Matinali şi hotărâţi!

0
151
Politicienii doljeni au mers la vot încă de dimineaţă, lucru care nu i-a împiedicat să stea şi la cozi pentru a vota. Răbdători, s-au conformat. Din postura de candidat, liderul PSD Dolj, Claudiu Manda (locul 3 pe listă), s-a aflat în centrul atenţiei, el fiind însoţit la secţia de votare de familia sa, dar şi de o delegaţie numeroasă de membri de partid şi simpatizanţi. De altfel, reprezentanţii autorităţii judeţene şi locale, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu, şi-au motivat votul explicit, nominalizându-l pe Claudiu Manda drept motivul principal pentru care au votat lista de candidaţi a PSD. Social-democraţii nu au votat, în schimb, pentru referendum, nici unul dintre ei neridicând cele două buletine cu întrebările. Şi reprezentanţii ALDE Dolj au procedat asemănător. Europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu (cu două mandate la activ şi aflat pe poziţia 10 pe lista actuală) a ridicat şi buletinele de vot ale referendumului, exprimându-se pentru validarea lui.
Olguţa Vasilescu, votul pe referendum:„Refuz să particip la o mascaradă”
Lia Olguţa Vasilescu, fost primar al Craiovei şi ministru, şi-a exercitat, ca de fiecare dată, votul în Craiova, la secţia la care este arondată – cea din incinta Liceului CFR. A venit la vot încă de dimineaţă, la ora 10.00, fiind foarte punctuală. Lia Olguţa Vasilescu a fost însoţită de familie, soţul Claudiu Manda şi cei doi copii, lor alăturându-li-se şi membri ai organizaţiei PSD Dolj, printre care deputatul Ion Călin, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Olguţa Vasilescu a ridicat un singur buletin de vot, cel pentru alegerile europarlamentare, pe care l-a ştampilat şi i l-a înmânat fiului său, cel care l-a introdus în urnă. Deputatul Vasilescu şi-a motivat votul invocând impactul pe care îl are acest scrutin în viaţa de zi cu zi a românilor: „Am votat, astăzi, pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European, am votat pentru eliminarea dublului standard, am votat pentru ca şi României să îi fie permis ceea ce le este permis altor ţări din Uniunea Europeană şi, evident, ceea ce se interzice celorlalte ţări din UE trebuie să ni se interzică şi nouă. Cred că astăzi foarte mulţi dintre români se vor prezenta, îi aşteptăm pe toţi să vină la vot pentru că este foarte, foarte important votul lor”, a declarat Olguţa Vasilescu, la ora 10.00 prezenţa al vot fiind una destul de ridicată în Dolj, în jur de 7%.
Lia Olguţa Vasilescu a fost, în schimb, foarte tranşantă în privinţa votului pe referendum. „În ceea ce priveşte referendumul, nu am votat. Refuz să particip la o mascaradă, cu atât mai mult cu cât cel care a convocat acel referendum nu a fost în stare să explice întrebările”, a mărturisit fostul primar al Craiovei.
 
Claudiu Manda: „Sunt încrezător în rezultatul votului”
Candidatul PSD Dolj la alegerile europarlamentare, senatorul Claudiu Manda, a votat şi el tot de dimineaţă, în jurul orei 10.30, la secţia deschisă în incinta Şcolii Gimnaziale nr. 12 „Decebal” de pe Calea Severinului. Claudiu Manda a ridicat un singur buletin de vot, cel pentru alegerile europarlamentare. Imediat după vot, preşedintele PSD Dolj a mărturisit că a votat cu gândul la Europa şi la Oltenia, pe care îi va reprezenta în Parlamentul European. Liderul social-democraţilor doljeni a ţinut să amintească şi de echipa pe care a avut-o în spate, în cele 30 de zile de campanie: „Am votat cu gândul la Europa, cu gândul la România, cu gândul la Oltenia şi cu gândul la judeţul Dolj. Am făcut 30 de zile de campanie, am mers şi m-am întâlnit, împreună cu colegii mei, cu foarte mulţi oameni din judeţul Dolj. Am văzut ce au reuşit să facă pentru ei, în aceşti doi ani de guvernare – şi guvernul, şi autorităţile locale. Sunt încrezător în ceea ce priveşte rezultatul votului. Votul de astăzi va fi şi un vot de mulţumire privind implicarea celor care se ocupă de administraţia locală şi de guvern”.
În ceea ce priveşte referendumul iniţiat de preşedintele ţării, Klaus Iohannis, senatorul de Dolj a recunoscut deschis că nu a votat şi a explicat şi de ce: „Am considerat că dacă preşedintele României vrea să întrebe, cine doreşte să-i răspundă să-i răspundă. Eu nu am vrut să-i răspund prin votul meu dacă sunt de acord sau nu. Pe de o parte, nu a ştiu să explice întrebările, pe de altă parte este doar o acţiune de campanie şi de imagine a preşedintelui, un text şi un test pentru alegerile prezidenţiale”, a afirmat candidatul PSD Dolj pentru alegerile europarlamentare (locul 3 pe listă).
Mihail Genoiu: „Dacă îl avem pe Claudiu Manda acolo, viaţa Craiovei va fi schimbată”
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a votat la secţia deschisă în incinta Grădiniţei „Tudor Vladimirescu” de pe bulevardul „Carol I”. Colegii social-democraţi l-au însoţit la vot. Şi edilul din Bănie a ridicat un singur buletin, cel pentru europarlamentare, exercitându-şi dreptul la vot într-un timp foarte scurt, fiind foarte decis. La ieşirea de la vot, Mihail Genoiu a declarat că a votat pentru candidatul PSD, Claudiu Manda, şi, implicit pentru Craiova, care va beneficia de un sprijin şi mai mare dacă acesta va obţine mandatul de europarlamentar.
„Am votat pentru ca să ne transmitem problemele şi nevoile pe care le avem, pentru că, în continuare, Craiova are nevoie de fonduri europene, are nevoie de finanţare, de dezvoltare, iar noi suntem dispuşi să facem tot ceea ce trebuie pentru dezvoltarea Craiovei. Îl avem acolo pe Claudiu Manda şi sunt convins că, din acest moment, viaţa şi importanţa României, dar mai ales a oraşului Craiova, care ne interesează cel mai mult, va fi schimbată”. Mihail Genoiu a fost concis şi în privinţa votului pe referendum, declarând că „nu am votat pentru că nu am înţeles nimic”.
 
