cetăţean străin.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pentru cei 12 cetățeni străini. De asemenea, cei trei români sunt cercetaţi pentru infracţiunea de trafic şi complicitate la trafic de migranţi, fiind reținuţi pentru 24 de ore și urmând a fi prezentaţi instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.