Ion Prioteasa: „Am avut un stindard: el s-a numit Claudiu Manda”
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a votat în jurul orei 11.00, la una dintre cele două secţii care au fost deschise în incinta Liceului cu program sportiv „Petrache Trişcu”. Reprezentantul administraţiei judeţene a trebuit, însă, să stea la coadă mai bine de un sfert de oră pentru a vota. Tot atât a aşteptat şi delegaţia PSD Dolj, care l-a însoţit la secţie de votare.
Ion Prioteasa a ridicat un singur buletin de vot, cel pentru europarlamentare, şi a declarat că votul său a fost dat pentru cauza acestui judeţ, în care trebuie să ajungă în continuare fondurile europene, şi, în mod particular, pentru candidatul Claudiu Manda, care va ajuta regiunea prin prezenţa lui în Parlamentul European. „Am votat pentru alegerile europarlamentare, am votat pentru Uniunea Europeană, pentru unul dintre cele mai frumoase evenimente care i s-au întâmplat României. Am votat pentru banii europeni, care au tras judeţul Dolj, după calculele noastre, cu peste 35 de ani în sus. Am votat pentru ca, în Parlamentul European, să ajungă un grup de patrioţi, care să nu voteze niciodată împotriva ţării lor, care să aibă o voce atât de puternică încât să aducă şi să readucă România la locul pe care îl merită, acolo sus, în top. Am votat cum nu am votat niciodată la alegerile europarlamentare, pentru că, de data aceasta, am avut un stindard după care ne-am luat şi cu care am bătut tot judeţul în aceste zile: el s-a numit preşedintele Organizaţiei PSD Dolj, senatorul şi vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda. Practic, pot spune că am avut pentru ce să luptăm şi avem pentru ce să o facem în continuare, pentru că, deşi la o vârstă foarte tânără, Claudiu Manda este un om în dreptul căruia se va putea pune, pentru totdeauna, lucruri pe care nu le-a mai făcut nimeni înainte.
Nici preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, nu a votat pentru referendum, argumentând şi de ce: „Au fost două întrebări fără noimă, prin care preşedintele României s-a băgat în seamă şi a încercat să intre în alegerile europarlamentare, ca şi cum ar fi intrat în propriile alegeri”.
Anişoara Stănculescu: „Am votat pentru o României europeană”
Preşedintele ALDE Craiova, Anişoara Stănculescu, a votat al ora 12.00, la Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” (fostă nr. 23), de pe strada „Lămâiţei”, cartierul Rovine. A fost însoţită de membri de partid şi a introdus în urnă un singur buletin de vot, cel pentru europarlamentare. „Am dat votul meu celor din lista care au şi caracter, au şi experienţă. Am votat pentru adevăr, libertate, demnitate, într-o Europă fără două viteze. Am votat pentru o României europeană, care respectă pe toţi. Aş vrea să-i îndemn pe toţi craiovenii să vină la vot pentru că votul lor este foarte important. Nu am votat la referendum”, a declarat liderul ALDE Craiova, Anişoara Stănculescu.
Marian Jean Marinescu: „Am votat pentru scoaterea Olteniei din sărăcie!”
Europarlamentarul PNL de Dolj, Marian Jean Marinescu, a votat şi el tot de dimineaţă, la ora 10.00, la secţia de votare nr. 20, din incinta Liceului Teoretic „Henri Coandă”. La ieşirea de la urne,  Marinescu a mărturisit că a votat pentru scoaterea Olteniei din sărăcie. „Am votat, în Oltenia mea dragă, pentru o Românie puternică, aflată în primul rând al deciziilor UE. Am votat pentru scoaterea Olteniei din sărăcie, prin folosirea fondurilor europene. Am votat pentru reaşezarea valorilor, pentru ca cei buni şi cinstiţi să conducă ţara, iar nu incompetenţii şi infractorii. Să fim cu toţii sănătoşi şi voioşi!”. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a votat atât pentru alegerile europarlamentare (el se află pe lista PNL, la poziţia nr. 10), cât şi pentru referendumul pe justiţie, iniţiat de preşedintele ţării, Klaus Iohannis.